MENI

Naslovna » Aktivnosti » Saopštenja

Saopštenja

30. maj 2016.

POVOLJNO INVESTIRANJE NA TROMEĐI

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija...).

 POVOLJNO INVESTIRANJE NA TROMEĐI

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljena Opština Bačka Palanka, smeštena na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, u blizini Koridora 10 i dva auto-puta, a Dunavom i njegovim sistemom „Rajna-Majna-Dunav“ povezana sa više evropskih zemalja, od Holandije i Nemačke, do Bugarske i Ukrajine. Ta geostrateška pozicija jedne od vodećih opština u Vojvodini pogoduje razvoju poljoprivrede, industrije, malih i srednjih preduzeća i turizma pa se na njenoj teritoriji razvijaju metalna, mašinska, tekstilna, građevinska, poljoprivredna, elektro-instalacijska, elektro-metalna, prehrambena i hemijska industrija.

U nekoliko radnih zona uspešno posluju inostrani i domaći privredni subjekti Tarket, Karlsberg, Nektar, Fruktus..., afirmišući Opštinu kao ambijent povoljan za investiranje.

U okolini Bačke Palanke, u mestu Neštin, rođen je 1863. godine književnik, glumac i monah Đorđe German Jovanović. Iako je umro veoma mlad, u dvadesetdevetoj godini, ukupno je objavio 27 pripovedaka, 22 pesme, četiri zagonetke, dve istoriografske studije i jedan prevod sa češkog jezika. Đorđe je bio u prepisci sa najvećim srpskim pesnikom za decu Jovanom Jovanovićem Zmajem i od njega tražio savet kako da se upiše u Karlovačku gimnaziju, ali mu je tuberkuloza ubrzo prekinula školovanje.

U gradu bez pozorišta, neprofitna organizacija FEP se jedina bavi sistematskim negovanjem kulture, podstiče mlade na aktivizam i učešće u lokalnoj zajednici, povezuje ih sa vršnjacima iz drugih krajeva, podstiče kreativnost, ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu uopšte. FEP je dobitnik mnogih prestižnih nagrada, a od 2003. godine ga je Pokrajinski sekretarijat za kulturu uvrstio u red manifestacija od većeg značaja za AP Vojvodinu.

Da u Bačkoj niko ne može da ostane gladan poznato je ne samo u Vojvodini i to u Bačkoj Palanci dokazu jela na stalnom meniju vrednih domaćica i restorana, čije recepte pročitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs

27. maj 2016.

UDOVIČKI: UPRAVE NE SMEJU BITI POTRSENE POLITIČKIM TRANZICIJAMA

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički poručila je danas u Zrenjaninu načelnicima uprava Srednjobanatskog okruga da lokalne uprave ne smeju biti “potresene političkim tranzicijama”, već da moraju da budu profesionalci i od 8. juna počnu razmenu podataka iz službenih evidencija.

 UDOVIČKI: UPRAVE NE SMEJU BITI POTRSENE POLITIČKIM TRANZICIJAMA

“Očekujem od vas da od 8. juna građani vide da je nešto drugačije kada dođu u upravu i sigurna sam da smo na dobrom putu, kao i da je to moguće”, rekla je Udovički i u prilog tome navela da opštinska uprava u Gornjem Milanovcu na taj način već razmenjuje podatke za skoro 70 odsto usluga.

Iako se Srbija nalazi u periodu “političke tranzicije, dodala je potpredsednica vlade, uprave moraju da pokažu da su visoko pofesionalne i da tim promenama ne smeju da budu potresene, jer one nose svoju reformu i reorganizaciju i zato je vrlo važno da se pokaže profesionalizam.

Ona je takođe navela da se u dva navrata već radilo na ZUP-u i da je sada pronađena ona mera koja je potrebna Srbiji i građanima.

“Službenici u javnim upravama neće više od građana tražiti podatke koje država ima u službenim evidencijama – na primer, ako je lična karta važeći dokument, zašto onda moram da pribavim i potvrdu o prebivalištu”, rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, ministarstvo koje vodi prilagođava državu koja je bila po meri državnog socijalizma, a koji je hteo da u vreme samoupravljanja – samoupravljačima objasni detaljno šta i kako da rade.

“Nemam ništa lično protiv samoupravljanja, ali ovo nije ideološka priča već praktična stvar”, poručila je ona.

Od 8. juna sve opštinske i gradske uprave u Srbiji imaju obavezu da počnu primenu tri člana ZUP-a, koji se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija.

Ovo je treći konsultativni sastanak kojim Ministarstvo okuplja predstavnike lokalnih samouprava iz raznih okruga Srbije kako bi povećalo spremnost lokalnih samouprava za razmenu podataka iz službenih evidencija.

Neposredno pre konsultativnog sastanka održana je, druga po redu, radionica za novinare lokalnih medija, na kojoj je Biljana Petković iz Kabineta potpredsednice vlade istakla da će se Zakon odnositi na ovlašćena i službena lica, a ukoliko radnici budu kršili ova pravila građani će moći da se žale Prekršajnom sudu.

25. maj 2016.

UDOVIČKI: OBELEŽILI SMO DVE GODINE USPEŠNOG RADA MINISTARSTVA

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički predstavila je rezultate dvogodišnjeg rada i poručila da onog, ko u novoj vladi bude vodio taj resor, bez obzira ko to bude, čeka puno posla. Udovički je dodala da će sa mandatarom za sastav nove vlade Aleksandrom Vučićem razgovarati da li će ona nastaviti da radi taj posao.

 UDOVIČKI: OBELEŽILI SMO DVE GODINE USPEŠNOG RADA MINISTARSTVA

"O tome će biti razgovora sa premijerom i sigurno će javnost o tome biti obaveštena", rekla je Udovički i istakla da je važno da se posle usvajanja svih zakona do kraja osmisli ono što predstoji, ali i promeni odnos građana i države.

Ministarka je takođe naglasila da je deo posla koji se odnosi na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u najvećem delu završen.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je reč o oproštajnom skupu posle kritike premijera u vezi sa radionalizacijom, Udovički je rekla da je to veliki posao i da smatra da treba da se obeleži da je deo posla završen, a da deo tek predstoji.

„Premijer je u pravu, jer se moramo koncentrisati na to sada doteramo do kraja posao koji je veliki i složen", rekla je Udovički.

Ona je dodala da je jedan od razloga što rok za racionalizaciju nije ostvaren to što se sada radi pažljivije i ponovila da smanjenjenje broja zaposlenih nije isto što i otkazi.

"Trebalo je stvoriti instrumente, čekamo detaljnije rezultate na kojima radi Svetska banka i to je sad već pitanje za svaki od resora. Konkretno za naše ministarstvo je pitanje racionalizacije pre svega pitanje reorganizacije državne uprave", rekla je ministarka i precizirala da se moraju menjati uredbe i jačati kapateteti Ministarstva, kao i da bi svi trebalo da budu svesni da je sprovođenje zakona mnogo veći posao nego njihovo donošenje.

"To je mali deo u odnosu na ceo program racionalizacije javne uprave koji mora da se radi", rekla je Udovički. Prema njenim rečima, smanjenje koje je bilo cilj za kraj decembra očekuje se da će u potpunosti ili najvećoj meri biti realizovan do sledećeg pregleda MMF-a, a da je od broja zaposlenih veći je problem njihova struktura i zato se moraju sprovesti analize, kako ne bi dolazilo do dupliranja kapaciteta i poslova.

24. maj 2016.

SPORTSKIM AVIONOM U RODNI KRAJ DOBRICE ĆOSIĆA

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija...).

 Trstenik

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljena opština Trstenik, a da svi putevi vode ka Trsteniku tvrde meštani te varoši smeštene u srcu Srbije do koje se može stići i sportskim avionom, parafrazirajući čuvenu rečenicu starih Rimljana. Citiraju i Dobricu Ćosića, rođenog u obližnjem selu Velika Drenova, koji je govorio da su “prijatelji rod koji čovek po duši izabira”, a “večne samo one ljubavi koje se ne događaju”.

Spoj tradicionalnog i savremenog u Trsteniku se ogleda, čini se, više nego u drugim opštinama i gradovima Srbije. Industrijski razvoj napreduje zahvaljujući stranim ulaganjima iz Hrvatske i Austrije, a tradicija u gajenju povrća, voća, vinove loze i cveća, zamajac su razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije, Trstenik je opština sa sertifikatom BFC i svojim povoljnim poslovnim okruženjem pruža logističku podršku investitorima, predvidiv poslovni ambijent i finasijske povlastice kao što su umanjenje naknade za građevinsko zemljište i dodatne subvencije za razvoj infrastrukture.

U zgradi Opštinske uprave, koja je sazidana 1935. godine i do danas nije bitnije menjala izgled, investitorima je olakšano dobijanje svih potrebnih dozvola i upućen poziv da budu deo poslovne zajednice koju čine 370 privrednih društava i 1.150 preduzetnika u metalskoj, drvnoj, poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji i trgovini.

Arheološki lokaliteti iz doba neolita i starog Rima, srednjevekovni manastiri Ljubostinja i Veluće i čuveno utvrđenje Jerinin grad, značajne su turističke i kulturološke znamenitosti, a kvalitetno obrazovanje sa tradicijom dugom 200 godina, brojne kulturne-turističke manifestacije i blizina turističkih centara su veliki potencijal za razvoj kulturnog i etno turizma.

Istovremeno, u toj opštini kulturnom manifestacijom “Jefimijini dani”, dugom 45 godina, čuva se sećanje na monahinju Jefimiju, prvu srpsku pesnikinju, koja je posle smrti svoga supruga Despota Uglješe život i rad posvetila manastiru Ljubostinja, a njenu “Pohvalu knezu Lazaru” u porti tog manastira svakog juna govore poznate glumice.

Jedan od najpoznatijih srpskih pisaca, romansijer, esejisti, svedok velikih političkih i i društvenih dešavanja svog vremena, „otac nacije“ i prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije, tvorac antologijskih dela ,,Koreni” i “Vreme smrti”, “Daleko je sunce”, “Deobe”, “Vreme zla”, “Vreme vlasti”- Dobrica Ćosić govorio je: ,,Ako jedan narod nema velike knjige o sebi, to je dokaz da nema ništa”. O svom narodu je rekao: „Mi smo narod slobode i pravde. To nam je duša i misao” i “Poštovanje se mučno stiče. Ono se ne nasleđuje, kao imanje.”

O jelima tog kraja – kupusniku i bozi, kao i receptima za njihovu pripremnu čitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs

20. maj 2016.

NEDOVRŠENA EKONOMSKA TRANZICIJA – UZROK FINANSIJSKE NEDISCIPLINE

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički učestvovala je na stručnom skupu posvećenom finansijskoj disciplini, gde je poručila da je za održive rezultate u toj oblasti neophodno suočavanje sa problemom nedovršene ekonomske tranzicije u Srbiji.

 NEDOVRŠENA EKONOMSKA TRANZICIJA – UZROK FINANSIJSKE NEDISCIPLINE

„Sve su to veliki izazovi i za sada do rezultata se dolazi političkim naporima“, konstatovala je Udovički.

Prema njenim rečima, očigledan je problem projekcija nerealnog budžeta i ulazaka u obaveze za koje je izvesno da ne mogu da budu plaćene.

 NEDOVRŠENA EKONOMSKA TRANZICIJA – UZROK FINANSIJSKE NEDISCIPLINE

„Pitanje je, međutim, kako i na koji način definisati osobu, odnosno funkciju odgovornu za finansijsku disciplinu u situaciji kakav je naš sistem trenutno“, rekla je Udovički na skupu „Finansijska disciplina u trošenju javnih sredstava (i regulisanju privatih transakcija): gde/koliko nedostaje i kako je uspostaviti?“.

Ona je ukazala da se tokom procesa postavljanja budžetskih ograničenja došlo do saznanja da ni institucije nisu jasno definisane. Tek nakon što se to utvrdi, može se videti kako se budžetska ograničenja poštuju, dodala je.

„Posle 16 godina napora da se sprovedu reforme kroz finansijske mehanizme - što nije urodilo plodom, dodeljen je zadatak MDULS-u da prebrojimo zaposlene i bili smo svesni da je i taj napor ograničenog kapaciteta. Iz tog razloga donet je Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih, koji je u izvesnoj meri kompenzacija za nepostojanje prave finansijske discipline“, rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, poseban ugao problema tiče se lokalnih samouprava, gde se ta nedovoljna definisanost budžetskih ograničenja ogleda u nedovoljnom razgraničenju direktnih i indirektnih budžetskih korisnika.

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović rekao je da je u 2015. godini prvi put sprovedena finansijska revizija svih, u skladu sa Zakonom o DRI, obaveznih subjekata revizije, uključujući i tri političke stranke i da su se uočene nepravilnosti u poslovanju najčešće odnosile na primenu Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o javnim nabavkama.

Revizori su ustanovili nepravilnosti u vezi sa planiranjem i izvršenjem budžeta i finanijskih planova, zapošljavanjem većeg broja lica od dozvoljenog, isplatu viših plata od propisanih, naveo je Sretenović i dodao da je od osnivanja DRI do danas doneto više od 5.000 preporuka.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić objasnio je da je finansijska disciplina fenomen koji se odnosi na sve učesnike u privrednom životu i podrazumeva servisiranje svih obaveza koje imaju, dok nedisciplina nastaje kada se kreiraju planovi koji nisu održivi.

Kao primer je naveo da su prosečni rokovi plaćanja u Srbiji od 120 do 140 dana, a u zemljama EU oko 40 dana.

Arsić je takođe naglasio da nema nijedne zemlje koja je uspela da trajno uspostavi finansijsku disciplinu i da je u Srbiji dugotrajno socijalističko nasleđe i krah privrede 90-ih godina uzrok velike finansijske nediscipline.

Visoka tolerancija za neplaćenje obaveza, činjenica da su javnost i političari bili na strani dužnika i česti reprogrami poreskih dugova su deo razloga što obaveze nisu bile izmirivane, kao i tolerisanje sive ekonomije, istakao je Arsić i naglasio da su jedan od jezgara finansijske nediscipline javna preduzeća.

Profesor Pravnog fakuleta Branko Radulović rekao je, između ostalog, da su male jedinice lokalne samouprave neefikasnije u odnosu na gradove i da je poželjeno da se uradi nešto što bi pomoglo razvoju tih opština, poput njihovog spajanja ili pripajanja.

20. maj 2016.

PODRŠKA ŠVAJCARSKE REFORMI JAVNE UPRAVE

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički svečano je sa saveznim kancelarom Švajcarske Konfederacije Valterom Tirhnerom razmenila potpisane primerke Sporazuma o saradnji - „Podrška sprovođenju Akcionog plana i Strategije reforme javne uprave – reforma lokalne samouprave 2016-2019.

 PODRŠKA ŠVAJCARSKE REFORMI JAVNE UPRAVE

Svečanosti u Palati Srbija prisustvovali su ambasador Švajcarske u Beogradu Žan Danijel Ruh i delegacija kantonskih ministara Švajcarske Konfederacije, koja je u studijskoj poseti Srbiji. Udovički je rekla da reformska rešenja nisu jednostavna i da je cilj raspodela odgovornosti između oba nivoa vlasti – centalnog i lokalnog, uključujući unapređivanje planiranja koje, kako je naglasila, mora biti sistematsko i koordinisano.

Potpredsednica vlade je pomenula da je nedavno usvojen Zakon o opštem upravnom postupku čiji je cilj pojednostavljenje administrativnih procedura, budući da u Srbiji postoji preveliki broj propisa koji regulišu određene oblasti.

 PODRŠKA ŠVAJCARSKE REFORMI JAVNE UPRAVE

„Mi zapravo nemamo preveliku administraciju“, rekla je Udovički gostima iz Švajcarske i naglasila da je neophodna strteška orjentacija ka reorganizaciji posla u celoj javnoj upravi, uključujući i zaposlene u lokalnim samoupravama.

Državni sekretar u MDULS Ivan Bošnjak smatra da je samoodrživost jedinica lokalne samouprave jedan od glavnih strateških ciljeva, uz obezbeđivanje jednakih uslova za razvoj lokala i za privlačenje investicija.

Kancelar Tirhner je istakao veliki značaj lokalnih samouprava, budući da se 70 odsto evropskog zakonodavstva praktično primenjuje na lokalu, sa čim je saglasan i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić.

On je rekao da je upravo to jedan od najvećih izazova sa kojim će se opštine i gradovi susresti u procesu evrointegracija.

Obezbedivši 20 miliona franaka za unapređenje reformskog procesa, Švajcarska kancelarija za saradnju u Srbiji podržava prioritete Vlade Republike Srbije u oblastima dobre uprave, ekonomskog razvoja, energetske efikasnosti i održivih izvora energije.

20. maj 2016.

BOŠNJAK: HVALA MATIČARIMA

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) mr Ivan Bošnjak obratio se polaznicima obuke za upis u matične knjige rođenih i ostvarivanje prava u oblasti državljanstva, prebivališta i boravišta građana uz osvrt na oblast antidiskriminacije i dobre uprave koja je rezultat Sporazuma između MDULS, Zaštitnika građana i Visokog komesarijata UN za izbeglice.

 BOŠNJAK: HVALA MATIČARIMA

On je matičarima, njihovim zamenicima, zaposlenima u centrima za socijalni rad i u policijskim uprava izrazio zahvalnost što svojim profesionalnim i stručnim radom doprinose uspešnom funkcionisanju poslova iz ove važne oblasti državne uprave i uvek izražavaju spremnost za svaki vid unapređenja rada i međusobne saradnje. On je podvukao da se Ministarstvo zalagalo i zalaže da se kroz reformu javne uprave dalje unapredi i olakša njihov rad u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u vođenju matičnih knjiga, a samim tim i delotvornijem i ekonomičnijem ostvarivanju prava naših građana u ovoj oblasti.

Pohvalivši četiri godine rada i velikog zalaganja različitih učesnika ovog procesa, a na osnovu uspostavljenog mehanizma saradnje nadležnih državnih organa, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, Bošnjak je istakao izuzetno pozitivne rezultate, posebno unapređeno ostvarivanje prava pripadnika romske nacionalne manjine u upravnom postupku, kao i delotvornu sudsku zaštitu u postupku utvrđivanja vremena i mesta rođenja, čime se značajno smanjio broj lica koja nisu ostvarila to pravo.

„S obzirom da su svi ovi rezultati prepoznati i priznati od strane relevantnih međunarodnih institucija, s ponosom možemo izneti ocenu da se Republika Srbija našla među onim zemljama koje su na sistemski i celovit način uz široku akciju različitih učesnika uredile i rešile ovo veoma važno pitanje“, rekao je on.

19. maj 2016.

Bošnjak sa novinarima lokalnih medija o razvoju polјoprivrede u lokalnim samoupravama

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak izjavio je danas da u Srbiji postoje realne mnogućnosti za razvoj polјoprivrede, a da je moguće otkloniti brojna ograničenja, koja taj razvoj koče, dokazuju primeri uspešnog individualnog poslovanja.

Bošnjak je na Seminaru „Kvalitetno izveštavanje za uspešnu polјoprivredu“, koji je za izveštače lokalnih medija organizovala Asocijacija medija uz podršku Ambasade SAD, rekao da je uloga lokalnih samouprava značajna, jer je veliki broj njih upravo ruralnog karaktera, zbog geografskih karakteristika Srbije.

 Bošnjak sa novinarima lokalnih medija o razvoju polјoprivrede u lokalnim samoupravama

Kao primer koji potvrđuje da je moguće biti uspešan u oblasti polјoprivrede državni sekretar je naveo Zrenjanin, a pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić predstavio novinarima polјoprivredne potencijale tog grada.

Radišić je na panelu „Uloga lokalnih samouprava u podsticanju polјoprivredne proizvodnje“ rekao da se od 84.000 hektara obradivog zemlјišta koje Zrenjanin ima, obrađuje 76 odsto i da je najveći problem u proizvodnji, na primer žitarica, usitnjenost parcela, jer ih je najviše od dva do pet hektara.

Nekada je u tom gradu bilo veoma razvijeno ribarstvo i poznat ribnjak Ečka, koji je danas u privatnom vlasništvu i značajno manjih kapaciteta, rekao je Radišić i dodao da sada postoji priličan broj manjih proizvođača ribe.

Pomoćnik gradonačelnika je pobrojao i niz podsticaja koje Zrenjanin daje polјoprivrednicima, kao što je uzorkovanje zemlјišta kako bi se što bolјe isplanirala setva i pripremila obrada zemlјišta, besplatno bušenje bunara, edukacija u saradnji sa Polјoprivrednom školom, ministarstvima i pokrajinskom administracijom, kao i studijska putovanja u Rumuniju, Mađarsku, Sloveniju i Češku.

18. maj 2016.

Udovički u Sremu i Mačvi o novom Zakonu o opštem upravnom postupku

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički obišla je sa saradnicima Sremsku Mitrovicu i Bogatić gde je sa načelnicima i predstavnicima više lokalnih samouprava razgovarala o sprovođenju Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP) i primeni odredaba koje se tiču razmene podataka iz službenih evidencija, što će biti obaveza za sve državne organe od 8. juna.

Udovički je poručila da će razmena podataka umnogome olakšati život službenicima, ali i zaposlenima, koji će, primenjujući te odredbe, uvideti da su mnoge procedure koje sada sprovode potpuno nepotrebne.

Ona je naglasila da je neophodna bolјa međusobna saradnja svih imajući u vid cilј, a to je da građani i privrednici dobiju zahtevanu uslugu razmenom podataka iz službenih evidencija. U tom kontekstu, ona je pohvalila Opštinu Gornji Milanovac koja u 26 usluga za građane, ne traži ništa osim lične karte.

 Udovički u Sremu i Mačvi o novom  Zakonu o opštem upravnom postupku

Dijalog sa predstavnicima lokalnih samouprava otvorio je državni sekretar u Ministarstvu Ivan Bošnjak, koji je poručio da novo vreme zahteva nova postupanja i orijentaciju u odnosu administracije i građana i to je upravo ono što donosi ZUP. Bošnjak je rekao da bi od 8. juna administracija morala da se orijentiše ka svojim korisnicima i da od tog datuma počinje nesmetana razmena podataka iz službenih evidencija što je, kako je podsetio, definisao i prethodni Zakon, ali je postojala ozbilјna manjkavost u primeni te odredbe.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović je naglasio da lokalne samouprave od 8. juna moraju da počnu sa primenjivanjem odredbe o razmeni podataka iz službenih baza, ali je istakao da je sa aspekta lokalnih samouprava ta odredba u interesu same uprave, jer je njen krajnji rezultat veće zadovolјstvo građana budući da teret pribavlјanja dokumenata više neće biti na njima, već na institucijama.

Gradonačelnik je napomenu da jedan od gorućih problema u tom procesu leži u činjenici da postoji mnoštvo nosilaca javnih ovlašćenja, ali da je efikasna i dobra komunikacija organa klјuč koji treba da olakša taj zadatak. "Nedovolјno dobro komuniciranje predstavlјaće zajednički problem svih institucija", istakao je Nedimović. U cilјu što bolјe i efikasnije elektronske uprave u Sremskoj Mitrovici on je najavio i planove gradske uprave da se kroz proces komunikacijske kampanje u javnosti promovišu sve dobiti upotrebe elektronske uprave na nivou grada.

Načelnik gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Miroslav Jokić, predstavio je rad gradske uprave i postojeće mehanizme razmene podataka kao i način rada opštinskog uslužnog centra koji je uveden kroz program Exchange. On je najavio i planove o kreiranju novog softvera koji će uvezati sve organe na gradskom nivou.

 Udovički u Sremu i Mačvi o novom  Zakonu o opštem upravnom postupku

Sastanku u Sremskoj Mitrovici prisustvovali su predstavnici opština Šid, Šabac, Loznica, Mali Zvornik, Krupanj, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Irig, Bački Petrovac, Beočin, Bačka Palanka, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacionalne službe za zapošlјavanje, Agencija za privredne registre, Centra za socijalni rad, Republičkog geodetskog zavoda i drugi.

Posle posete Sremskoj Mitrovici, potpredsednica Udovički je bila u Opštini Bogatić gde je svojim sagovornicima, čelnicima Opštine, rekla da je već mnogo toga urađeno, da država od građana ne treba da traži informacije koje već ima u sopstvenim evidencijama, već da je dužna da ih razmenjuje prema odredbama ZUP.

Ona je dodala da razmena podataka na takav način u ovom trenutku zavisi isklјučivo od dobre volјe i dogovora i podvukla da to nije složen posao. Ona je podsetila na praksu nekadašnje Službe društvenog knjigovodstva i negativno nasleđe da mora „negde da piše šta je urađeno i šta još treba da se uradi“, ukazavši da u današnje vreme za to zaista nema potrebe.

„Toga moramo da se oslobodimo, mali deo toga treba da tražimo od građana da bismo posao odradili i novi ZUP je upravo korak u tom pravcu“, zaklјučila je Udovički.

U Sremskoj Mitrovici je održan drugi od ukupno šest planiranih konsultativnih sastanaka i radionica za predstavnike lokalnih medija, koji će biti organizovani u narednih nekoliko meseci. Te radionice organizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u okviru projekta „Ka dobroj upravi usmerenoj ka građanima“, uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Velike Britanije.

17. maj 2016.

Karanfil devojče i najtoplija banjska voda u Evropi nadomak Besne kobile

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlјa promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedelјnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija...).

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavlјena Opština Vranjska Banja. Smeštena na obroncima Besne Kobile jedna je od najstarijih banja u Srbiji, a njena lekovita mineralna voda, bogata sumporom i blagoalkalna, najtoplija je u Evropi - dostiže temperaturu od 96 stepeni Celzijusa i čak 111 stepeni na mestima gde izbija.

 Karanfil devojče i najtoplija banjska voda u Evropi nadomak Besne kobile

Ta opština zbog svog geostrateškog položaja i velikog prirodnog potencijala predstavlјa oazu za potencijalne investitore koji žele da grade hotele, vile i pansione, staklenike za proizvodnju ranog povrća i cveća. Ulaganje u te resurse znači i razvoj zdravstvenog, sportskog i rekreativnog turizma, otvaranje novih radnih mesta, ali i mogućnost za dobru zaradu, jer je turizam veoma profitabilna grana privrede.

Da niko neće ostati gladan garantuju sladokusci tog kraja koji ponosno preporucuju pile „na taranu“, a od juna do avgusta stanovnici Banje i njeni gosti uživaju u Banjskom kulturnom letu i biraju mis manifestacije „Karanfil devojče“. Pobednica je devojka koja skupi najveći broj karanfila. Ljubitelјi likovne umetnosti imaju mogućnost i privilegiju da razgovaraju sa Draganom Sotirovićem, rođenim Vranjancem, koji je i kolumnista Novina vranjskih, u kojima se bavi temama i aktuelnim događajima pod nazivom – Sotiranje. Slika uglavnom ulјa na platnu jakim, jarkim bojama, radi po uzoru na engleskog slikara Ternera i beleži brojne samostalne i grupne izložbe.

Gradska opština smeštena je u Vili nemačkog industrijalca Mozera, koju je on sagradio 1887. godine, a šta se kroz istoriju dešavalo sa zgradom, pa i statusom same opštine, pročitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs.

13. maj 2016.

Pismo svim službenicima

Poštovane koleginice i kolege,

U susret novim izazovima koje upravu i sve nas očekuju već od 8. juna kada počinjemo da primenjujemo pojedine odredbe novog Zakona o opštem upravnom postupku, želim da vam se ovim pismom obratim i uputim i reči podrške, kao i da omogućim neposrednu i dvosmernu komunikaciju po svim temama.

Uz puno sreće u dalјem radu i privatnom životu, srdačno vas pozdravlјam,

Kori Udovički

9. maj 2016.

 Čestitka povodom obeležavanja Dana matičara

Čestitka povodom obeležavanja Dana matičara

Dragi naši matičari,

Vi koji ste nezaobilazni akteri u životu svakog od nas u njegovim najsrećnijim trenucima, pa i onim manje lepim i koji svojim profesionalnim i stručnim radom doprinosite upešnom funkcionisanju poslova iz ove važne oblasti državne uprave, koristim ovu svečanu priliku da Vam od srca čestitam Vaš dan – Dan matičara, kada ujedno obeležavamo i jubilej – 70 godina od ustrojavanja državnih matičnih knjiga na celoj teritoriji Republike Srbije.

U sistemu celokupne reforme javne uprave i njene dalјe modernizacije, zajednički ćemo se potruditi da unapredimo i olakšamo Vaš rad u stvaranju povolјnog poslovnog okruženja u vođenju matičnih knjiga i njihovoj implementaciji u ukupne reformske procese, a samim tim obezbedimo delotvornije i ekonomičnije ostvarivanje prava naših građana u ovoj oblasti.

Želim Vam dalјi uspeh u radu uz dobro zdravlјe i lične uspehe.

9. maj 2016.

Ožegović: Investitori region posmatraju kao jedno tržište

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Želјko Ožegović učestvovao je na Četvrtom regionalnom kongresu o povolјnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Evropi, odakle je poručio da je za promociju regiona izuzetno važan zajednički pristup i rad na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava, strateških planova i standardizaciji usluga.

Ožegović je na skupu u Podgorici ukazao na važnost političke podrške za kreiranje drugačijeg ekonomskog okruženja, ali i postojanje održive političke stabilnosti.

 Ožegović: Investitori region posmatraju kao jedno tržište

Državni sekretar u MDULS je konstatovao da je proces standardizacije i sertfikacije do sada u Srbiji prošao 31 grad i opština, koji su privukli gotovo dve milijarde evra investicija do 2012. godine. On je dodao da sada više od 60 lokalnih samouprava u regionu unapređuje poslovno okruženje kroz BFC program.

“To su značajne cifre”, ocenio je Ožegović i dodao da je veoma važna i edukacija službenika u tom procesu.

On je ukazao da Vlada Srbije pozdravlјa sve regionalne inicijative koje vode stvaranju uslova za održivi rast i razvoj i unapređenje standarda života građana kroz razmenu iskustava i znanja. To je i razlog što srpska vlada podržava Program sertifikacije opština sa povolјnim poslovnim okruženjem. Ožegović je dodao da je ponosan na činjenicu da su kvalitet programa prepoznale vlade Nemačke i Švajcarske, koje su podržale dalјi razvoj i širenje programa sertifikacije na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i sada Crnu Goru.

Državni sekretar je takođe naveo da je trenutno BFC SEE program jedini projekat koji se bavi unapređenjem poslovnog okruženja i harmonizacijom lokalnih uslova za poslovanje i ulaganje u regionu jugoistočne Evrope, a da će za njegov dalјi uspeh biti potrebna snažna institucionalna podrška svih zemalјa učesnica.

Ožegović je zaklјučio da investitori gledaju region kao jedno tržište i očekuju da naiđu na uslove koji makar približni standardima koji postoje u zemlјama iz kojih dolaze i zato je neophodna saradnja, usaglašavanje uslova poslovanja, kreiranje pozitivne konkurencije, ali i bolјe pozicioniranje na globalnoj investicionoj mapi zajedničkom promocijom.

9. maj 2016.

Dnevna štampa o početku primene ZoIN

Puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru (ZoIN) otpočela je 30. aprila 2016. godine. Ispod možete pogledati najinteresantnije tekstove koji pokrivaju ovu važnu temu.

 

Dnevna štampa o početku primene ZoIN Dnevna štampa o početku primene ZoIN Dnevna štampa o početku primene ZoIN Dnevna štampa o početku primene ZoIN Dnevna štampa o početku primene ZoIN

9. maj 2016.

U potragu za zlatom uz „Devojko mala“

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlјa promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedelјnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija...).

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavlјena opština Kučevo, rodno mesto poznatog srpskog pop pevača Đorđa Marjanovića i „prestonica“ Homolјa, gde i danas entuzijasti na Peku starim metodama ispiraju zlato.

 U potragu za zlatom uz „Devojko mala“

Od Ukaza Milana Prvog Obrenovića 1882. godine, selo Gornja Kruševica ponovo je postalo Kučevo, a u zgradu skromne i lepe fasade sa ornamentima, tadašnje sreske kapetanije, kasnije se uselila Opštinska uprava Kučevo. Danas je pod zaštitom države.

Investitori u toj opštini mogu da računaju na dobru saobraćajnu infrastrukturu i blizinu autoputa, industrijsku zonu na više od 75 hektara, blizinu Peka i dunavskog rečnog koridora, bogate prirodne resurse - kvarcni kamen, zlato, volfram, ugalј, ali i pogodnosti za podizanje zasada malina, kupina i drugog voća i razvoj pčelarstva.

Kučevo je i rodno mesto Đorđa Marjanovića koga je obožavala cela bivša Jugoslavija, ali i Sovjetski Savez, „vlasnika“ kluba obožavatelјa – „Đokista“. Nјegovi vanvremenski hitovi su “Zvižduk u osam”, “Devojko mala”, “Romana”, “Milord”, “Natali”... Pored Marjanovića, puno poštovanje imaju i veliki trubač Miroslav Mileta Matušić, kao i legendarna srpska glumica Živana Žanka Stokić. Pozorišne svečanosti „Žanki u čast“ održavaju se u njenu spomen, u Rabrovu, selu u kojem je provela svoje najranije detinjstvo, dok je smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homolјski motivi“ najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo, koja je odavno dobila republički značaj.

Pored kulture i investicionog ambijenta, Kučevo je poznato i po dobroj hrani, a recepte za čobanski doručak, čorbu od vrganja, vlašku proju i božićni dar pročitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs

5. maj 2016.

Strateška pozicija i sremski ručak recept za uspeh

 Strateška pozicija i sremski ručak recept za uspeh

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlјa promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedelјnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija...).

Opština Ruma strateški se smestila u sremskoj ravnici, na 50 kilometara od Beograda i 35 kilometara od Novog Sada i Aerodroma “Nikola Tesla“, a blizina tržišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Rumunije samo su karike u lancu koji takav položaj potvrđuju. Ako se tome doda konkurentna i kvalifikovana radna snaga, veliki prostorni potencijal i institucionalna podrška, više je nego jasno da ozbilјni investitori tu imaju širom otvorena vrata za ulaganja.

Gradska kuća, u kojoj su smešteni kabineti čelih lјudi Opštine, odiše neoklasicističkim stilom u kojem je sagrađena posle Prvog svetskog rata, a svako ko u martu svrati u Rumu, uživaće u kulturnom životu upotpunjenim Art trema festom, međunarodnim takmičarskim festivalom akademskih pozorišta, predstava studenata akademija umetnosti i kamernih profesionalnih projekta nastalih u saradnji sa institucijama kulture.

Ipak, poznatiji od Art trema festa, pisca prve knjige iz fizike na srpskom jeziku i rektora univerziteta u Harkovu, Rumlјanina Atanasija Stojkovića, pa i stranih investicija po kojima je ta opština u poslednje vreme prepoznatlјiva, je – sremački ručak, koji se ne može zamisliti bez supe sa mesom i domaćim rezancima, flekicama ili griz knedlama. Posle supe slede rinflajš, pileći bataci, svinjska rebra pečena u saftu, pohovane šnicle ili ćufte, perkelt, paprikaš, krompir “u čakšire”, nasuvo (krompir s testom), ćušpajz i tako redom do štrudle, krofni, rezanaca s makom, gomboca, tašaka sa pekmezom, koha, bundevare, jabuka u šlafroku. Kada domaćica iznese kuglof, tu je i kraj ručka.

Da ovo nije sve, uverite se na sajtu www.serbianpuzzle.rs

Pogledajte starija saopštenja

 Vrh strane
 Reforma javne uprave  Zajedno u promene  Inspekcijski nadzor  Partnerstvo za otvorenu upravu  Katalozi radnih mesta  Šifarnik radnih mesta  Javne nabavke