MENI

Naslovna » Aktivnosti » Saopštenja

Saopštenja

23. septembar 2016.

Brnabić u Novom Sadu: Koristeći najbolјe prakse, do uspeha u IT sektoru

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić sastala se danas u Novom Sadu sa gradonačelnikom Milošom Vučevićem, kao i predstavnicima IT kompanija. U završnom delu posete, ministarka je obišla i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

„Zadovolјstvo mi je da sam danas u Novom Sadu, kao jednom od najvećih IT centara u Srbiji i iskoristiću priliku da se danas sastanem sa stručnjacima sa Fakulteta tehničkih nauka (FTN), kao i lјudima iz IT kompanija. Mislim da će mi to biti od višestruke koristi u dalјem radu.“, rekla je ministarka i istakla veliki značaj IT klastera.

 Brnabić u Novom Sadu: Koristeći najbolјe prakse, do uspeha u IT sektoru

Brnabić je naglasila je ovo pravi trenutak da se upozna sa uspešnim praksama u informaciono-komunikacionoj, sferi kako bi mogla da ta iskustva iskoristi i uz pomoć njih pripremi odgovarajući plan za IT sektor.

„Ponovo ću doći ovde krajem oktobra, sastati se sa više kompanija i tada izložiti preliminari plan za IT sektor.“, izjavila je ministarka Brnabić i dodala da će posetiti i FTN, kao pravi primer uspešne saradnje struke i akademske zajednice u ovoj oblasti.

„Nisam sama u ovom poslu. Sarađujemo sa Ministarstvom prosvete kao i sa drugim kolegama da bismo udruženim naporima podigli IT sektor u Srbiji.“, zaklјučila je ministarka.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da je današnji sastanak od velikog značaja za njega, jer ovakve inicijative pomažu nameri da se stvore kadrovi koji će brzo moći da dođu do zaposlenja.

21. septembar 2016.

BRNABIĆ I KARTRAJT O SARADNJI MINISTARSTVA I SAVETA EVROPE

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom misije Saveta Evrope u Beogradu, Timom Kartrajtom o pravcima buduće saradnje kao i o aktivnostima u vezi projekata koji su u toku.

 BRNABIĆ I KARTRAJT O SARADNJI MINISTARSTVA I SAVETA EVROPE

Ministarka Brnabić se zahvalila Timu Kartrajtu na podršci i saradnji koja je ostvarena u prošlosti i istakla da Savet Evrope ima veliko iskustvo i ekspretizu koji mogu doprineti da se planirani projekti sprovedu uspešno i efikasno.

Diskutujući o temama u vezi rada i organizacije lokalnih samouprava, sagovornici su se složili da bi bilo korisno usvajati prakse iz drugih zemalja za koje se pokazalo da uspešno funkcionišu na lokalnom nivou, a na tom polju Ministarstvo može računati na podršku Saveta Evrope.

„Kada govorimo o lokalnim samoupravama prioritet nam je da podignemo njihove kapacitete, prvenstveno kroz program obuka javnih službenika u koji će biti uključeni i kadrovi na lokalu. Projekat „Menadžment ljudskih resursa u lokalnoj samoupravi“ koji sprovodimo sa Savetom Evrope se u potpunosti poklapa sa usmerenjem našeg rada.“, rekla Brnabić i istakla Stalnu konferenciju gradova i opština kao vrlo važnog partnera u svim aktivnostima i inicijativama koji se tiču lokala.

20. septembar 2016.

BRNABIĆ: UPOREDO SA E-UPRAVOM UVODIMO I M-UPRAVU

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da će prioritet u radu ministarstva koje ona vodi biti uvođenje eUprave i da su već pokrenuti tenderi.

 BRNABIĆ: UPOREDO SA E-UPRAVOM UVODIMO I M-UPRAVU

“Ono što je bilo prepreka svih ovih godina je što se nije tačno razlučilo šta su elektronske usluge, sada se to zna”, rekla je Brnabić na predstavljanju rezultata istraživanja Američke privredne komore ”Četvrto prolazno vreme: Uključi se za promenu”.

Ona je dodala da danas postoje elektronske baze podataka i najavila da će do kraja godine i matične knjige biti u elektronskom obliku. Sledeća faza biće da građanima da mogu poslove vezane za državu upravu obave i preko mobilnog telefona.

“To će dodatno unaprediti život građana i privrede, a to je naš krajnji cilj”, rekla je Brnabić.

Snimak izlaganja ministarke Brnabić možete pogledati ispod.

19. septembar 2016.

ANA BRNABIĆ I SINIŠA MALI O LOKALU I OBUKAMA ZA KOMUNALNE POLICAJCE

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave uprave Ana Brnabić razgovarala je danas sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim o nacrtu Zakona o glavnom gradu, izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i o tome kako može dodatno da se unapredi rad lokalne samouprave. Jedna od tema sastanka bila je i organizacija obuka za komunalne policajce.

 ANA BRNABIĆ I SINIŠA MALI O LOKALU I OBUKAMA ZA KOMUNALNE POLICAJCE

„Cilj nam je da lokalna samouprava funkcioniše efikasno, i zato nam je važno da sarađujemo sa Ministarstvom na ovim zakonima, kako bismo zajedno došli do najboljih rešenja. Želimo da unapredimo rad lokalne samouprave kroz novi Zakon o glavnom gradu, kako bismo našim sugrađanima ponudili najbolje usluge. Grad Beograd sigurno može da služi kao primer drugim lokalnim samoupravama i zato nam je važno da iniciramo ovakvu vrstu saradnje, i da se po tom modelu sarađuje i sa drugim lokalnim samoupravama.“, istakao je gradonačelnik Beograda i podvukao da je važno da lokalna samouprava podigne kvalitet usluga, ali da se sa druge strane ponaša racionalno i odgovorno.

„Izuzetno sam zainteresovana za saradnju sa Gradom Beogradom po svim pitanjima od interesa za lokalnu samoupravu. Posebnu pažnju ćemo posvetiti obukama za komunalne policajce, kako bi ova važna služba kroz dodatnu edukaciju postala integralni deo zajednice na usluzi svim građanima.“, izjavila je ministarka Brnabić.

19. septembar 2016.

ODRŽAN NAPREDNI TRENING ZA INSPEKTORE U VRNJAČKOJ BANJI

U saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Partnerima za demokratske promene Srbija, USAID Projekat za bolje uslove poslovanja je 15. i 16. septembra u Vrnjačkoj Banji, održao drugi napredni trening za inspektore, kojim je i završen ovaj napredni program. Napredni program obuke inspektora predviđa intenzivni dvodnevni trening koji se sastoji od uvodnih prezentacija, radionica, vežbi i studija slučajeva koje inspektori predstavljaju i analiziraju zajedno sa svojim kolegama i mentorima.

 ODRŽAN NAPREDNI TRENING ZA INSPEKTORE U VRNJAČKOJ BANJI

Uvodne prezentacije i mentorsku pomoć na treningu su učesnicima pružili eksperti sa USAID BEP-a, Partnera za demokratske promene Srbija, Poljoprivredne, Sanitarne i Tržišne inspekcije. Drugi od dva predviđena napredna treninga je završilo 23 inspektora, dok ukupan broj inspektora koji je prošao napredne obuke iznosi 43. Učesnicima su po završetku kursa uručeni sertifikati uz čestitke na uspešno završenoj obuci.

15. septembar 2016.

BRNABIĆ ZA RTS: FOKUS RACIONALIZACIJE JE NA KVALITETU RADA JAVNIH SLUŽBENIKA

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave je gostovala na RTS u emisiji „Oko ekonomije“ autorke Vesne Damjanić i govorila o zadacima koji su postavljeni pred Ministarstvo koje vodi, kao i glavnim resornim prioritetima. Snimak emisije možete pogledati ispod:

14. septembar 2016.

E-UPRAVA U FOKUSU RADA MINISTARSTVA

„Mi moramo da omogućimo najbolje usluge i građanima i privredi i da podstaknemo privlačenje investicija, posebno na lokalnom nivou“, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić tokom današnjeg sastanka sa ambasadorom Kraljevine Holandije u Srbiji, Henkom van den Dolom (Henk van den Dool).

 E-UPRAVA U FOKUSU RADA MINISTARSTVA

Ministarka Brnabić je upoznala svog sagovornika o najvažnijim poslovima MDULS u narednom periodu i uz osnaživanje lokalnog ekonomskog razvoja, posebno naglasila važnost afirmacije eUprave, kroz pružanje što većeg broja elektronskih usluga građanima i privrednicima.

 E-UPRAVA U FOKUSU RADA MINISTARSTVA

„Cilj nam je da demistifikujemo ovu oblast i pomognemo da se usluge izvršavanju lakše, brže i efikasnije“, istakla je Brnabić i dodala da koristimo iskustva zemalja koja u oblasti eUprave imaju očigledne rezultate kao što su Južna Koreja, Estonija i Austrija.

Ambasador Van der Dol je upoznao ministarku sa aktuelnim holandskim investicijama u Srbiji i istakao da Holandija planira dalja ulaganja u Srbiji u iznosu od oko 15 miliona evra do 2020. godine.

13. septembar 2016.

BOLJI USLOVI POSLOVANJA I INVESTIRANJA U VOJVODINI

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić prisustvovala je potpisivanju Sporazuma o saradnji na stvaranju povoljnog ambijenta za poslovanje i investiranje u Vojvodini između Vlade AP Vojvodine i Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj (NALED). Sporazum su potpisali pokrajinski premijer Igor Mirović i predsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević.

 BOLJI USLOVI POSLOVANJA I INVESTIRANJA U VOJVODINI

Ministarka Brnabić izrazila je nadu da će sporazum doneti puno konkretnih rezultata u razvoju gradova i opština, što je prioritet Vlade Srbije.

"Nemamo uvek dovoljno kapaciteta da se bavimo svim pojedinačnim pitanjima i zato su važne organizacije poput NALED-a i ovakvi sporazumi, koji pomažu lokalnim samoupravama da pokreću razvojne projekte, između ostalog putem modela javno-privatnog partnerstva, koji angažuje novac privatnih investitora. Objekti izgrađeni na ovaj način kasnije ostaju građanima i lokalnoj zajednici", rekla je Brnabić.

Sporazum podrazumeva da pokrajinska vlada i NALED prate i usmeravaju sprovođenje strateških i razvojnih planova vojvođanskih opština, uz podršku formiranju i jačanju kapaciteta opštinskih kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i sprovođenje specijalizovanih obuka za usavršavanje službenika na lokalu.

U planu je i uvođenje e-uprave i jednošalterskog sistema kroz pojednostavljivanje procedura, kao i promovisanje investicionih potencijala i konkurentske prednosti gradova i opština u Vojvodini.

9. septembar 2016.

RAZVOJ E-UPRAVE U PRIORITETU MINISTARSTVA

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić je primila u kurtoaznu posetu ambasadora Savezne Republike Nemačke Aksela Ditmana i upoznala ga sa aktivnostima Ministarstva u vezi reforme javne uprave kao i prioritetima MDULS u narednom periodu.

 RAZVOJ E-UPRAVE U PRIORITETU MINISTARSTVA

„Jedan od najvažnijih prioriteta MDULS u narednom periodu je kontinuiran i efikasan razvoj e-uprave uz povećanje broja dostupnih e-usluga“, navela je ministarka i najavila da će se kroz saradnju sa Privrednom komorom Srbije raditi na unapređivanju elektronske komunikacije i poslovanja između privatnog poslovnog sektora i državnih institucija.

Brnabić je istakla da je u fokusu MDULS i praćenje dosledne primene Zakona o opštem upravnom postupku, kao i Zakona o inspekcijskom nadzoru. Ona je najavila da će uskoro biti raspisan tender za IT platformu eInspektor koja će pomoći boljem radu i koordinaciji inspekcijskih službi.

 RAZVOJ E-UPRAVE U PRIORITETU MINISTARSTVA

„Moramo da razmišljamo u pravcu modernizacije rada, kao i profesionalizacije i usavršavanja javnih službenika.“, podvukla je Brnabić i sa tim u vezi najavila uspostavljanje Akademije za edukaciju javnih službenika.

Tokom razgovora ministarka je pomenula i vrlo važno pitanje sistema finansiranja jedinica lokalne samouprave uz konstataciju da on mora biti dobro promišljen kako se ne bi ugrozila održivost lokalnih samouprava.

„Slede nam i izmene zakona koji uređuju manjinska pitanja, konkretno, nacionalne savete i prava manjina.“, nastavila je Brnabić i dodala da će se nastaviti konsultacije sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Ambasador Ditman se zahvalio ministarki na srdačnom dočeku i poželeo joj mnogo uspeha u daljem radu.

7. septembar 2016.

OŽEGOVIĆ: PAŽLJIVO RAZMOTRITI PITANJE LOKALNIH TAKSI

„Državni sekretar u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Željko Ožegović učestvovao je na skupu “Zelena ekonomija i implementacija zakonodavnog okvira” u organizaciji Danas konferens centra. On je održao prezentaciju u okviru specijalnog panela: “Zelena ekonomija i uloga lokalnih samouprava”.

 OŽEGOVIĆ: PAŽLJIVO RAZMOTRITI PITANJE LOKALNIH TAKSI

Državni sekretar je tokom svog izlaganja istakao da je u oblasti životne sredine potrebno da delujemo ne samo zbog obaveza prema Evropskoj uniji, već i zbog nas samih, kao i ekonomskih i ekoloških razloga i održivosti sistema, kako se ne bi sve svodilo na pojedinačne akcije.

“Što se tiče lokalnih taksi, one su zastupljene svuda u svetu, ali kod nas treba da budu pažljivo razmotrene i definisane kako bi troškovi bili na pravi način izmereni, suprotno onome što se dešava u praksi, da pojedine lokalne samouprave takvim parafiskalnim nametima preterano opterećuju one koji posluju u tim lokalnim samoupravama”, podvukao je Ožegović.

Izlaganje Željka Ožegovića u celini možete pogledati ispod.

 

7. septembar 2016.

MISIJA MINISTARSTVA BIĆE „SRBIJA BEZ ŠALTERA“

„Jedan od četiri prioriteta Ministarstva koje vodim biće uvođenje eUprave čime će građani i privreda dobiti najbolje efekte, a naša misija biće „Srbija bez šaltera““, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić na proslavi desetogodišnjice rada Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i istakla da očekuje da će ova alijansa ubuduće biti i kritičar i partner Vlade Republike Srbije.

 MISIJA MINISTARSTVA BIĆE „SRBIJA BEZ ŠALTERA“

Brnabić je najavila formiranje Akademije javne uprave i dodala da očekuje napredak Srbije na ovogodišnjoj "Duing biznis" listi Svetske banke i da će Vlada Srbije nastaviti rad na unapređenju konkurentnosti i borbu protiv sive ekonomije.

7. septembar 2016.

BRNABIĆ: RADIMO NA STRATEGIJI DECENTRALIZACIJE

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić sastala se danas sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji, ambasadorom Peterom Burkhardom i razgovarala o nastavku uspešne saradnje između Vlade Republike Srbije i Misije OEBS-a, i planiranim aktivnostima ministarstva u narednom periodu.

„Zahvalјujem se na dosadašnjoj podršci i očekujem ćemo uspešnu saradnju nastaviti i produbiti.“, istakla je Brnabić i navela da će Misija OEBS-a svakako biti uklјučena u aktivnosti Ministarstva.

 BRNABIĆ: RADIMO NA STRATEGIJI DECENTRALIZACIJE

Ministarka je istakla da MDULS u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova opština (SKGO) radi na strategiji decentralizacije jer je uočeno da pojedine nadležnosti prenete JLS, poput onih u obrazovanju i zdravstvu, nisu dale očekivane rezultate. Ona je dodala, a ambasador Burkhard se složio sa konstatacijom da su lokalni saveti za bezbednost dobar mehanizam koji bi trebalo dalјe razvijati, u interesu građana.

Tokom razgovora posebna pažnja je posvećena nacionalnim manjinama i unapređenju zakonskih okvira koji pokriva ta pitanja. Istaknuto je da su u pripremi izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Planirano je organizovanje javnih rasprava i dalјe konsultacije sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina u narednom periodu.

Ambasador Burkhard je rekao da je kvalitetna javna administracija preduslov za demokratizaciju društva i ekonomski napredak. On je istakao saradnju sa SKGO na polјu platforme eLearning i afirmacije koncepta dobre uprave i podvukao da je uočio veliku posvećenost i entuzijazam lokalnih službenika.

5. septembar 2016.

BRNABIĆ SA KIFOM I MORO O PRIORITETIMA VLADE I MINISTARSTVA

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić je u odvojenim sastancima danas razgovarala sa ambasadorima Republike Francuske i Velike Britanije u Srbiji, Kristin Moro i Denisom Kifom, o reformi javne uprave i prioritetima MDULS u narednom periodu.

 BRNABIĆ SA KIFOM I MORO O PRIORITETIMA VLADE I MINISTARSTVA

Brnabić je istakla da je u fokusu dosledna i puna primena Zakona o opštem upravnom postupku, kao i predan rad na modernizaciji rada javnih službenika i uvođenju E uprave. Ona je tokom razgovora najavila i pokretanje Akademije za edukaciju javnih službenika kako bi se obezbedila edukacija i podstakao njihov karijerni napredak.

 BRNABIĆ SA KIFOM I MORO O PRIORITETIMA VLADE I MINISTARSTVA

„Na kraju i ne najmanje važno, pratićemo i unapređivati implementaciju Zakona o inspekcijskom nadzoru, sa akcentom na što bolju saradnju inspekcijskih službi kroz međuresornu koordinacionu komisiju. Ovaj Zakon daje okvir za osnaživanje fer konkurencije i borbu protiv sive ekonomije, koja je jedan od prioriteta Vlade Srbije“, zaključila je Brnabić.

U razgovoru sa ambasadorkom Moro, Brnabić je navela Francusku Nacionalnu školu za administraciju, koja je osnovana još 1945. godine, kao jedan od primera koji treba slediti prilikom pokretanja domaće akademije za edukaciju javnih službenika. Ambasadorka Moro je ponudila ekspertsku pomoć Francuske kako pri izradi zakona koji će prethoditi osnivanju Akademije, tako i u kasnijim fazama, kada projekat zaživi.

Ambasador Kif je naglasio da će Velika Britanija nastaviti sa konkretnom podrškom reformama u Srbiji kroz projekte u okviru Fonda za dobru upravu Vlade Velike Britanije.

2. septembar 2016.

BRNABIĆ U LESKOVCU: ZAKON O FINANSIRANJU LOKALNIH SAMOUPRAVA POMIRIO SVE STRANE

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić posetila je danas Leskovac, gde je sa čelnicima grada razgovarala o pitanjima i izazovima koje se tiču lokalnih samouprava, njihovog odnosa sa republičkim nivoom vlasti, kao i o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

 BRNABIĆ U LESKOVCU: ZAKON O FINANSIRANJU LOKALNIH SAMOUPRAVA POMIRIO SVE STRANE

„Zakon o finansiranju lokala je odličan jer je pomirio sve strane: imali smo obavezu prema MMF-u da ga donesemo, ali je novi način raspodele sredstava ipak sačuvao prihode lokalnih samouprava kako bi zadržale kvalitet usluga“ rekla je Brnabić i naglasila da joj je od izuzetne važnosti da pokaže da je nenamensko trošenje sredstava kod gradova i opština samo izuzetak i da ima mnogo pozitivnih primera kako se koriste budžetska sredstva.

Ministarka je navela da je današnja poseta Leskovcu samo jedna u nizu i da će nastaviti da obilazi Srbiju i razgovara sa ljudima na lokalu jer su, prema njenim rečima, „izveštaji i cifre samo jedan deo priče, a realan život se može sagledati kad dođeš na lice mesta.“

„Lokalnom ekonomskom razvoju ćemo posvetiti posebnu pažnju i na tome će Vlada timski raditi, a najbolje je kada te inicijative prevashodno poteknu upravo sa lokala. Uz podršku za razvoj preduzetništva i saradnju sa Privrednom komorom Srbije, zajedno ćemo obilaziti gradove i opštine, skenirati situaciju i napraviti neku vrstu sinergije.“, podvukla je ministarka Brnabić. Ona je istakla i važnost implementacije Zakona o opštem upravnom postupku kao i rad na prenosu matičnih knjiga u elektronski oblik.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović se zahvalio ministarki na podršci da se unesu izmene u Zakon o finansiranju lokalnih samouprava i dodao da je, iako će sredstva biti manja nego ranije, ključ koji je sada uveden, značajno povoljnije rešenje od onog koje je bilo aktuelno u 2015.

U nastavku posete Brnabić se sastala i sa načelnicima Pčinjskog, Nišavskog, Topličkog, Borskog, Pirotskog, Zaječarskog i Jablaničkog upravnog okruga koji je bio i organizator sastanka. Upravo je načelnik Jablaničkog okruga Božidar Stoiljković pohvalio ministarku da je reč o prvom ministru koji je došao u posetu Okrugu u poslednjih deset godina i rekao da se nada uspešnoj saradnji u budućnosti.

1. septembar 2016.

MINISTARKA BRNABIĆ SA ORGANIZATORIMA PRAJDA

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima Organizacionog odbora Parade ponosa koji su joj uputili poziv za učešće u šetnji, koja će se organizovati 18. septembra u Beogradu.

 MINISTARKA BRNABIĆ SA ORGANIZATORIMA PRAJDA

Brnabićeva je naglasila da planira sa svojim kolegama i gostima pruži podršku organizatorima skupa, LGBT zajednici i svim dobronamernim građanima koji budu učestvovali na ovogodišnjem Prajdu. „Na taj način poslaće se zajednička poruka o međusobnom razumevanju, zajedništvu i predanom radu državnih organa na obezbeđivanju ravnopravnosti i poboljšanju položaja svih manjinskih zajednica i grupa“, istakla je ona.

Sagovornici su i razgovarali o unapređenju odnosa države prema LGBT osobama, posebno u primeni propisa i postupcima koji se vode pred državnim organima i jedinicama lokalne samouprave, jer, po rečima organizatora Parade, pripadnici LGBT zajednice nailaze na probleme. To je, kako navode, čest slučaj pri izdavanju uverenja o slobodnom bračnom stanju, koje je neophodno kako bi se stupilo u bračnu zajednicu u inostranstvu.

Ministarstvo državne uprave će, kako im je prenela ministarka, u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim državnim organima, raditi na upoznavanju i osposobljavanju državnih službenika i zaposlenih u lokalnim organima za prepoznavanje diskriminacije i primenu andiskriminatornih normi.

U tom pogledu, razmotriće se usvajanje zakonskih rešenja koji bi na sistemski način rešila sva otvorena pitanja u vezi sa promenom pola i rodnim identitetom građana Srbije.

1. septembar 2016.

SUBOTICA KAO PRIMER DRUGIM MULTIKULTURALNIM SREDINAMA

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak obratio se danas tokom „Otvorenih dana“ u Subotici, na događaju posvećenom prezentaciji rezultata u okviru Projekta promocije ljudskih prava i zaštite manjina u Jugoistočnoj Evropi. Projekat finansira Evropska Unija, a sprovodi Savet Evrope (SE).

 SUBOTICA KAO PRIMER DRUGIM MULTIKULTURALNIM SREDINAMA

„Ministarstvo je stabilan partner lokalnim samoupravama u razvoju multikulturalnih i multietničkih sredina i podrška tom razvoju se ogleda i kroz ovaj projekat“, rekao je Bošnjak i istakao da Subotica predstavlja primer dobre prakse koju bi trebalo primeniti i na druge sredine, kako na teritoriji Srbije, tako i na regionalnom nivou.

 SUBOTICA KAO PRIMER DRUGIM MULTIKULTURALNIM SREDINAMA

„Subotica je na najbolji način iskoristila svoju bogatu tradiciju i multijezičnu sredinu i uz pomoć SE i upotrebu savremenih tehnologija uspela da u okolnostima štednje unapredi eUpravu, ojača svoje kapacitete i postigne da uprava bude otvorenija prema građanima“, zaključio je Bošnjak i apostrofirao značaj nastavka uspešne saradnje sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Projektom je omogućeno unapređenje službene upotrebe manjinskih jezika u Subotici kroz sistem eTrojezičnost, kako u komunikaciji sa građanima, tako i u međusobnoj interakciji lokalnih vlasti. Predviđeno je integrisano i sistematsko korišćenje tehnoloških i softverskih rešenja, uz jačanje kapaciteta Gradske uprave.

Pogledajte starija saopštenja

 Vrh strane
 Dobra uprava  Reforma javne uprave  Zajedno u promene  Inspekcijski nadzor  Partnerstvo za otvorenu upravu  Katalozi radnih mesta  Šifarnik radnih mesta  Javne nabavke