MENI

Naslovna » Aktivnosti » Saopštenja

Saopštenja

19. oktobar 2016.

Brnabić posetila svrlјiško gazdinstvo, pčelinjak u Gadžinom Hanu i gradsku upravu u Nišu

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom polјoprivrede posetila danas seosko gazdinstvo porodice Vasić u selu Beloinje kod Svrlјiga. Domaćini, koji se primarno bave etno-turizmom, upoznali su premijera i ministre sa problemima sa kojima se suočavaju u radu i potrebama da bi se taj posao uspešno razvijao.

 Brnabić posetila svrlјiško gazdinstvo, pčelinjak u Gadžinom Hanu i gradsku upravu u Nišu

Brnabić i Nedimović su potom obišli opštinu Gadžin Han i sastali se sa predsednikom opštine Sašom Đorđevićem, kako bi se upoznali sa aktuelnim stanjem u ovoj lokalnoj samoupravi i mogućnostima da joj se pomogne u dalјem funkcionisanju. Nakon sastanka, ministri su imali priliku da razgovaraju sa meštanima i probaju med iz lokalnog pčelinjaka.

 Brnabić posetila svrlјiško gazdinstvo, pčelinjak u Gadžinom Hanu i gradsku upravu u Nišu

Ministarka je na kraju današnjih aktivnosti produžila ka Nišu i obišla Uslužni centar u zgradi Gradske uprave. U razgovoru sa građanima i zaposlenima u Upravi, Brnabić je na licu mesta uvidela kako se primenjuju odredbe Zakona o opštem upravnom postupku (ZoUP) koji se odnose na obavezu razmene podataka iz službenih evidencija.

 Brnabić posetila svrlјiško gazdinstvo, pčelinjak u Gadžinom Hanu i gradsku upravu u Nišu

„Zakon o opštem upravnom postupku je sistemski i reformski propis i jedan je od najvažnijih iz ugla građana, a na nama je da učinimo sve da ga u potpunosti implementiramo. Taj zakon menja odnos države prema građanima. Do sada su građani bili servis za državu, a sada je država servis za građane", rekla je ministarka okuplјenim novinarima.

Brnabić je istakla da taj Zakon ne može u potpunosti da bude primenjen dok ne bude elektronskih baza podataka, za šta je neophodan prenos matičnih knjiga u elektronski oblik. Ona je dodala da mnogi dokumenati sa kojima opštinski službenici barataju, nisu preneti u digitalni oblik i poručila da će to morati da bude učinjeno do kraja godine kao i da rokovi neće biti pomerani.

Prema ministarkinim rečima, sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola je dokazao da je Srbija spremna za elektronske usluge, a u planu je da elektronska prijava beba u Nišu zaživi do prve nedelјe novembra. Ona je dodala da će Ministarstvo insistirati na tome da građani mogu da se prijave za takve stvari preko portala eUprave, kako bi im opština potrebna dokumenta poslala na na kućnu adresu.

Nakon obilaska Uslužnog centra, ministarka Brnabić je na sastanku razgovarala i sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, načelnicima gradskih uprava i predsednicima gradskih opština o primeni novog ZoUP-a.

18. oktobar 2016.

Popović: Fokusirani smo na pružanje konkretnih usluga građanima i privredi

Srbija je sprovela određene mere koje su unapredile poslovu klimu, ali tek je čekaju ozbilјne strukturne reforme, zaklјučak je današnjeg panela o novim prioritetima u oblasti infrastrukture, zdravstva, javne administracije i radnog prava, održanog tokom drugog dana Srpskog ekonomskog samita.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Miloš Popović tokom izlaganja učesnicima skupa je rekao je u prethodnom periodu u fokusu rada tog Ministarstva bila izrada i donošenje zakona koji će doprineti nadogradnji državne uprave kao servisa građana i privrede.

 Popović: Fokusirani smo na pružanje konkretnih usluga građanima i privredi

Popović je dodao da će prioriteti Ministarstva u dalјem radu biti fokusirani ka konkretnijim i opiplјivijim uslugama za građane, podsetivši da je u saradnji sa Ministarstvom zdravlјa i MUP-om već pokrenut projekat “Bebo dobrodošla na svet”, koja za cilј ima da olakša roditelјima i skrati potrebno vreme za prijavlјivanje dece u matične knjige rođenih, uz finansijske uštede. To će, prema njegovim rečima, doprineti godišnjoj uštedi oko 400.000 radnih sati.

Popović je rekao da bi taj projekat do kraja godine trebalo da zaživi u svim porodilištima u Srbiji, a do tada bi i sve matične knjige trebalo da budu prevedene u elektronski oblik.

Radiće se, dodao je, na jačanju kapaciteta inspekcija i razvoju informacione platforme eInspektor, kao i na unapređivanju elektronske komunikacije i poslovanja između privatnog poslovnog sektora i državnih institucija. On je podsetio da je već raspisan tender za povezivanje šest državnih institucija koje poseduju 80 odsto podataka koje međusobno razmenjuju: MDULS, MUP, Poreska uprava, Nacionalna služba za zapošlјavanje, PIO Fond i CROSO (Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja).

Popović je rekao da se očekuje da do sredine mandata ove vlade bude uspostavlјena i akademija za javnu upravu za edukaciju javnih službenika.

18. oktobar 2016.

Brnabić: Timski ćemo rešavati goruće probleme lokalnih samouprava

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić posetila je danas opštinu Batočina i sela Brzan i Žirovnica i izjavila da će Vlada Srbije, zajedno sa lokalnim samoupravama, raditi na rešavanju ozbilјnih, gorućih problema, kao što su snabdevanje građana strujom i vodom.

Ministarka je istakla da će problem vodosnabdevanja u opštini Batočina biti rešavan u saradnji sa predstavnicima te opštine, premijerom, ministarstvom finansija, Kancelarijom za javna ulaganja, kao i sa ministarkom Jadrankom Joksimović..

 Brnabić: Timski ćemo rešavati goruće probleme lokalnih samouprava

"Mi govorimo o elektronskoj upravi i elektronskim servisima za građane i privredu, što je jako važno i što je moj prioritet, ali moramo da rešavamo probleme i za građane omogućimo kvalitetnije uslove za život", rekla je Brnabić.

Navodeći da je situacija prilično teška, Brnabić je podsetila da su joj u Skupštini Srbije poslanici na to skrenuli pažnju, ali i građani koji su je kontaktirali putem društvenih mreža i na druge načine, sa molbom da poseti Batočinu.

"Ima mnogo problema, potrudićemo se da zajedno radimo na njihovom rešavanju, moj posao je da budem ovde", navela je ministarka i dodala da su predstavnici lokalne samouprave u Batočini angažovani na tome da probleme rešavaju.

 Brnabić: Timski ćemo rešavati goruće probleme lokalnih samouprava

"Moramo da radimo kao tim, ovo su ozbilјni problemi i moramo nekako da nađemo rešenje za njih. Ne mogu trenutno ništa da kažem o vremenskim rokovima, ali ovo su ozbilјna, goruća pitanja i ne možemo da stavlјamo glavu u pesak i ne radimo ništa, već probleme moramo da rešavamo", kaže Brnabić.

Odgovarajući na pitanje o vodosnabdevanju u Smederevskoj Palanci, u kojoj su restrikcije vode, Brnabić je rekla da je u toj opštini situacija nešto urgentnija zbog tih restrikcija. Prema njenim rečima, u Smederevskoj Palanci sličan je problem kao u Batočini, zbog velikih gubitaka na vodovodnoj mreži.

"To mora da se sanira, treba videti koliko je novca potrebno za saniranje vodovodne mreže", rekla je Brnabić.

Ministarka je, sa predstavnicima opštine Batočina, posetila odelјenja Osnovne škole "Sveti Sava" u selima Brzan i Žirovnica, a razgovarala je i sa građanima. Ona je navela da je za đake u školi obezbeđena voda za piće, te da će, sa predstavnicima opštine razgovarati o rešavanju problema vodosnabdevanja, kada se bude znalo koliki je to finansijski zahvat.

17. oktobar 2016.

Ožegović sa čelnicima Pirota i Aleksinca o primeni novog ZUP-a

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Želјko Ožegović posetio je danas Pirot i Aleksinac i razgovarao sa rukovodstvima tih lokalnih samouprava o primeni novog Zakona o opštem upravnom postupku.

 Ožegović sa čelnicima Pirota i Aleksinca o primeni novog ZUP-a

„Zadovolјstvo mi je da sam u Pirotu i drago mi je da su čelnici Grada razumeli kakvu upravu Ministarstvo želi da napravi. Pirot je svakako krenuo u tom pravcu.“, izjavio je Ožegović nakon sastanka na kom su prisustvovali i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i načelnik Gradske uprave Dragan Stanković.

Državni sekretar je istakao da je namera svih da se napravi bolјa, efikasnija i ekonomičnija uprava isklјučivo zbog građana i privrednika, kako bi im se smanjili troškovi i uštedelo vreme. On je dodao da će to omogućiti i ekonomski napredak lokalnih sredina jer će moći brzo i efikasno da izađu u susret investitorima koji žele da dođu i ulažu u Srbiju.

 Ožegović sa čelnicima Pirota i Aleksinca o primeni novog ZUP-a

Na sastanku sa čelnicima Aleksinca, domaćini su istakli da do sada nije bilo problema u primeni odredaba Zakona o opštem upravnom postupku kojima je regulisana razmena podataka iz službenih evidencija i da je podneto oko 650 zahteva građana za odlučivanje o upravnom postupku i o svima su blagovremeno pribavlјeni svi potrebni podaci.

Takođe, opština Aleksinac je još prošle godine završila unos podataka u matične knjige, a od novembra počinje sa sprovođenjem projekta „Bebo dobro došla na svet“, u cilјu olakšavanja administrativnih procedura i upisa novorođenčadi u službenu evidenciju.

Izjavu Želјka Ožegovića možete pogledati ispod:

https://youtu.be/5Lcl-_DuT-Q

14. oktobar 2016.

Jednostavna prijava beba u porodilištima

Povodom projekta „Bebo, dobro došla na svet“, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Velike Britanije pripremilo animirani spot o najvažnijim olakšicama za roditelјe i jednostavnijoj proceduri prijave novorođenčadi u službenu evidenciju.

Animaciju možete pogledati ispod:

 

14. oktobar 2016.

Novi računari za matičare

 Novi računari za matičare

„Imajte u vidu da nama kao predstavnicima uprave cilјna grupa treba da budu naši građani. Želimo da idemo u korak sa novim tehnologijama uz primenu novih zakonskih rešenja u nameri da izgradimo efikasnu javnu upravu. Zahvalјujem se donatorima i nadam se da će vam nova oprema pomoći da unapredite nivo usluga u vašim upravama“, poručio je načelnicima opštinskih i gradskih uprava državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ivan Bošnjak, prilikom potpisivanja ugovora i primopredaje 16 računara namenjenih matičnim službama Ljubovije, Knjaževca, Kladova, Sombora, Surdulice, Paraćina i beogradskih opština Savski venac, Zemun, Zvezdara i Lazarevac.

Za donaciju su odabrane lokalne samouprave koje nemaju odgovarajuću kompjutersku opremu koja podržava rad u Centralnom sistemu za elektronsku obradu i skladištenje podataka i čuvanje drugog primerka matičnih knjiga. Računare je donirala nevladina organizacija „Praxis“ kao izvršni partner UNHCR na programu ,,Pravna pomoć licima u riziku od apatridije u Srbiji“.

14. oktobar 2016.

Srpski zakon o inspekcijskom nadzoru jedan od najbolјih

Delegacija Srbije koju je predvodio državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Želјko Ožegović učestovala je na trodnevnoj konferenciji „Kreiranje poslovnog okruženja za globalni rast i napredak“ gde je imala predstavlјanje studije slučaja na panelu „Srpski zakon o inspekcijskom nadzoru: Alat za rast ekonomije i pravne sigurnosti i inovativni način za suzbijanje sive ekonomije“.

„Moje prisustvo ovoj konferenciji je iskaz snažne političke volјe i političke podrške primeni Zakona o inspekcijskom nadzoru koji za Vladu Srbije i MDULS predstavlјa jedan od klјučnih instrumenata za promenu odnosa između države, privrede i građana i stvaranje bolјeg, konkurentnijeg, kompetitivnijeg poslovnog okruženja u Srbiji.“, rekao je Ožegović.

 Srpski zakon o inspekcijskom nadzoru jedan od najbolјih

Državni sekretar je istakao da se na ovaj krovni Zakon čekalo gotovo deset godina, a od njegovog donošenja u aprilu 2015. godine do danas urađeno je gotovo sve što je predviđeno našim akcionim planom. On je podvukao da je u toku završna fazi raspisivanja tendera za integrisano IT rešenje - eInspektor, koje će biti centralna tačka novog sistema inspekcijskog nadzora.

„Tokom celog procesa pripreme i donošenja Zakona o inspekcijskom nadzoru mi smo sledili i implementirali sve međunarodne standarde i primere dobre prakse. Takođe, imali smo izuzetno dobru komunikaciju sa privredom i nevladinim organizacijama koji su učestvovali u svim fazama ovog procesa i pomogli u kreiranju Zakona.“, naglasio je državni sekretar i dodao da je izgrađen dugoročan partnerski odnos koji će pomoći u zajedničkoj evaluaciji sprovođenja Zakona.

„Na ovu konferenciju smo došli da bismo videli gde se nalazimo u odnosu na međunarodne standarde i u odnosu na druge zemlјe, da bismo čuli neke nove ideje i primere dobre prakse. Nakon svega što smo videli i čuli na ovoj konferenciji od naših kolega iz drugih zemalјa, smatram da smo na dobrom putu.“, zaklјučio je državni sekretar.

Milan Stefanović iz USAID-a je ukratko predstavio novine u Zakonu o inspekcijskom nadzoru, a naročito rešenja i postupanje inspekcija prema neregistrovanim privrednim subjektima kao i postignute rezultate u toj oblasti.

Međunarodni konsultant i ekspert za inspekcijski nadzor, Donald Mekre izuzetno pohvalno je govorio o usvojenom Zakonu istakavši neka inovativna i dobra rešenja, a naročito ona u planiranju i proceni rizika, koja su omogućila da srpski Zakon bude jedan od najbolјih u ovoj oblasti.

11. oktobar 2016.

E-servisi startovali sa bebama

Roditelјi sve oko prijave novorođenčeta završavaju u porodilištima

 E-servisi startovali sa bebama


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i ministar zdravlјa ass dr Zlatibor Lončar predstavili su danas pojednostavlјenu proceduru upisa beba u matičnu knjigu rođenih, prijavu državlјanstva i prebivališta, kao i prijavu bebe na zdravstveno osiguranje. Na ovaj način se štedi vreme i novac roditelјa, koji sada obavezne procedure mogu obaviti još u porodilištu.

Predstavlјajući projekat „Bebo, dobro došla na svet“, ministri su prisustvovali upisu bebe koju su roditelјi u tom trenutku prijavlјivali u porodilištu KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“. Ministarka Brnabić i ministar Lončar su porodilјama poželeli da im prvi dani u životu njihovih beba prođu bez briga oko administrativnih procedura, što im novi sistem prijave deteta omogućava.

„Početak reforme državne uprave počinje sa bebama i jedan je od najvažnijih projekata Vlade Srbije. Ovo je prvi korak ka modernizaciji rada uprave i njenoj transformaciji u servis građana. Bebe se sada prijavlјuju u porodilištima, nema odlazaka na šaltere, a cela procedura je gotova za 15 minuta. Sve je besplatno, a na adresu na kojoj je beba prijavlјena stižu izvod iz matične knjige rođenih i kartica zdravstvenog osiguranja. Najvažnije je da se roditelјi dogovore oko imena bebe, jer imenom bebe počinje prijavlјivanje. Vlada je započela projekat u aprilu ove godine i zahvalјujući velikom naporu svih učesnika u projektu, Ministarstva državne uprave i lokalne samoprave, Ministarstva zdravlјa i Ministarstva unutrašnjih poslova, on će do kraja godine zaživeti u celoj Srbiji“, izjavila je ministarka Brnabić.

Ministar zdravlјa ass dr Zlatibor Lončar izjavio je da je ovaj projekat podrška povećanju nataliteta u Srbiji: „Elektronska prijava beba lišava roditelјa potrebe da idu na šaltere i troše vreme na birokratiju. A projekat je rezultat zajedničkog rada nekoliko ministarstava i državnih organa i time je njegov značaj veći“, izjavio je on medijima.

Pre reforme roditelјima je u proseku trebalo 7 sati da obave birokratske procedure, a sada se sve završava u porodilištu. Ukinuta je i republička administrativna taksa za prijavu prebivališta novorođenog deteta u iznosu od 300 dinara. Takođe, kartica zdravstvenog osiguranja, koja košta 400 dinara, za novorođenčad je besplatna.

Sistem je već zaživeo u Beogradu, u porodilištima „Narodni front“ i pri KBC „Dragiša Mišović – Dedinje“, ali i u još 23 porodilišta širom Srbije, i to u: Kragujevcu, Bačkoj Topoli, Subotici, Kikindi, Ćupriji, Čačku, Pančevu, Vrbasu, Prokuplјu, Leskovcu, Priboju, Prijepolјu, Kruševcu, Negotinu, Šapcu, Loznici, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Zrenjaninu, Aranđelovcu, Valјevu, Vranju, Novom Sadu i Smederevu.

 E-servisi startovali sa bebama

Porodilišta i opštine koja još uvek nisu u sistemu trenutno nemaju računare kako bi mogle da se priklјuče, pa su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Kabinet predsednika Vlade obezbedili donacije u opremi, zahvalјujući kojima se nedostatak tehničke opreme uspešno rešava. Plan je da projekat „Bebo, dobro došla na svet“ obuhvati sva porodilišta i opštine do kraja godine.

Projekat su pomogli Vlada Velike Britanije, UNHCR, Privredna komora Srbije, Fakultet organizacionih nauka, Fond B92, Komercijalna banka i kompanija Medigrup.


DODATNE INFORMACIJE O PROJEKTU:

Aleksandra Švonja (E: aleksandra.svonja@mduls.gov.rs , T: 064/8135029)

Marko Pavlović (E: marko.pavlovic@zdravlje.gov.rs , T: 066/8386921)

10. oktobar 2016.

Brnabić sa ambasadorima Slovenije i Kine

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić razgovarala je danas na odvojenim sastancima sa ambasadorom Republike Slovenije u Srbiji, Vladimirom Gasparičem i ambasadorom Narodne Republike Kine, Li Mančangom. Teme sastanaka bile su bilateralna saradnja i aktivnosti MDULS u narednom periodu.

 Brnabić sa ambasadorima Slovenije i Kine

Na sastanku sa ambasadorom Gasparičem apostrofiran je direktan doprinos Slovenije na evropskom putu Srbije kroz aktivno učešće u „tvining“ projektima, kojima se podržava saradnja institucija država članica EU sa odgovarajućim institucijama država kandidata, a sa cilјem jačanja državne uprave i pravosuđa u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije.

Ambasador je čestitao ministarki na imenovanju na novu funkciju u Vladi Srbije i istakao da je, imajući u vidu slovenačko iskustvo, reč o vrlo važnom resoru koji nosi veliki potencijal za suštinske promene u organizaciji javne uprave.

„Među prioritetnim zadacima u radu MDULS biće unapređivanje eUprave i osnivanje nacionalne Akademije za usavršavanje javnih službenika, a nedavno smo raspisali tender za softver koji će povezati šest institucija sa najvećim bazama podataka u Srbiji, uz punu primenu Zakona o opštem upravnom postupku.“, navela je Brnabić, a ambasador je naglasio odličnu saradnju Srbije i Slovenije u pogledu očuvanja kulturnog identiteta slovenačke manjine.

 Brnabić sa ambasadorima Slovenije i Kine

Ambasador Mančang je izrazio nadu da će se uspešna saradnja sa Srbijom nastaviti na svim polјima, a ministarka je zaklјučila da će Ministarstvo pomoći koliko god može u tom planu, posebno kada je reč o komunikaciji sa jedinicama lokalne samouprave.

Tokom sastanka je istaknuto da su suštinska ekonomska i privredna saradnja i odnosi Srbije i Kine na izuzetno visokom nivou, posebno nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga u junu ove godine.

4. oktobar 2016.

Brnabić: Izmene zakona nisu kraj reforme finansiranja lokalnih samouprava

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić obrazlažući Predlog izmena Zakona o finasiranju loklanih samouprava u Skupštini Srbije izjavila je danas da će usvajanje tog predloga doprineti da se prevaziđu slabosti postojećeg sistema finasiranja lokalnih samouprava.

Ona je naglasila da se taj zakon donosi kako bi se uspostavila ravnoteža u raspodeli prihoda između centralne vlasti i lokalnih samouprava, odnosno da je smanjenje procenta preraspodele sredstava od poreza na zarade mera fiskalne konsolidacije u cilјu smanjivanja ukupnog fiskalnog deficita.

Brnabićeva je navela da lokalne samouprave ovim predlogom izmena neće podneti teret ušteda od osam milijardi, kako je ranije bilo predviđeno, već će to biti 4,8 milijardi dinara, a to će im omogućiti normalno funkcionisanje. Ona je dodala i da je to smanjene usklađeno sa zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prema njenim rečima, predlogom izmena Zakona o finasiranju lokalne samouprave predviđeno je da od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju gradovima i opštinama umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostajati 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će Beogradu prihodi biti smanjeni više, odnosno da glavnom gradu umesto 70 odsto ostaje 66 odsto.

 Brnabić: Izmene zakona nisu kraj reforme finansiranja lokalnih samouprava

Brnabićeva je precizirala da se u proseku budžeti opštinama smanjuju za 2,65 odsto, dok je to smanjenje za gradove 1,68 odsto, dok kako je naglasila, Beograd podnosi najveći teret, jer će ostati bez 1,9 milijardi dinara.

Ona je dodala i da se vodilo računa da nijedna lokalna samouprava ne izgubi više od četiri odsto prihoda.

“Ovo nije kraj reforme finasiranja lokalne samouprave koja je jako kompleksna", istakla je Brnabić naglasivši da njeno ministarstvo sa Ministarstvom finasija u ovom trenutku radi na donošenju zakona o naknadama i taksama kako bi se rešilo pitanje fiskalnih nameta i uveo red u poslovanje lokalnih samouprava.

Ona je naglasila i da Ministarstvo državne samouprave i lokalne samouprave radi i na izmenama zakona o lokalnoj samoupravi kako bi one bile efikasnije, a sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) se radi i na strategiji decentralizacije.

“Imamo tri zakona i strategiju koje bi trebalo da zaokruže okvir finasiranja loklanih samouprava koji bi bio održiv", kazala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije će lokalnim samoupravama nastaviti da pomaže da realizuju započete razvojne projekte zbog umanjenja sredstava. Ona je naglasila i da je preraspodela rađena tako da se zadrži da gradovi i opštine i dalјe imaju motivaciju da podstiču lokalni ekonomski razvoj.

4. oktobar 2016.

Bošnjak: Migrantskom krizom najpogođenije pogranične lokalne samouprave

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak učestvovao je danas na regionalnoj konferenciji „Migracije, raselјavanje i vitalnost lokalnih zajednica“ koju u naredna dva dana u Beogradu organizuje regionalni biro za Evropu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Događaj je okupio predstavnike lokalnih vlasti iz hrvatskih, srpskih, makedonskih, grčkih i turskih opština u kojima boravi veliki broj migranata i izbeglica.

Konferencija ima za cilј da pobolјša koordinaciju među najviše pogođenim lokalnim zajednicama, podstakne razmenu znanja i informacija kako bi se pobolјšalo planiranje za vanredne situacije i oporavak nakon njih.

 Bošnjak: Migrantskom krizom najpogođenije pogranične lokalne samouprave

„Od početka migrantske krize najpogođenije su bile lokalne samouprave u pograničnim područjima, koje su mahom slabije razvijene, ali su se sve one ponašale odgovorno i gostolјubivo uz adekvatnu administrativnu, zdravstvenu i svaku drugu podršku izbeglicama.“, istakao je Bošnjak i zahvalio se UNDP-u, Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) i vladi Japana što su se od početka zalagali za to da se opštinama pomogne u zbrinjavanju migranata.

Državni sekretar je naglasio da moramo biti svesni da su i uz podršku republičkih i lokalnih vlasti i brojnih donatora, lokalna infrastruktura i resursi prilično istrošeni i da se mora raditi na njihovom unapređivanju i dodatnoj podršci.

„Mi čujemo glas lokalnih zajednica i trudićemo se da povežemo Vladu, lokalne vlasti i donatore, kako bismo adekvatno kanalisali sredstva i energiju u cilјu nastavka podrške, da lokalno stanovništvo nema probleme sa vodosnabdevanjem ili odnošenjem komunalnog otpada.“, rekao je Bošnjak i istakao veliki značaj konferencije koja je prava prilika da se razmene iskustva sa drugim lokalnim samoupravama u regionu.

Pogledajte starija saopštenja

 Vrh strane
 Dobra uprava  Reforma javne uprave  Zajedno u promene  Inspekcijski nadzor  Partnerstvo za otvorenu upravu  Katalozi radnih mesta  Šifarnik radnih mesta  Javne nabavke