MENI

Naslovna » Aktivnosti » Saopštenja

Saopštenja

24. mart 2017.

Najbolјih 200 kandidata za prekvalifikacije u IT sektoru očekuje drugi krug selekcije

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave završilo je sa onlajn selekcijom kandidata za učešće na pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru. Svi prijavlјeni kandidati koji su ispunjavali uslove konkursa, njih ukupno 8.264, imali su mogućnost da učestvuju u onlajn testiranju zaklјučno sa 22. martom, kada je bio krajnji rok. Test je popunilo ukupno 6.612 kandidata.

Dve stotine najbolјe rangiranih kandidata biće pozvani na finalni krug selekcije, koji će biti održan u nedelјu, 26. marta 2017., na Elektronskom fakultetu u Nišu (50 kandidata), Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu (50 kandidata) i u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu (100 kandidata). Ovaj krug selekcije podrazumeva dodatna testiranja uživo, koja će se takođe sprovoditi preko ekspertnog sistema za profesionalnu selekciju „Total Assessment“. Nakon ovog kruga biće izabrano 100 polaznika, a ukoliko pilot projekat bude uspešan, obuke će biti organizovane za dodatnih 900 polaznika do kraja 2017. godine. Odabrani polaznici će pohađati programe za obuku za programere početnike kojima postoji potreba na našem tržištu i čitav program prekvalifikacije, kreiran je tako da svi kandidati brzo nađu posao. Jedan od osnovnih kriterujuma za ocenu uspešnosti pilot faze prekvalifikacija je upravo brzina zapošlјavanja ovih 100 kandidata.

Od 200 kandidata koji su ušli u drugi krug selekcije, njih oko 40% su žene, oko 62% ih je nezaposleno, a 60% ih je starosti od 25 do 36 godina. Kada je reč o nivou obrazovanja, 53% kandidata ima završene osnovne ili master studije, a 47% srednju ili višu školu.

Struktura zanimanja kandidata bila je vrlo raznolika, pa je prvi krug selekcije prošlo nekoliko radnika u ugostitelјskim objektima, ali i jedan vojni pilot i jedan krojač. Kandidati nisu morali da poseduju bilo kakva IT znanja ili prethodno iskustvo u radu u IT sektoru i na testu su proveravane sposobnosti i sklonosti kandidata koje su pogodne za rad u IT sektoru. Mereno je prostorno rezonovanje, deduktivne, induktivne i numeričke sposobnosti, kao i profesionalno interesovanje, radni stilovi i etika, odnosno radne vrednosti.

Testiranje i rangiranje sprovela je kompanija Total Assessment, a nakon detalјne evaluacije, rang lista svih kandidata koji su učestvovali u testiranju objavlјena je juče po podne, na veb-stranici https://www.itobuke.rs/lista-kandidata/, na kome se nalaze sve informacije o procesu IT prekvalifikacija. U cilјu zaštite podataka o ličnosti, objavlјeni su samo inicijali kandidata i zaštitna šifra koju su dobili prilikom prijavlјivanja, a unošenjem šifre u polјe za pretragu kandidati mogu proveriti kako su rangirani nakon testiranja.

Program prekvalifikacija pokrenut je na predlog Ministarskog saveta za IT kojim predsedava ministarka Ana Brnabić, kako bi se nadomestila potreba za IT juniorima na tržištu. U istraživanju koje su u januaru sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Infostud, učestvovalo je čak 118 IT kompanija, a program prekvalifikacija kreiran je na osnovu rezultata istraživanja. Ove kompanije zapošlјavaju oko 4.500 lјudi u Srbiji, odnosno oko 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, a prošle godine su zaposlile 700 programera početnika. Ove godine planiraju da zaposle čak 961 programera početnika.

24. mart 2017.

Ožegović: Siva ekonomija nije problem samo države, već svih nas

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Želјko Ožegović učestvovao je danas na konferenciji "Neformalna ekonomija i sindikati“ koju su u beogradskom Art hotelu organizovali Fondacija „Fridrih Ebert“ i Savez samostalnih sindikata Beograda. Državni sekretar je izlagao na panelu „Uticaj neformalne ekonomije na ekonomski razvoj u Srbiji“, a konferencija je organizovana uz učešće predstavnika poslodavaca, sindikata i inspekcijskih službi.

 Ožegović: Siva ekonomija nije problem samo države, već svih nas

"Siva ekonomija nije samo državni problem, ona se tiče svih nas, svakog pojedinca. Država donosi određene mere i preduzima korake u pravcu rešenja tog problema, ali će te mere biti mnogo efikasnije uz konstantno povećanje svesti građana o značaju borbe protiv sive ekonomije i uz njihovu aktivnu participaciju u njenom suzbijanju“, rekao je Ožegović i podvukao da je dodatno sa izbijanjem svetske ekonomske krize i migrantske krize povećana potreba za rešavanjem problema sive ekonomije.

On je istakao da je mnogo pažnje u javnosti privukla nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“, čije je organizovanje prvenstveno usmereno na to da se problem sive ekonomije učini što vidlјivijim, a da igra sama predstavlјa samo jednu od 68 mera predviđenih Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije.

 Ožegović: Siva ekonomija nije problem samo države, već svih nas

„Upravo na inicijativu privrednika smo 2015. godine dobili efikasan alat za borbu protiv sive ekonomije, u vidu Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji je osim restriktivnih, predvideo i preventivne mere, a sve u cilјu prevođenja što većeg dela „sive zone“ u legalne tokove“, rekao je Ožegović i dodao da je posebna novina u Zakonu postupanje prema neregistrovanim subjektima, ali i novi, efikasniji mehanizmi koordinacije inspekcija.

Ožegović je najavio uspostavlјanje jedinstvenog informacionog sistema koji će povezati rad svih inspekcija do kraja 2018. godine, a istakao je i uspešno sprovedene programe obuka za 1.530 inspektora na republičkom i lokalnom nivou.

24. mart 2017.

NAGRADE U TREĆEM IZVLAČENјU NAGRADNE IGRE „UZMI RAČUN I POBEDI“ IZVLAČE ASMIR KOLAŠINAC, MIHAIL DUDAŠ, ZORANA ARUNOVIĆ, BORA NENIĆ I IVAN TOMIĆ

Bacač kugle, Asmir Kolašinac, desetobojac, Mihail Dudaš, strelkinja, Zorana Arunović i glumci Bora Nenić i Ivan Tomić podržali su Godinu borbe protiv sive ekonomije i biće naši poznati sportisti i glumci koji će obradovati građane u trećem kolu nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“.

U sutrašnjoj, trećoj dodeli nagrada oni će iz ogromnog bazena, specijalno napravlјenog za ovu priliku, izvući srećne dobitnike dva stana u Beogradu, 12 automobila, putovanja u Nјujork, Pariz i Grčku. Izvlačenje će biti emitovano u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a u subotu, 25. marta od 17:45 časova.

U ovom izvlačenju biće dodelјeno 179 nagrada, ukupne vrednosti 31.298.239,59 dinara. Izvlačenje ostalih nagrada takođe će biti obavlјeno u studiju RTS-a i biće prenošeno putem live stream-a na sajtovima http://uzmiracun.rs/ i http://www.rts.rs. Regularnost postupka nadziraće petočlana Komisija u kojoj se nalaze predstavnici Ministarstva državne uprave, Ministarstva finansija i Poreske uprave, Ministarstva trgovine, turizma i usluga i kompanije Masterkard.

Komisija prisustvuje izvlačenju i odmah nakon izvlačenja, vrši proveru ispunjenosti uslova definisanih Pravilima nagradne igre. Ukoliko Komisija ustanovi da bilo koja od izvučenih koverata ne ispunjava uslove za učešće u izvlačenju nagrade, izvlačenje koverata se nastavlјa sve dok se ne izvuče koverta koja ispunjava uslove.

Sve srećne dobitnike Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kontaktiraće već u nedelјu 26. marta i obavestiti o nagradama koje su osvojili, kao i o načinu preuzimanja.

Priređivač zadržava pravo da izvrši naknadnu proveru ispravnosti fiskalnih računa, odnosno slipova, kao i da li dobitnik ima pravo učešća u nagradnoj igri i ukoliko utvrdi kršenje pravila, učesniku čija je koverta izvučena biće uskraćeno pravo na nagradu, a nagrada će biti preneta u narednu nagradnu igru koju će priređivač organizovati.

Imena dobitnika biće objavlјena u dnevnom listu ''Politika'' u roku od 3 dana od dana izvlačenja, kao i na internet stranicama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, nagradne igre www.uzmiracun.rs i Radio televizije Srbije.

Dobitnici nagrada dobiće uputstvo o preuzimanju nagrada u roku ne dužem od 30 dana od dana objavlјivanja u dnevnom listu “Politika“ dok je rok za preuzimanje nagrada 60 dana od dana objavlјivanja u „Politici“.

Napominjemo da će sve koverte koje budu pristigle do 24. marta 2017. godine, do 23 časa i 59 minuta, učestvovati u trećem izvlačenju nagradne igre u subotu 25. marta. Sve koverte pristigle do navedenog vremenskog roka biće prenete iz Glavnog poštanskog centra do studija RTS-a uz obezbeđenje MUP Srbije.

23. mart 2017.

Rekordna podrška građana suzbijanju sive ekonomije

Podrška građana suzbijanju sive ekonomije najveća je u poslednje tri godine i dostigla je rekordnih 94 procenta dok 60% smatra da je država odlučna da se izbori sa tim problemom, pokazalo je novo NALED-ovo istraživanje stavova građana o sivoj ekonomiji, koje je u februaru sproveo Ipsos stratedžik marketing.

Da je obim sive zone smanjen u poslednjih godinu dana smatra gotovo polovina ispitanika i vrlo dobro prepoznaju da su Poreska uprava i druge inspekcije odgovorne za suzbijanje sive ekonomije, ali problem ostaje nepoverenje u sistem otkrivanja i sankcionisanja rada mimo propisa. Čak dve trećine građana ocenjuje da država ne kažnjava adekvatno poslovanje u sivom.

- Aktivnosti koje smo pokrenuli u decembru 2014. kada smo startovali sa izradom Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije danas daju efekte i pokazali smo zašto je važno raditi sistemski i u partnerstvu s privredom i građanima. Zakon o inspekcijskom nadzoru beleži odlične rezultate jer imamo skok od 15% novoregistrovanih firmi, kao i smanjenje broja firmi koje su se odjavile i prešle u sive tokove za devet odsto – izjavila je na predstavlјanju istraživanja ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Primetno je da građani nedovolјno prepoznaju svoju ulogu u suzbijanju sive ekonomije i 66% ističe da nije spremno da prijavi poslodavca koji zapošlјava na crno, iz straha za radno mesto. Takođe, 80% ispitanika ne bi prijavilo radnju ili kafić gde ne dobiju fiskalni račun jer im nije potreban, ne žele da ulaze u raspravu ili smatraju da država o tome treba da vodi računa.

Veliki pomak jeste pad broja građana koji nikad ne traže račun, sa 50 na 29%, dok izazov ostaje kupovina na crno s obzirom na to da čak 20% građana bar ponekad kupuje akciznu robu (kafu rezani duvan, alkoholna pića, cigarete i benzin) na nelegalnim mestima prodaje.

- Privreda očekuje unapređenje inspekcijskog nadzora i bolјu koordinaciju inspekcija, rešavanje problema parafiskalnih nameta i efikasniji rad tužilaštva koje je bitan faktor u suzbijanju sive ekonomije. Posebno je važna borba protiv nelegalne trgovine i šverca akciznih proizvoda jer se iz akciza finansira gotovo 30% državnog budžeta – rekao je Dragan Penezić, menadžer za saradnju s Vladom kompanije BAT, članice NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju.

S obzirom na to da smo tek na početku godine, dobra vest je da čak 40% građana zna da je 2017. proglašena za Godinu borbe protiv sive ekonomije i očekuje se da će gotovo svaki drugi građanin Srbije učestvovati u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“.

Da kampanja i nagradna igra daju odlične rezultate pokazuje i analiza Poreske uprave prema kojoj je promet evidentiran preko fiskalnih kasa u januaru 2017. u odnosu na isti period prošle godine kod malih obveznika povećan gotovo 30% što je veoma značajno imajući u vidu da su kupci kod malih privrednih subjekata pretežno građani i da je tu siva ekonomija najzastuplјenija.

Najznačajniji pomak kod malih obveznika zabeležen je u trgovini na malo i popravci motornih vozila gde je promet veći 837,5 miliona dinara ili 41%. Značajno više su promet evidentirali i u sektorima nekretnina (59%), informisanja i komunikacija (41%), administrativnim delatnostima (28%), građevinarstvu (21,5%), uslugama smeštaja i ishrane (12%).

Ovi rezultati ukazuju na veliki uticaj smanjenja sive ekonomije i porasta discipline u evidentiranju prometa i izdavanja fiskalnih računa što PU smatra direktnim efektom kampanje i nagradne igre. Indirektni efekat, ali podjednako važan, jeste stvaranje ambijenta u društvu koji pogoduje sprovođenju reformi iz Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

- Rezultat koji pokazuje rast evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa ne bi bio postignut da građani nisu insistirali na dobijanju računa. Širenje svesti o značaju dobrovolјnog poštovanja propisa i edukacija poreskih obveznika, kao i motivacija koju pružaju aktivnosti poput nagradne igre su klјučni alati za podizanje opšteg nivoa poreskog morala – izjavila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

U nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ dosad je poslato 66 miliona fiskalnih računa i slipova minimalne vrednosti 5,2 milijarde dinara. Prema procenama organizatora, koje u vidu imaju različite poreske stope, učešće slipova i za osnovu uzimaju iznos na računima od 100 dinara, dosad se na ime PDV-a u republički budžet slilo najmanje 7,1 miliona evra.


Za dodatne informacije:

Ivan Radak, NALED – 063361250, i.radak@naled.rs
Miloš Obradović, MDULS – 0648135008, mobradovic@mduls.gov.rs

21. mart 2017.

Sporazum sa GIZ-om predviđa edukaciju državnih službenika

U Beogradu je danas potpisan Sporazum o sprovođenju projekta "Podrška reformi javne uprave u Republici Srbiji" između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u vrednosti od 1,5 milona evra

Ministarka Ana Brnabić je rekla da se uskoro kreće u realizaciju dva projekta. Prvi je edukacija državnih službenika, a drugi, implementacija softvera koji povezuje šest najvećih institucija u Srbiji.

 Sporazum sa GIZ-om predviđa edukaciju državnih službenika

"Projekat je vredan 1,5 miliona evra, a omogućiće punu implementaciju Zakona o opštem postupku. Ulazimo u dva velika projekta, jedan je edukacija državnih službenika, a drugi, povezivanje softvera sa najbitnijim državnim institucijama koje imaju 80 odsto baze podataka građana, kako bi, kada lјudi dođu na šalter, mogli jednim klikom dobiti potpunu uslugu koju su tražili", rekla je Brnabić.

Ministarka je pozvala sve one koji rade u državnoj upravi na šalterima, i na lokalu i na republičkom nivou, da implementiraju zakon, i da znaju, kako je naglasila, da je njihova obaveza da sva dakumenta koja država ima kod sebe sami nabavlјaju te da ne vraćaju građanje sa šaltera.

"Bitno je da mi budemo servis građana, a ne da građani budu naš servis", napomenula je ona.

Ambasador Nemačke u Srbiji, Aksel Ditman rekao je da Nemačka od 2000. godine učestvuje u reformama u Srbiji sa podrškom od oko 1,6 milijardi evra, a iznos koji je predviđen ovim sporazumom od 1,5 miliona evra biće povećan u narednom periodu.

 Sporazum sa GIZ-om predviđa edukaciju državnih službenika

Direktor Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, Gerhard Zipel, rekao je da je važno da lјudi u Srbiji znaju koja su njihova prava, te da će faza implementacije projekta, koji traje od 2016. godine a predviđen je da bude završen u maju naredne, ipak biti produžen.

Cilј projekta koji sprovodi Ministarstvo i GIZ je da se pobolјšaju uslovi za poštovanje pravila efikasnosti državne uprave kroz tri oblasti: harmonizacija propisa sa Zakonom o opštem upravnom postupku i izgradnji kapaciteta javnih službenika, podrška razvoja radnih alata za upravlјanje učinkom i podrška podizanja kapaciteta državnih institucija u kreiranju politika uklјučujući rodnu ravnopravnost.

20. mart 2017.

Potrebe za obukom zaposlenih u lokalnoj samoupravi u Srbiji

Nalazi „Analize o proceni potreba za obukom zaposlenih u lokalnoj samoupravi“ predstavlјeni su 10. marta 2017. godine u Klubu poslanika u Beogradu u okviru zajedničkog projekta Evropske unije, Saveta Evrope, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Stalne konferencije gradova i opština „Upravlјanje lјudskim resursima u lokalnoj samoupravi“.

Prezentaciji je prisustvovalo 60 predstavnika stručne javnosti i tom prilikom učesnicima su predstavlјani klјučni nalazi Analize o proceni potreba za obukom zaposlenih u lokalnoj samoupravi koja je u okviru navedenog projekta sprovedena u toku 2016. godine. Predmetna analiza po prvi put na sveobuhvatan način sagledava potrebe lokalnih samouprava za stručnim usavršavanjem kao i prepreke u radu lokalnih samouprava za efikasno obalјanje izvornih i poverenih poslova. Nakon prezentacije klјučnih nalaza analize održana je panel diskusija sa predstavnicima državne uprave, lokalne samouprave i akademske zajednice, koja je otvorila dijalog na temu prioriteta za stručnim obučavanjem zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Analiza potreba za obukom zaposlenih u lokalnoj samoupravi pokazala je da postoje dve grupe identifikovanih potreba – opšte potrebe koje se odnose na sistemske izazove kao što su liderske veštine, moderne tehnike upravlјanja lјudskim resursima, upravlјanje učinkom, upravlјanje projektima, lokalni ekonomski razvoj i hitne potrebe koje se odnose na upravni postupak, reviziju, upravlјanje javnom imovinom, upravlјanje otpadnim vodama i čvrstim otpadom, elektronsku upravu, upravlјanje finansijama, javne nabavke i postupak tendera, itd.

Zaklјučci skupa odnosili su se između ostalog i na problem često neadekvatne raspodele zaposlenih u okviru postojećih radnih mesta i sa tim u vezi na neophodnosti analize radnih mesta, poslova, kompetencija i veština za svako radno mesto. Učesnici skupa složili su da je za postizanje želјenih obuka potrebno osigurati posebne programe stručnog usavršavanja za rukovodstvo na najvišem nivou i posebne programe za zaposlene na osnovu identifikovanih potreba u skladu sistemskom samoprocenom.

Analiza o proceni potreba za obukom zaposlenih u lokalnoj samoupravi pripremlјen je od strane međunarodnih i domaćih eksperata - Daniele Del Bjanko (Daniele Del Bianco), Cezari Trutkovski (Cezary Trutkowski), Dejana Razić Ilić i Maja Todorović u skladu sa vodičem Saveta Evrope za analizu trening potreba. Istoimena publikacija koja sumira opšte nalaze i preporuke analize takođe je predstavlјana ovom prilikom.

Publikaciju možete preuzeti ovde.

20. mart 2017.

Rezultati drugog javnog izvlačenja nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“

Na osnovu Zakona o igrama na sreću i člana 11. Pravila nagradne igre u robi i uslugama
Uzmi račun i pobedi“

Priređivač
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ul. Birčaninova br. 6., Beograd

objavlјuje rezultate drugog javnog izvlačenja nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ obavlјenog dana 18. marta 2017. godine

Priređivač zadržava pravo da naknadno proveri ispravnost izvučenih koverata - da li su punoletna lica sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije, da li su lica navedena kao dobitnici zaposlena kod Priređivača, u Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi, Državnoj lutriji Srbije d.o.o. Beograd, Republičkom sekretarijatu za javne politike, NALED,kao i da provere ispravnost fiskalnih računa i slipova kod trgovcai/ili banke preko koje je obavlјena transakcija.

U slučaju da Priređivač utvrdi da nisu ispunjeni gore navedeni uslovi, učesnik čija je koverta izvučena, pisanim putem će biti obavešten da nema pravo na nagradu u skladu sa Pravilima nagradne igre u robi i uslugama„Uzmi račun i pobedi“.

STAN U BEOGRADU DVOSOBAN, ULICA BRAĆE JERKOVIĆ-PADINA, OBJEKAT 1, LAMELA 3, PRIZEMLjE, POVRŠINE 51,18 M2 I POLISA OSIGURANјA IMOVINE
PODACI O DOBITNIKU:
1. Zorica Spasić, 18420 Blace – Toplica

12 AUTOMOBILA MARKE FIAT 500 L
PODACI O DOBITNIKU:
1. Saša Ilić, 17500 Vranje
2. Velimir Milojičić, 25230 Kula
3. Milijana Peković, 25223 Sivac
4. Mirjana Bukvić,Mladenovo, 21422 Bačka Palanka
5. Anica Radonjić, 37240 Trstenik
6. Miroslav Novčić, 35230 Ćuprija
7. Ivan Kaloper, 23300 Kikinda
8. Slađana Krstić, 18304 Crnoklište
9. Vesna Antić, 37213 Vitoševac
10. Filimon Sima Filipović, Žarkovo 11136 Beograd
11. Judit Gojkov, 24420 Kanjiža
12. Anka Vukmirović, 25221 Klјajićevo

1 PUTOVANјE U NјUJORK ZA 2 OSOBE, U TAJANјU OD 5 DANA, 4 NOĆENјA SA OBEZBEĐENIM AVIONSKIM PREVOZOM, SA POLISOM PUTNOG OSIGURANјA
PODACI O DOBITNIKU:
1.Katarina Cicka, 26210 Kovačica

1 PUTOVANјE U PARIZ 4 DANA, 4 NOĆENјA ZA 2 OSOBE, SA AVIONSKIM PREVOZOM, SA POLISOM PUTNOG OSIGURANјA I KARTAMA ZA JEDAN MEČ ROLAN GAROSA
PODACI O DOBITNIKU:
1.Savka Jonev, Mirijevo, 11050 Beograd

2 PUTOVANјA U GRČKU ZA 2 OSOBE, U TRAJANјU OD 10 DANA, 10 NOĆENјA, SA OBEZBEĐENIM AUTOBUSKIM PREVOZOM, SA POLISOM PUTNOG OSIGURANјA
PODACI O DOBITNIKU:
1. Milica Stojkov, 23217 Aleksandrovo
2. Ratko Ranitović, 36000 Kralјevo

1 ODMOR U HOTELU NA STAROJ PLANINI ZA 2 OSOBE, U TRAJANјU OD 7 DANA, 7 NOĆENјA, BEZ UKLjUČENOG PREVOZA
PODACI O DOBITNIKU:
1.Lazar Prodanović, 11070 Novi Beograd

1 ODMOR NA ZLATIBORU ZA 2 OSOBE, U TRAJANјU OD 4 DANA, 4 NOĆENјA, BEZ UKLjUČENOG PREVOZA
PODACI O DOBITNIKU:
1.Milena Ković, 18000 Niš

12 PRENOSIVIH RAČUNARA, MARKE LENOVO, MODEL 110 15 80T7006LYA
PODACI O DOBITNIKU:
1. Danijela Zlatić-Šutić, 11158 Beograd
2. Ljilјana Mijović, 11000 Beograd
3. Negica Eror, 26340 Bela Crkva
4. Dragolјub Đorđević, 12224 Dobra
5. Mileta Petrović, 11565 Baroševac
6. Ljubodrag Zurić, 37242 Stopanja
7. Zoran Ranđelović, 18000 Niš
8. Bogdan Majstorović, 25260 Apatin
9. Marina Janićijević, 34000 Kragujevac
10. Ljilјana Bondžić, 36210 Vrnjačka Banja
11. Nenad Ivković, 11300 Smederevo
12. Nada Petrović, Donja Vrežina,18000 Niš

3 FRIŽIDERA, MARKE GORENJE, MODEL R6295W
PODACI O DOBITNIKU:
1. Siniša Karanjanc, 23220 Srpska Crnja
2. Branislav Ivaniš, 22330 Nova Pazova
3. Dušica Popović, 18000 Niš

9 FRIŽIDERA, MARKE GORENJE, MODEL R4120AW
PODACI O DOBITNIKU:
1. Vasilije Stojadinović, 11000 Beograd-Voždovac
2. Sanja Pavlović, 12000 Požarevac
3. Sanja Stanojević, 11077 Beograd
4. Tihomir Kovač, 24220 Čantavir
5. Mirjana Stojanović, 26310 Alibunar
6. Gordana Bogojević, 25260 Apatin
7. Rade Parmaković, 22203 Noćaj
8. Ivan Đorđević, 11420 Sm Palanka
9. Miodrag Tasić, 18210 Žitkovac

25 MOBILNIH TELEFONA, MARKE TESLA, MODEL SMARTPHONE 3.2
PODACI O DOBITNIKU:
1. Elvira Pućora, 23206 Zrenjanin
2. Vesna Krstić, 18300 Pirot
3. Milorad Bižić, 21209 Bukovac
4. Divna Živulović Glumac, Grošnica 34000 Kragujevac
5. Rada Todorović, 26000 Pančevo
6. Mirjana Ćulibrk, 23000 Zrenjanin
7. Radovanka Sokić, 31000 Užice
8. Marina Bulatović, 31300 Prjepolje
9. Darko Simić, 24417 Martonoš
10. Kristina Trajković, 17500 Vranje
11. Žarko Rajković, 34000 Kragujevac
12. Bilјana Jukić-Škilјo, 11000 Beograd
13. Milijana Leković, 14000 Valјevo
14. Mira Topić, 21410 Futog
15. Rozalija Maršal, 21480 Srbobran
16. Vasilije Laković, 31330 Priboj
17. Gabrijela Crnjanski, 23211 Klek
18. Ljubiša Stokić, 12223 Golubac
19. Zlatko Banjac, 17530 Surdulica
20. Ana Masalović, 32300 Gornji Milanovac
21. Lilijana Popović, 11080 Zemun
22. Novak Danev, 36000 Kralјevo
23. Ilija Radivojević, 15000 Šabac
24. Jasmina Stojilјković, 16000 Leskovac
25. Milijana Nikolić, 34310 Topola Oplenac

25 TABLETA, MARKE TESLA, MODEL TTL816GB
PODACI O DOBITNIKU:
1. Verica Stojičić, 34000 Kragujevac
2. Monika Petrović Milenković, 35250 Paraćin
3. Milena Vračarić, 25284 Stanišić
4. Adam Ogrin, 23203 Ečka
5. Bojan Grozdanović, 22308 Goluninci
6. Mirjana Grković, 11040 Beograd
7. Marjan Stojanac, 25223 Sivac
8. Slavko Dijanić, 24000 Subotica
9. Maša Marinković, 26212 Kačarevo
10. Goran Stojanovski, Jarčujak 36000 Kralјevo
11. Zoran Zrilić, 11070 Novi Beograd
12. Ivana Zornić, 32000 Čačak
13. Dragan Milenković, 35000 Jagodina
14. Ljilјana Marinić, 19210 Bor
15. Milan Petrović, 25250 Odžaci
16. Saša Marković, 11550 Lazarevac
17. Mina Lazarević, Rasadnik 37000 Kruševac
18. Verica Petrović, 11221 Beograd
19. Dušan Banjanin, 11420 Sm. Palanka
20. Danijela Stefanović, 26340 Bela Crkva
21. Vesna Ilić, 35250 Paraćin
22. Mila Perišić, 32250 Ivanjnica
23. Nikola Milјević, 11010 Beograd
24. Mila Marković, 34000 Kragujevac
25. Vojislav Biga, 21212 Stepanovićevo,Novi Sad

12 TELEVIZORA, MARKE TESLA, MODEL 32S356SH
PODACI O DOBITNIKU:
1. Jovanka Dragićević, 18400 Prokuplјe
2. Aleksandar Radenković, 34225 Resnik kod Kragujevca
3. Kata Parnicki, 21000 Novi Sad
4. Nemanja Šipka, 25234 Lalić
5. Ruža Đukić, 21246 Vilovo
6. Danica Pešić, 11260 Umka
7. Ljilјana Janković, 11030 Beograd
8. Miodrag Cvetković, 31104 Užice
9. Julijana Milosavlјević, 22325 Krčedin
10. Gordana Dimitrijević, 11210 Beograd
11. Ivana Ilijevski, 18000 Niš
12. Vesna Krstić, 11080 Zemun

7 VEŠ MAŠINA, MARKE GORENJE, MODEL W8503
PODACI O DOBITNIKU:
1. Svetlana Petrović, 34321 Desimirovac
2. Goran Zdravković, 18300 Pirot
3. Ana Golubović, 18000 Niš
4. Aleksandra Stepanović, 11250 Beograd
5. Žarko Bogićević, 34106 Kragujevac
6. Jasmina Kordić, 21000 Novi Sad
7. Ratiborka Dimitrijević, 12000 Požarevac

3 VEŠ MAŠINA, MARKE BEKO, MODEL WTV6532B0
PODACI O DOBITNIKU:
1. Švaner Arpad, 23272 Novi Bečej
2. Vera Stanišić, 11272 Dobanovci
3. Nataša Redžić, 11300 Smederevo

2 MAŠINE ZA SUDOVE, MARKE BEKO, MODEL DFN16210W
PODACI O DOBITNIKU:
1. Ružica Knežević, 11000 Beograd
2. Verica Despotović, 11221 Beograd

7 MAŠINA ZA SUDOVE, MARKE GORENJE, MODEL GS52115W
PODACI O DOBITNIKU:
1. Nikola Đurić, 11400 Mladenovac
2. Slobodanka Kovačev, 12254 Rabrovo
3. Vladimir Dikić, 18400 Prokuplјe
4. Branislav Tomić, 21124 Novi Sad
5. Marijana Pribojac, 36345 Jošanička banja
6. Zorica Đokić, 14000 Valјevo
7. Stanka Nikolić, Novo naselјe 14000 Valјevo

25 MIKROTALASNIH PEĆNICA, MARKA GORENJE, MODEL M020MEII
PODACI O DOBITNIKU:
1. Josip Kovač, 11210 Beograd Krnjača
2. Jovanka Stanisavlјević, 11060 Beograd
3. Dragan Tasić, 11070 Novi Beograd
4. Igor Ranković, 14000 Valјevo
5. Merima Rogić, 26101 Pančevo
6. Dejan Dimitrijević, 34000 Kragujevac
7. Milica Žikić, 11000 Milјakovac Beograd
8. Radojka Lukić, 11430 Pudarci-Umčari
9. Luka Sapanjoš, 21239 Đurđevo
10. Aleksandra Radosavlјević, 26000 Pančevo
11. Svetlana Ašić, 34000 Kragujevac
12. Stanislav Mladenov, 18230 Sokobanja
13. Vera Lelović, 21000 Novi Sad
14. Jelena Radojičić, 32000 Čačak
15. Ćirko Biočanin, 34000 Kragujevac
16. Jovanka Spišjak, 25220 Crvenka
17. Milena Sandić, 11070 Novi Beograd
18. Verica Tanasković, 34000 Kragujevac
19. Nenad Stojčetović, 11300 Smederevo
20. Miodrag Marinković, 11273 Batajnica
21. Zagorka Božić, 11160 Mirijevo Beograd
22. Slađana Gavrilović, 34313 Topola
23. Suzana Rančić, 18310 Bela Palanka
24. Dragan Gužvić, 22320 Inđija
25. Nataša Tešić, 34000 Kragujevac- Erdoglija

25 BLENDERA, MARKA BROWN, MODEL JB3060
PODACI O DOBITNIKU:
1. Bojan Bokan, 35215 Despotovac
2. Veronika Femer, 24300 Bačka Toplola
3. Kosana Stefanović, 18000 Niš
4. Nada Spasojević, 32000 Čačak
5. Maria Pap, Titel
6. Radica Šijaković, 11070 Novi Beograd
7 .Jovana Kovačev, 11010 Beograd
8. Andrea Erdedi, 23272 Novi Bečej
9. Jana Đorđević, 31250 Bajina Bašta
10. Snežana Stefanović, 32000 Čačak
11. Vesna Ivanović, 35213 Despotovac
12. Vladimir Milošević, 23272 Novi Bečej
13. Ljubomir Skenderović, 24000 Subotica
14. Velibor Nedelјković, 37230 aleksandrovac
15. Miloš Marinković, 11300 Smederevo
16. Marina Milošević, 22433 Donji Petrovci Ruma
17. Stana Ikadinović, 11210 Krnjača Kotež
18. Dragana Stevanović, 11160 Beograd
19. Bosilјka Marković, 22000 Sremska Mitrovica
20. Ljubinka Ognjanović, 11000 Beograd
21. Mirjana Pavlić, 22240 Šid
22. Zdravko Petrović, 15226
23. Verica Pančić, 31000 Užice
24. Aleksandra Dukić, 11210 Beograd
25. Tihomir Popović, 11080 Zemun

3 VAUČERA ZA KUPOVINU ROBE U PRODAJNIM OBJEKTIMA GOMEX, U VREDNOSTI OD 20.000,00 DINARA
PODACI O DOBITNIKU:
1. Nada Bodlović, 25000 Sombor
2. Milkica Adžić, 32300 Gornji Milanovac
3. Milan Bogunović, 25000 Sombor

1 POLISA ŽIVOTNOG OSIGURANјA ’’SOCIETE GENERALE’’
PODACI O DOBITNIKU:
1.Dragan Milutinović, 21000 Novi Sad

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave čestita svim dobitnicima i zahvalјuje se građanima na učešću u nagradnoj igri “ Uzmi račun i pobedi” i velikoj podršci koju pružaju u suzbijanju sive ekonomije.

19. mart 2017.

Počeo prvi krug onlajn selekcije za kurs prekvalifikacija u IT sektoru

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave juče je otpočelo onlajn selekciju kandidata za učešće na programu prekvalifikacija u IT sektoru koji se sprovodi u saradnji sa IT zajednicom. Svi prijavlјeni kandidati koji ispunjavaju uslove konkursa, njih ukupno 8.264, učestvovaće u onlajn testiranju, a rok za popunjavanje testa je utorak, 21. mart do 23 časa.

Kandidati koji budu najbolјe rangirani biće naknadno pozvani na drugi krug selekcije koji podrazumeva dodatna testiranja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, koja će se sprovoditi preko ekspertnog sistema za profesionalnu selekciju TOTAL ASSESSMENT. Nakon drugog kruga selekcije biće izabrano 100 polaznika.

Svi kandidati koji su u prijavi ostavili ispravan broj mobilnog telefona će putem SMS poruke dobiti web adresu i pristupnu šifru za onlajn testiranje. Pozivamo prijavlјene kandidate koji do sadai nisu dobili SMS poruku, da provere kontakt podatke koje su dali prilikom prijavlјivanja. U slučaju da su ostavili neisprave kontakt podatke, naknadno ih mogu korigovati i dobiti pristupnu šifru za testiranje.

„Program prekvalifikacija kreiran je na osnovu rezultata istraživanja potreba za junior programerima u IT sektoru koje smo uradili sa Infostudom, u januaru ove godine. „Ministarski IT savet i Vlada Srbije svesni su da u IT sektoru nedostaju kadrovi i ovaj program osmišlјen je kako bi se kroz dodatnu edukaciju kreirali kadrovi čiji će profili odgovarati potrebama kompanija. Istovremeno, to znači da će kandidati koji završe ovu obuku povećati svoje šanse za brzo pronalaženje posla u IT-ju. Program je jedan od koraka za unapređenje rada IT sektora koji može biti okosnica ekonomskog razvoja Srbije i značajan oslonac privrednog rasta, obzirom da ovaj sektor ima veliki izvozni potencijal. Naš cilј je da se ovaj trend rasta nastavi i da se kreira okruženje koje će IT kompanijama omogućiti dobre uslove za dalјi rast”, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Skrećemo pažnju svim kandidatima da za uspeh na onlajn testiranju nije potrebno prethodno znanje iz IT-a, a primeri pitanja koja će se naći na onlajn testu mogu se pogledati u rubrici Vesti na veb stranici projekta (www.itobuke.rs).

19. mart 2017.

Klјučevi stana iz drugog kola nagradne igre odlaze u Blace

Drugo izvlačenje u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ održano je sinoć u studiju RTS-a na Košutnjaku. Među čak 5.583.181 koverata, u direktnom prenosu, izvučeno je 178 dobitnika vrednih nagrada kao što su stan u Beogradu, 12 automobila FIAT 500 L, putovanja u Nјujork, Pariz i Grčku. Ukupan nagradni fond ove subote iznosio je 24.569.926,61 dinara. Glavna nagrada, stan u beogradskom naselјu Braće Jerković, pripala je Zorici Spasić iz Blaca. Priređivač je sinoć stupio u kontakt sa dobitnicima stana i automobila i potvrdio da ispunjavaju sva pravila za učešće u nagradnoj igri, da su punoletni i da nisu zaposleni u institucijama koje organizuju nagradnu igru.

Sreću su ove subote delili naši mladi glumci Radovan Vujović i Tijana Pečenčić, predsednica ŽKK Crvena Zvezda i bivša košarkašica Nataša Kovačević i srpska reprezentativka u strelјaštvu Andrea Arsović, a o važnosti borbe protiv sive ekonomije govorili su predstavnici domaćih i stranih kompanija koje su podržale kampanju i nagradnu igru – JTI, Gomex i Fly Fly Travel.

Tokom televizijskog prenosa izvlačenja za 17 glavnih nagrada, Komisija je ustanovila da samo jedna koverta nije regularna zbog neispravnog fiskalnog računa, na kom nije bilo datuma i odgovarajućeg fiskalnog logoa, zbog čega je koverta diskvalifikovana, a njen pošilјalac je ostao bez automobila. U prenosu koji je u nastavku emitovan na sajtovima rts.rs i uzmiracun.rs dodelјena je 161 nagrada, a ukupno je bilo 18 neregularnih koverata - 5 koverata nije sadržalo obavezne podatke o učesniku nagradne igre, 4 koverte su sadržale račune sa iznosom manjim od 100 RSD, u 3 koverte su bili pomešani fiskalni računi i slipovi, a 2 računa nisu sadržala fiskalni logo i datum, 2 koverte sadržale su račune iz 2016. godine, 1 koverta je sadržala 8 ispravnih računa i 5 neispravnih na kojima je iznos bio manji od 100 RSD i 1 koverta je imala 9 računa umesto 10 koliko je propisano pravilima o učešću u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“.

Priređivač zadržava pravo da naknadno proveri ispravnost izvučenih koverata - da li glase na maloletne osobe, da li su ih poslali zaposleni kod organizatora nagradne igre kojima je zabranjeno učešće, kao i da provere ispravnost fiskalnih računa i slipova kod prodavca ili banke preko koje je obavlјena kupovina.

Kao priređivač nagradne, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, jedino može da kontaktira sve dobitnike i obavesti ih o nagradama i načinu preuzimanja. Poslednjih dana bilo je slučajeva da su građani kontaktirani i obaveštavani o nagradama od strane nepoznatih osoba. Da se to ne bi dešavalo, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će i ovoga puta u najkraćem roku stupiti u kontakt sa svim dobitnicima i obavestiti ih kako mogu da preuzmu nagrade. Za dodatne informacije, na raspolaganju je Kontakt centar nagradne igre, radnim danima od 8 do 15 časova, sa brojem telefona 011/3620-146 i e-mejl adresom www.uzmiracun@mduls.gov.rs.

Spisak dobitnika biće objavlјen u dnevnom listu „Politika“ u utorak, a biće dostupan i na internet stranicama priređivača www.mduls.gov.rs, nagradne igre www.uzmiracun.rs i RTS-a www.rts.rs.

Sledeće izvlačenje možete pratiti u direktnom prenosu 25. marta od 17:45 časova na prvom programu Radio Televizije Srbije.

18. mart 2017.

Potpisan ugovor za prvi stan u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“

Danas je u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) potpisan ugovor o poklonu sa prvom dobitnicom stana u Beogradu u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ Marinom Grković iz Debrca.

 Potpisan ugovor za prvi stan u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“

Osim srećne dobitnice, koja je u Ministarstvo došla u društvu članova svoje porodice, ugovor su potpisali, u ime Ministarstva kao Priređivača nagradne igre, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i direktor Direkcije za imovinu Republike Srbije, Jovan Vorkapić.

17. mart 2017.

Postavlјen kamen temelјac za izgradnju 40 stanova za izbeglice u Sremskoj Mitrovici

U Sremskoj Mitrovici danas je postavlјen kamen temelјac za izgradnju 40 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije (RSP). Izgradnja će trajati 11 meseci, a Sremska Mitrovica je prva od devet jedinica lokalne samouprave u kojima ove godine počinje gradnja stanova iz drugog RSP potprojekta. Gradiće se ukupno 200 stanova: u Kruševcu, Paraćinu Vršcu, Prokuplјu i Bajinoj Bašti po 20, u Šapcu i Kikindi po 25 i u Šidu 10 stanova.

U ovim opštinama izbeglice će stanove dobijati u zakup, sa mogućnošću kasnijeg otkupa po povlašćenim cenama, dok je 40 stanova u Sremskoj Mitrovici namenjeno za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, odnosno za najugroženije kategorije izbeglica, stara lica i jednoroditelјske porodice i one sa bolesnim članom, bez mogućnosti otkupa.

 Postavlјen kamen temelјac za izgradnju 40 stanova za izbeglice u Sremskoj Mitrovici

„Gradnja ovog objekta nastavak je uspešnog rešavanja stambenih problema izbeglica kroz Regionalni stambeni program, na kojem se kontinuirano radi već nekoliko godina. Ovaj program doprinosi ukupnoj stabinosti i primer je dobre saradnje u regionu“, rekao je Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Drugi RSP potprojekat vredan je više od 13 miliona evra. U okviru njega planirana je dodela ukupno 900 stambenih rešenja kroz četiri modela: kupovina seoskih kuća (250), izgradnja stanova (200), izgradnja montažnih kuća (120) i dodela paketa građevinskog materijala (250 iz RSP fonda i 80 iz kontribucije Republike Srbije) čime će biti rešeno pitanje krova nad glavom za najveći broj porodica koje više od 25 godina čekaju ovo rešenje“, istakao je Stević.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilј da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 lјudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 lјudi.

16. mart 2017.

DRUGO IZVLAČENјE NAGRADNE IGRE „UZMI RAČUN I POBEDI“ U SUBOTU NA RTS-u, NAGRADE ĆE IZVLAČITI NATAŠA KOVAČEVIĆ, ANDREA ARSOVIĆ, TIJANA PEČENČIĆ I RADOVAN VUJOVIĆ

Drugo izvlačenje nagrada u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, biće održano u subotu, 18. marta 2017. godine na Prvom programu RTS-a, sa početkom u 17.45 časova. Za izvlačenje koverti biće zaduženi predsednica Ženskog košarkaškog kluba Crvena zvezda i bivša košarkašica, Nataša Kovačević, reprezentativka Srbije u strelјaštvu Andrea Arsović, kao i naši poznati glumci iz serije „Vojna akademija“, Tijana Pečenčić i Radovan Vujović, koji su takođe podržali Godinu borbe protiv sive ekonomije.

Predviđeno je izvlačenje čak 178 nagrada, ukupne vrednosti 24.569.926,61 dinara. U direktnom televizijskom prenosu biće dodelјeni:

 • Stan u Beogradu dvosoban stan, ulica braće Jerković-Padina objekat 1, lamela 3, prizemlјe, površine 51,18 m2, sa polisom osiguranja imovine;
 • 12 automobila FIAT 500 L;
 • Petodnevno putovanje u Nјujork za 2 osobe, sa obezbeđenim avionskim prevozom i polisom putnog osiguranja;
 • Četvorodnevno putovanje u Pariz za 2 osobe, sa avionskim prevozom, polisom putnog osiguranja i kartama za jedan meč Rolan Garosa;
 • 2 putovanja u Grčku za 2 osobe, u trajanju od 10 dana, sa obezbeđenim autobuskim prevozom i polisom putnog osiguranja.

Izvlačenje ostalih nagrada takođe će biti obavlјeno u studiju RTS-a i biće prenošeno putem live stream-a na sajtovima http://uzmiracun.rs/ i http://www.rts.rs:

 • Odmor u hotelu na Staroj planini za 2 osobe, u trajanju od 7 dana;
 • Odmor na Zlatiboru za 2 osobe, u trajanju od 4 dana;
 • 12 prenosivih računara Lenovo;
 • 12 frižidera Gorenje;
 • 25 mobilnih telefona Tesla;
 • 25 tableta Tesla;
 • 12 televizora Tesla;
 • 7 veš mašina Gorenje;
 • 3 veš mašina Beko;
 • 2 mašine za sudove Beko;
 • 7 mašina za sudove Gorenje;
 • 25 mikrotalasnih pećnica Gorenje;
 • 25 blendera Braun ;
 • 3 vaučera za kupovinu robe u prodajnim objektima Gomex, u vrednosti od 20.000,00 dinara;
 • Polisa životnog osiguranja ’’Societe Generale’’.

U drugom izvlačenju moći će da učestvuju samo fiskalni računi i slipovi koji su pristigli na adresu navedenu na namenskoj koverti do 17. marta do 23 časa i 59 minuta.

Koverte koje su blagovremeno stigle na traženu adresu i nisu izvučene, učestvuju u narednim izvlačenjima, koja su zakazana za 25. i 31. mart i građani mogu da šalјu dodatne koverte sve do 30. marta do 23 časa i 59 minuta. Spisak dobitnika biće objavlјen u dnevnom listu Politika 3 dana nakon svakog izvlačenja, kao i na internet stranici nagradne igre www.uzmiracun.rs, internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave http://www.mduls.gov.rs/ i internet stranici RTS-a.

Ukupna vrednost nagradnog fonda iznosi 135.344.181,46 dinara, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost (u skladu sa odredbama Zakona o porezu na dodatu vrednost).

Izvlačenje svih nagrada nadziraće petočlana Komisija nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“.

Komisija ima pet članova koji su imenovani od strane Priređivača nagradne igre i sastoji se od predstavnika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (Predsednik Komisije), Ministarstva finansija, Poreske uprave, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i NALED-a.

Komisija prisustvuje izvlačenju i odmah nakon izvlačenja, vrši proveru ispunjenosti uslova definisanih Pravilima nagradne igre. Ukoliko Komisija ustanovi da bilo koja od izvučenih koverata ne ispunjava uslove za učešće u izvlačenju nagrade, izvlačenje koverata se nastavlјa sve dok se ne izvuče koverta koja ispunjava uslove.

Sve srećne dobitnike Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kontaktiraće već u nedelјu 19. marta i obavestiti o nagradama koje su osvojili, kao i o načinu preuzimanja.

Priređivač zadržava pravo da izvrši naknadnu proveru ispravnosti fiskalnih računa, odnosno slipova, kao i da li dobitnik ima pravo učešća u nagradnoj igri i ukoliko utvrdi kršenje pravila, učesniku čija je koverta izvučena biće uskraćeno pravo na nagradu, a nagrada će biti preneta u narednu nagradnu igru koju će priređivač organizovati.

Pravila nagradne igre možete naći na http://www.mduls.gov.rs/uzmi-racun-i-pobedi.php i sajtu www.uzmiracun.rs, a objavlјena su i u dnevnom listu „Politika“, 21. februara.

O tome koliko je borba protiv sive ekonomije važna, najbolјe govori procena da je zbog sive ekonomije budžet Srbije godišnje uskraćen za oko 3 milijarde evra odnosno 8 miliona evra dnevno, što znači da nepošteni biznismeni i učesnici u švercu od svakog građanina Srbije uzmu jednu prosečnu platu godišnje. Ovaj novac bio bi dovolјan da svaka opština u Srbiji dobije novi dom zdravlјa, da se rekonstruišu i opreme sve opšte i specijalne bolnice, finansiraju plate vatrogasaca, policajaca i lekara i da ostane još novca za smanjivanje deficita budžeta. Važno je reći da je nagradna igra samo jedna od 68 mera iz Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije“, rekla je ministarka Ana Brnabić.

 


Nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ predstavlјa jednu od 68 mera Nacionalnog programa za borbu protiv sive ekonomije. Vlada Srbije proglasila je 2017. Godinom borbe protiv sive ekonomije i pokrenula edukativnu kampanju u saradnji sa NALED-om i društveno odgovornim kompanijama okuplјenim u Savezu za fer konkurenciju sa cilјem podizanja svesti građana i privrede o značaju smanjenja obima sive zone i njihovog aktivnog uklјučivanja u stvaranje bolјeg društva.

Borba protiv nelegalne trgovine i neprijavlјenog rada tiče se svakog građanina Srbije jer svaki dinar utajenog poreza znači manja ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu, javne usluge i sve ono što čini jednu zemlјu dobrim mestom za život.

16. mart 2017.

 Nova tura koverti stigla u studio RTS-a za drugo izvlačenje nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“

Nova tura koverti stigla u studio RTS-a za drugo izvlačenje nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“

Više od pet miliona koverata učestvuje u drugom izvlačenju


Građani su do sada poslali 5.086.253 koverata sa fiskalnim računima i slipovima za učešće u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ i one se nalaze u specijalno pripremlјenom bazenu u Studiju 8 RTS-a u Košutnjaku
, gde će se u subotu, 18. marta održati drugo izvlačenje nagrada.

Radnici JP Pošta Srbije juče su preneli 473.789 pošilјki iz Glavnog poštanskog centra u Zemunu i one su deponovane u bazen dimenzija 23h12 metara, u kome se već nalazilo oko 4,5 miliona koverti. Kao i prilikom prve primopredaje koverata, prevoz koverata do studija RTS-a je obezbeđivao je MUP Srbije. Sve do poslednjeg izvlačenja 31. marta koverte će obezbeđivati službeno obezbeđenje RTS-a i biće pod stalnim video nadzorom.

Primopredaji koverata prisustvovali su predstavnici Komisije, a ovoga puta nije bilo nevažećih i nenamenskih koverata.

Napominjemo da će sve koverte koje budu pristigle do 17. marta 2017. godine, do 23 časa i 59 minuta, učestvovati u drugom izvlačenju nagradne igre u subotu 18. marta u direktnom TV prenosu na Prvom programu RTS-a od 17:45 časova. Koverte pristigle od 15. do 17. marta takođe će biti prenete iz Glavnog poštanskog centra do studija RTS-a uz obezbeđenje MUP Srbije.

16. mart 2017.

Novi uslužni centar otvoren u Mionici – efikasan servis za građane

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, dr Ivan Bošnjak i predsednik opštine Mionica Boban Janković otvorili su novi Opštinski uslužni centar, koji će, prema rečima Jankovića, predstavlјati važan iskorak u dosadašnjem načinu rada opštine Mionica koja postaje efikasan, kvalitetan i brz servis građana.

„Osim ove fantastične infrastrukture, dobru upravu čine i kvalitetni, efikasni i motivisani lјudi“, rekao je Bošnjak i dodao da mu je veliko zadovolјstvo i privilegija da je danas ispred Ministarstva došao u Mionicu na otvaranje uslužnog centra, uz opasku da je opštinsko rukovodstvo obavilo veliki posao.

 Novi uslužni centar otvoren u Mionici – efikasan servis za građane

Državni sekretar je naglasio da se pripremaju programi stručnog usavršavanja i edukaciju zaposlenih u lokalnim samoupravama sve sa cilјem da se obezbedi kvalitetan nivo pružanja usluga na lokalu. On je dodao da je ovo samo jedan korak ka Srbiji bez šaltera, koja će obezbediti kvalitetniju i efikasniju javnu upravu.

Osim kancelarijskog prostora u prostorijama centra nalazi se sala sa osam šaltera, pisarnica, matična i poreska služba, odelјenja za urbanizam, polјoprivredu, ekonomski razvoj i dečiju zaštitu, kao i dežurni šalter odelјenja za inspekcijske poslove. Takođe, u okviru Centra otvorena je i kancelarija Pošte.

“Opština Mionica je krenula u novi, moderan način poslovanja koji stoji na usluzi svojim građanima kroz stvaranje specifične organizacione celine koja objedinjuje sve opštinske servise namenjene stanovništvu. Osnovni cilј je da opština i njeni radnici budu dostupni i na raspolaganju svima.“, rekao je predsednik opštine Mionica, Boban Janković.

14. mart 2017.

Rezultati prvog izvlačenja nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“

Priređivač nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ul. Birčaninova br. 6, Beograd, na osnovu Zakona o igrama na sreću i člana 11. Pravila nagradne igre u robi i uslugama, objavlјuje rezultate prvog javnog izvlačenja nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ obavlјenog dana 11. marta 2017. godine.

Priređivač zadržava pravo da izvrši naknadnu proveru pristiglih koverata i njihove ispravnosti. Ukoliko Komisija utvrdi neispravnost koverte po svim pravilima koje su propisana Pravilima nagradne igre, učesniku čija je koverta izvučena biće uskraćeno pravo na nagradu, a nagrada će biti preneta u nagradni fond nagradne igre koju će Priređivač organizovati u skladu sa svrhom priređivanja navedenom u članu 3. stav 3. Pravila o učešću u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“.

Robna nagrada:

12 AUTOMOBILA FIAT 500 L 1.4
PODACI O DOBITNIKU:

Desanka Filipović, 22000 Sremska Mitrovica
Gordana Trifunović - Dimovski, 11050 Beograd
Ljilјa Jaroševski, 21460 Vrbas
Ilija Nestorović, 31303 Prijepolјe
Gordan Pejić,11250 Železnik, Beograd
Slađana Nikolić,11500 Obrenovac
Nada Jovanović, 36103 Ribnica - Kralјevo
Milijan Dimitrijević, 14000 Valјevo
Veselin Martinović, 24000 Subotica
Bojana Zeković-Đokić, 21000 Novi Sad
Slavka Pantović,11300 Smederevo
Nikola Đorđević, 18116 Brzi-brod-Niš

1 PUTOVANјE U PARIZ 4 DANA, 4 NOĆENјA ZA 2 OSOBE, SA AVIONSKIM PREVOZOM, SA POLISOM PUTNOG OSIGURANјA I KARTAMA ZA JEDAN MEČ ROLAN GAROSA
PODACI O DOBITNIKU:

Simić Strahinja (Slobodan), 15000 Šabac

2 PUTOVANјA U GRČKU ZA 2 OSOBE, U TRAJANјU OD 10 DANA, 10 NOĆENјA, SA OBEZBEĐENIM AUTOBUSKIM PREVOZOM, REDNOSTI 76.134,00 PO PUTOVANјU, SA POLISOM PUTNOG OSIGURANјA
PODACI O DOBITNIKU:

Uroš Paunović, 11213 Padinska Skela
Zoran Mirilović, 26101 Pančevo 1

STAN U BEOGRADU DVOSOBAN, ULICA BRAĆE JERKOVIĆ-PADINA, OBJEKAT 1, LAMELA 1, PRIZEMLjE, POVRŠINE 51,08 M2 I POLISA OSIGURANјA IMOVINE
PODACI O DOBITNIKU:

Marina Grković, 15214 Debrc

1 ODMOR U HOTELU NA STAROJ PLANINI ZA 2 OSOBE, U TRAJANјU OD 7 DANA, 7 NOĆENјA, BEZ UKLjUČENOG PREVOZA
PODACI O DOBITNIKU:

Jovana Pešić, 34000 Kragujevac

1 ODMOR NA ZLATIBORU ZA 2 OSOBE,
U TRAJANјU OD 4 DANA, 4 NOĆENјA, BEZ UKLjUČENOG PREVOZA
PODACI O DOBITNIKU:

Marko Tanasković, 11000 Beograd (Banjica)

1 POLISA ŽIVOTNOG OSIGURANјA ’’SOCIETE GENERALE’’
PODACI O DOBITNIKU:

Jovan Štrbac, 11147 Beograd

12 PRENOSIVIH RAČUNARA, MARKE LENOVO, MODEL 110 15 80T7006LYA
PODACI O DOBITNIKU:

Natalija Veličković, 34000 Kragujevac
Ankica Popović, 11030 Cerak, Beograd
Ranka Gligorijević, 34305 Darosava
Milica Radovanović, 34232 Guberevac
Zorka Prodanović, 34000 Kragujevac
Nataša Ilić, 11500 Obrenovac
Ana Petrović, 11504 Barič-Beograd
Stefan Zajić, 26000 Pančevo
Živorad Velјković, 35000 Jagodina
Milomir Dejanović, 19300 Negotin
Rade Dukić, 23215 Čestereg
Vladan Mitrović, 11460 Barajevo

3 FRIŽIDERA, MARKE GORENJE, MODEL R6295W
PODACI O DOBITNIKU:

Nenad Đikas, 11010 Beograd-Voždovac
Ljilјana Marković, 21220 Bečej
Violeta Ožegović, 21137 Novi Sad

9 FRIŽIDERA, MARKE GORENJE, MODEL R4120AW
PODACI O DOBITNIKU:

Danijela Skotović, 21241 Kać
Goran Kuzmanović, 11000 Beograd
Vojko Kosorić, 32000 Čačak
Nikola Tasić, 11090 Beograd
Ivan Stanić, 26300 Vršac
Plovdinka Antić, 18300 Pirot
Predrag Todorov, 18000 Niš
Goran Nacković, 17501 Vranje
Ivana Dimić, 16210 Vlasotince

7 VEŠ MAŠINA, MARKE GORENJE, MODEL W8503
PODACI O DOBITNIKU:

Zorka Tepić, 11174 Novi Beograd
Milica Erak, 21237 Gospođinci
Slavka Antić, 24000 Subotica
Ivana Radović, 11221 Kumodraž - Beograd
Elizabeta Petrović, 35000 Jagodina
Dragana Arsenijević, 11050 Beograd
Tatjana Marinković, 34000 Kragujevac

3 VEŠ MAŠINA, MARKE BEKO, MODEL WTV6532B0
PODACI O DOBITNIKU:

Marica Jeremić, 12223 Golubac
Joco Vučković, 24000 Subotica
Rade Korać, 23000 Zrenjanin

7 MAŠINA ZA SUDOVE, MARKE GORENJE, MODEL GS52115W
PODACI O DOBITNIKU:

Desanka Stojković, 18000 Niš, Medijana
Sreten Mitrović, 11070 Novi Beograd
Živomir Lukač, 11082 Zemun
Zvonko Tasevski, 26360 Plandište
Bilјana Đurđević, 11077 Novi Beograd
Dragana Dimitrijević, 11221 Beograd - Kumodraž
Momir Peruničić, 11080 Zemun

2 MAŠINE ZA SUDOVE, MARKE BEKO, MODEL DFN16210W
PODACI O DOBITNIKU:

Jovan Ćirić, 21000 Novi Sad
Zorana Blažinović, 11080 Zemun-Beograd

12 TELEVIZORA, MARKE TESLA, MODEL 32S356SH
PODACI O DOBITNIKU:

Radmila Katić, 35230 Ćuprija
Nenad Ždralјević, 11030 Beograd Čukarica
Zoran Milovanović, 34220 Lapovo
Bilјana Bezbradica, 11050 Beograd
Danijela Milić, 19350 Knjaževac
Milan Spasojević, 14000 Novo Naselјe Valјevo
Ljubiša Manasić, 16000 Leskovac
Rifat Kujović,25000 Sombor
Danka Krunić,21000 Novi Sad
Marija Pop Lazić,11400 Mladenovac
Radmila Jakovlјev, 23331 Sanad
Nemanja Đukić, 11147 Beograd

25 MIKROTALASNIH PEĆNICA, MARKA GORENJE, MODEL MM020MEII
PODACI O DOBITNIKU:

Nikola Bjedov, 25284 Stanišić
Milan Petrović, 38219 Lešak
Mirjana Radonić, 21000 Novi Sad
Lana Petrović, 35250 Paraćin
Slađana Sredojević, 18400 Prokuplјe
Zorica Radojković, 11070 Novi Beograd
Tamara Milošević, 15215 Provo
Branislava Ristić, 26201 Jabuka
Miloš Jovanović, 18000 Pantelej Niš
Tijana Rajić, 11211 Borča
Nada Vesović, 32210 Mrčajevci
Stefan Milinković, 11550 Lazarevac
Filip Stefanović, 12000 Požarevac
Malinka Milovanović, 35000 Jagodina
Gordana Dimitrijević, 11070 Novi Beograd
Vidosava Ninković, 11000 Višnjička Banja
Zlatko Denić, 34227 Batočina
Mirjana Kliska, 11000 Beograd
Jelica Bugarski, 11000 Beograd
Milan Spasojević, 35272 Dragocvet
Aleksandra Jokić, 11070 Novi Beograd
Nada Đurović, 26101 Pančevo
Petar Komrakov, 11030 Beograd
Stojanka Milošević, 11425 Smederevska Palanka
Nada Svorcan, 11050 Beograd

25 MOBILNIH TELEFONA, MARKE TESLA, MODEL SMARTPHONE 3.2
PODACI O DOBITNIKU:

Mihalј Tot, 23202 Mihajlovo
Milica Bizumić, 21000 Novi Sad
Goran Radaković, 11275 Bolјevci
Miroslav Horvat, 21400 Bačka Palanka
Ana Vasilijević, 32104 Čačak
Marko Kobal, 11000 Rakovica, Beograd
Jelica Grbović, 11253 Sremčica
Ljilјana Milivojević, 12300 Petrovac na Mlavi
Milena Živković, 11306 Grocka
Bratislav Stefanović, 19000 Zaječar
Javorka Žugić, 18400 Prokuplјe
Teodora Miražić, 11000 Čukarica, Beograd
Nataša Živković, 34110 Aerodrom Kragujevac
Milica Stanojević, 11318 Miloševac
Maja Nikolić, 16205 Bojnik
Milić Jovanović, 22303 Novi Banovci
Jelena Milanović, 14214 Banjani
Javorka Manasijević, 35250 Paraćin
Jelena Popović, 11120 Zvezdara, Beograd
Vedrana Marković, 11251 Ostružnica
Dragica Janković, 11080 Novi Beograd
Milica Đukić, 18300 Pirot
Dragomir Stošić, 16000 Leskovac
Svetlana Tasić, 352050 Paraćin
Branka Anđelković, 11550 Lazarevac

25 TABLETA, MARKE TESLA, MODEL TTL816GB
PODACI O DOBITNIKU:

Pavle Lalatović, 11000 Beograd
Milovan Nešović, 34000 Kragujevac
Dobrila Kocić, 11050 Zvezdara
Dejan Nikolić, 35000 Jagodina
Dragolјub Planojević, 11221 Beograd
Eržebet Vučić, 24000 Subotica
Marija Radivojević-Ćirić, 11253 Sremčica
Danijela Jović, 12240 Kučevo
Miodrag Đokić, 16000 Leskovac
Miloš Spasojević, 36203 Kralјevo
Milivoje Petrović, 11132 Beograd
Mirko Stojanović, 21000 Novi Sad
Danijela Nastić, 11040 Beograd
Denis Šarčević, 32000 Čačak
Radmila Šijaković, 32300 Gornji Milanovac
Mirjana Kolarov, 21217 Bačko Gradište
Živadinka Najdanović, 19300 Negotin
Aleksandra Bogdanovićm, 11000 Beograd, Čukarica
Darko Kuzmanović, 18420 Blace
Ratomirka Rančić, 11070 Novi Beograd
Nada Janković, 21235 Temerin
Vera Savić, 11000 Beograd
Nenad Crnoselјanski, 12208 Kostolac
Nemanja Ubović, 11000 Beograda
Dimitrije Marković, 11073 Novi Beograd

25 BLENDERA, MARKA BROWN, MODEL JB3060
PODACI O DOBITNIKU:

Miroslav Milanović, 15300 Loznica
Stefan Simeonović, 12000 Požarevac
Slavko R Vulović, 14000 Valјevo
Marina Bajić, 23330 Novi Kneževac
Jovica Petrović, 35259 Paraćin
Marija Nedelјković, 34000 Kragujevac
Zoran Ramić, 18412 Žitorađa
Snežana Momčila Šainović, 11508 Grabovac
Jovan Aleksić, 17500 Vranje
Branka Vuković, 11080 Zemun
Isidora Draksin, 26000 Pančevo
Sofija Šumanac Arsenijević, 31000 Užice
Nataša Rnić, 22305 Stari Banovci
Svetlana Bošnjak, 23210 Žitište
Gordana Mrvić, 22320 Inđija
Dragolјub Todorović, 21460 Vrbas
Marija Ćirić, 22300 Stara Pazova
Gordana Hrnjez, 11030 Beograd
Lidija Popović, 37000 Kruševac
Radiša Milošević, 11090 Kanarevo Brdo Rakovica
Zoran Stanojev, 26204 Opovo
Jasmina Mosurović, 11070 Novi Beograd
Danijel Petković, 18000 Niš
Vesna Stanković, 34209 Maršić Kragujevac
Božica Pavlović, 34000 Kragujevac

3 VAUČERA ZA KUPOVINU ROBE U PRODAJNIM OBJEKTIMA GOMEX, U VREDNOSTI OD 20.000,00 DINARA
PODACI O DOBITNIKU:

Oliver Cekić, 18110 Naselјe Nikola Tesla Niš
Stanko Savković, 23242 Banatski Despotovac
Radinka Jojić, 11427 Vranić

13. mart 2017.

Ana Brnabić sa Alonom Fišer - Kam o jačanju prijatelјstva i saradnje Srbije i Izraela

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić danas je razgovarala sa ambasadorkom Izraela u Srbiji, Alonom Fišer – Kam, a na sastanku je apostrofirano da su obe zemlјe posvećene ojačavanju međusobnog prijatelјstva i ekonomske razmene i saradnje.

 Ana Brnabić sa Alonom Fišer - Kam o jačanju prijatelјstva i saradnje Srbije i Izraela

„Želimo da učimo od Izraela i da iskoristimo i primenimo iskustva Vaše zemlјe iz oblasti IT industrije i start-apova i o tim temama sam imala priliku da na Kopaoniku razgovaram sa dr Jehošuom Glajtmanom koji je „otac“ start-ap kulture u Izraelu“, prenela je ministarka svojoj sagovornici i dodala da se u Srbiji nastavlјa rad na izgradnji naučnotehničkih parkova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Ministarka je napomenula da kao zemlјa imamo velike ambicije kada je reč o inovacijama, što ostavlјa veliki prostor za saradnju Srbije i Izraela. Ona je dodala da joj se mnogo dopada kako Izrael pristupa izazovima u oblasti inovacija i start-apova.

Ambasadorka Fišer – Kam se zahvalila ministarki na dobrodošlici i gostoprimstvu i napomenula da se otkada je imenovana na poziciju, u Beogradu oseća kao kod kuće i konstatovala velike sličnosti između mentaliteta izraelskog i srpskog naroda. Kada je reč o investicijama, ambasadorka je rekla da su IT kompanije iz Izraela jako zadovolјne poslovanjem u Srbiji, ali da im je potrebna pomoć u prilagođavanju lokalnim uslovima i usmerenje u pogledu plasmana resursa.

10. mart 2017.

Nagrade u prvom izvlačenju „Uzmi račun i pobedi“ izvlače Milica Mandić, Tijana Bogdanović, Igor Rakočević, Nikola Jakšić, Dragana Dabović i Nebojša Milovanović

Tekvondiskinje Milica Mandić i Tijana Bogdanović, nekadašnji košarkaški reprezentativac Igor Rakočević, vaterpolista Nikola Jakšić i glumci serije „Vojna akademija“, Dragana Dabović i Nebojša Milovanović podržali su Godinu borbe protiv sive ekonomije i biće prvi naši poznati sportisti i glumci koji će obradovati građane u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“.

U sutrašnjoj prvoj dodeli nagrada oni će iz ogromnog bazena dimenzija 23h12 metara, specijalno napravlјenog za ovu priliku, izvući srećne dobitnike stana u Beogradu, 12 automobila, putovanja u Pariz i Grčku. Izvlačenje će biti emitovano u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a u subotu, 11. marta od 17:45 časova.

“Drago mi je što sam pozvan da učestvujem u izvlačenju koverata i radujem se što ću nekome baš ja doneti sreću. Borba protiv sive ekonomije je važna za sve - dobro je da je država krenula u ovu akciju jer je to način da se ne zaboravi da se od poreza finansiraju sportski objekti, bolnice i škole. Ja se nadam da će ova akcija dodatno motivisati lјude da podrže suzbijanje sive ekonomije i posle nagradne igre“, izjavio je proslavlјeni košarkaš.

U prvom izvlačenju biće dodelјeno 177 nagrada, ukupne vrednosti 24.288.534,21 dinara. Izvlačenje ostalih nagrada takođe će biti obavlјeno u studiju RTS-a i biće prenošeno putem live stream-a na sajtovima http://uzmiracun.rs/ i http://www.rts.rs, a nagrade će izvlačiti studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Regularnost postupka nadziraće petočlana Komisija u kojoj se nalaze predstavnici Ministarstva državne uprave, Ministarstva finansija i Poreske uprave, Ministarstva trgovine, turizma i usluga i kompanije Masterkard.

Sve srećne dobitnike Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kontaktiraće već u nedelјu 12. marta i obavestiti o nagradama koje su osvojili, kao i o načinu preuzimanje.

Imena dobitnika biće objavlјena u dnevnom listu ''Politika'' u roku od 3 dana od dana izvlačenja, kao i na internet stranicama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, nagradne igre www.uzmiracun.rs i Radio televizije Srbije.

Dobitnici nagrada dobiće uputstvo o preuzimanju nagrada u roku ne dužem od 30 dana od dana objavlјivanja u dnevnom listu “Politika“ dok je rok za preuzimanje nagrada 60 dana od dana objavlјivanja u „Politici“.

Napominjemo da će sve koverte koje budu pristigle do 10. marta 2017. godine, do 23 časa i 59 minuta, učestvovati u prvom izvlačenju nagradne igre u subotu 11. marta. Koverte pristigle od 8. do 10. marta će biti prenete iz Glavnog poštanskog centra do studija RTS-a uz obezbeđenje MUP Srbije.

10. mart 2017.

Nema promene mesta glasanja u eventualnom drugom krugu predsedničkih izbora

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) obaveštava javnost da je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku, u čl. 15. i 16. propisano da birači mogu da se prijave za glasanje u inostranstvu, odnosno u zemlјi po boravištu - izabranom mestu glasanja, najkasnije pet dana pre 17. marta 2017. godine u ponoć, kada se zaklјučuje birački spisak za izbore za predsednika Republike koji su zakazani za 2. april 2017. godine. Rok za upis u birački spisak ovog podatka ističe 11. marta 2017. godine u ponoć. O ovom zahtevu rešava opštinska, odnosno gradska uprava.

Navedenim Zakonom (član 23. st. 1. i 2.) uređeno je da se odredbe ovog zakona primenjuju i na izbore za predsednika Republike, kao i da između glasanja i ponovlјenog glasanja na izborima za predsednika Republike građani mogu od ministarstva nadležnog za poslove uprave (MDULS) zahtevati da donese rešenje na kome se zasniva izmena u jedinstvenom biračkom spisku. Ove promene se odnose samo na upis birača u birački spisak, brisanje birača iz biračkog spiska, izmenu, dopunu ili ispravku neke činjenice o biraču (član 9. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku).

Postupanje po zahtevima za upis podatka o mestu glasanja po boravištu u inostranstvu, odnosno u zemlјi po boravištu - izabranom mestu glasanja, Zakonom je isklјučivo stvarno i mesno nadležna opštinska, odnosno gradska uprava, koja nakon zaklјučenja biračkog spiska nema više nadležnosti za promenu bilo kog podatka.

Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku Ministarstvu nije data nadležnost da po zaklјučenju biračkog spiska vrši promenu biračkog mesta, već samo promene koje se odnose na upis birača u birački spisak, brisanje birača iz biračkog spiska, izmenu, dopunu ili ispravku neke činjenice o biraču.

Mišlјenje MDULS na ovu temu možete preuzeti OVDE.

8. mart 2017.

Prva tura koverti za nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ preneta u studio RTS-a

Više od tri miliona koverti sa fiskalnim računima i slipovima koje su građani poslali za učešće u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ danas je preneto iz Glavnog poštanskog centra u Zemunu u Studio 8 RTS-a u Košutnjaku, gde će u subotu biti izvučene prve nagrade. Radnici JP Pošta Srbije transportovali su koverte u konvoju od 6 kamiona, a prevoz do studija RTS-a obezbeđivao je MUP Srbije.

 Prva tura koverti za nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ preneta u studio RTS-a

Primopredaju koverata kontrolisala je Komisija u kojoj su bili predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva finansija – Poreska uprava i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Komisija je od zaposlenih iz JP Pošta Srbije primila spisak sa ukupnim brojem dopremlјenih vreća i koverata koji su obe strane potpisale. Takođe, sačinjen je i spisak pošilјki koje su pristigle u neadekvatnim kovertama i time ne ispunjavaju uslove za učestvovanje u nagradnoj igri, a kojih je ukupno bilo 158.

U prisustvu članova komisije istovareno je 3.156.016 pošilјki iz 1.653 vreće i one su deponovane u bazen dimenzija 23h12 metara. Studio će do poslednjeg izvlačenja 31. marta obezbeđivati službeno obezbeđenje RTS-a i biće pod stalnim video nadzorom.

Napominjemo da će sve koverte koje budu pristigle do 10. marta 2017. godine, do 23 časa i 59 minuta, učestvovati u prvom izvlačenju nagradne igre u subotu 11. marta u direktnom TV prenosu na Prvom programu RTS-a od 17:45 časova. Koverte pristigle od 8. do 10. marta takođe će biti prenete iz Glavnog poštanskog centra do studija RTS-a uz obezbeđenje MUP Srbije.

8. mart 2017.

Otvoren konkurs za izvođače obuka na programu prekvalifikacija u it sektoru do 21. marta 2017. godine

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave poziva sve zainteresovane za izvođenje obuka u okviru projekta za prekvalifikacije u IT sektoru da se prijave na javni poziv koji organizuje i sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP). Prijave se mogu poslati najkasnije do 21. marta 2017. godine, a detalјi konkursa dostupni su na veb stranici UNDP-a u Srbiji www.rs.undp.org u sekciji Nabavke.

Na konkurs se mogu prijaviti sve nevladine organizacije, instituti, klasteri, obrazovne institucije i preduzeća. Svi prijavlјeni izvođači obuka biće rangirani na osnovu sledećih kriterijuma: iskustvo u neformalnim i formalnim obukama, metodologija koja osigurava zapošlјivost u predviđenim rokovima, stručnost lica koja će voditi obuku i posedovanje adekvatne infrastrukture za održavanje obuka.

Kako bi se osiguralo da program ne bude monopolizovan, svaki pružalac obuka će moći da licitira za maksimalno 25 mesta ili za ukupne budžetske troškove podrške do 40 hilјada evra, bez obzira na broj obučenih polaznika. Pri odabiru izvođača obuka posebno će se obratiti pažnja na to da pružaoci obuka budu iz svih regiona Srbije kako bi se osiguralo da učenici imaju iste šanse da dobiju obuku, bez obzira na to odakle dolaze.

8. mart 2017.

Brnabić: Moramo da učinimo državnu upravu efikasnijom

Drugog dana 24. Kopaonik biznis foruma ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić govorila je plenarnoj sednici pod nazivom „Razvoj infrastrukture i restrukturiranje javnog sektora bez fiskalnog pritiska“ sa posebnim akcentom na optimizaciju u javnoj upravi.

„Do kraja marta ili početkom aprila biće doneta nova odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, na republičkom nivou i u lokalnim samoupravama, koja neće podrazumevati linearno smanjenje broja zaposlenih“, najavila je ministarka Brnabić i istakla da sada postoji dovolјno analiza i podataka kako ko radi i koliko zaposlenih ima.

Ona je navela da je, u procesu racionalnizacije i optimizacije javne uprave, čiji je cilј da se broj zaposlenih svede na održiv broj, od 1. januara 2014. godine kada je doneta odluka o zabrani zapošlјavanja, javna uprava smanjena za 24.156 lјudi. Sa lokalom, dodala je, taj broj 37.904 zaposlena.

"Stvano moramo da razbijemo taj mit o velikoj državnoj upravi. Na 100 stanovnika imamo 7,5 državnih službenika, u EU, zavisno od zemlјe, taj broj je 8 do 8,5 na 100 stanovnika. Nemamo veliku, ali imamo neefikasnu državnu upravu i moramo da radimo na tome da je učinimo efikasnijom", rekla je Brnabić.

 Brnabić: Moramo da učinimo državnu upravu efikasnijom

Ona je ukazala da su sve zemlјe osim Srbije na putu ka EU oslanjale na dva stuba - ekonomske reforme i rast i vladavina prava, a Srbija pored ta dva, ima u pretpristupnom procesu treći stub, a to je upravo reforma javne uprave.

"Uvek se treba vraćati na ta tri stuba i zato smo sa EU i komesarom Johanesom Hanom potpisali inovativni mehanizam direktne budžetske podrške koje podrazumeva 80 miliona evra koje nam EU daje kao podršku budžetu i kao motiv za implementaciju strategije javne uprave", rekla je Brnabić.

Nakon faze racionalizacije, koja je pri kraju ili je već i završena, sledi reorganizacija državne uprave, odnosno reorganizacija mrežnih, najglomaznijih, a najvažnijih sistema, prosvetu, zdravstvo i socijalnu zaštitu.

"Radimo na akcionim planovima kako da reorganizujemo lјude kako bi ti sistemi bili efikasniji", naznačila je Brnabić.

Ministarka je ukazala i da kasnimo sa reformom sistema plata, navodeću da je završen Nacrt zakona o platama zaposlenih u lokalnim samouprava i pokrajini, a koji predviđa novi mehanizam uspostavlјanja jednakih koeficijenata, kako bi se uspostavio princip "ista plata za isti rad".

Takođe, radi se i na Zakonu o zaposlenima u javnim službama koji će uređivati plate u svim javnim službama u Republici, kako bi on za mesec dana bio gotov i predat na široku javnu raspravu.

"Reforma sistema plata neće doneti velike rezultate kakvi nam trebaju ako nemamo reformu sistema vrednovanja rada i učinka u javnim službama. Sistem vrednovanja kao u školama ne funkcioniše, državni službenici neće da se zameraju jedni drugima, pa imamo mnogo službenika za izuzetnim učinkom, što nije istina. Moramo da imamo sistem da nagradimo najbolјe, a da znamo ko su slabe karike", objasnila je Brnabić.

Ona je ponovila da je neophodno i uvođenje e-uprave, koja je važna za efikasnu, transparentu javnu službu i borbu protiv korupcije, što se najbolјe vidi na primeru izdavanja elektronskih građevinskih dozvola.

Uz to, dodala je ministarka, važno je i uspostavlјanje Nacionalne akademije za javnu upravu kao nezavisne institucije za kontinuirano obrazovanje državnih službenika.

"Doneli smo odluku da će to biti nezavisna institucija, pod nadzorom Ministarstva, kao i odluku da će pored sluzbenika sa republičkog nivoa, uklјučiti i lјude sa lokala", rekla je Brnabić i dodala da od te akademije očekuje mnogo.

Ona je napomenula da je oblast lokalne samouprave oblast sa puno probema, jer decentralizacija ranije nije "išla" na pametan način, već vođena politickim odlukama. U tom smislu, kroz zakonska rešenja biće uveden princip veće međuopštinske saradnje, kako bi lokalne samouprave bile efikasnije.

7. mart 2017.

Brnabić na KBF-u: Digitalizacija je prioritet Vlade Srbije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić učestvovala je danas na 24. Kopaonik biznis forumu na panelu posvećenom digitalizaciji i tom prilikom naglasila da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije.

"U e-upravi užasno puno kasnimo, između 15 i 20 godina, a digitalizacija i hvatanje priklјučka sa četvrtom industrijskom revoliucijom je jedan od prioriteta Vlade Srbije, da uvedemo elektronsku upravu i napustimo kulturu šaltera, pečata i papira", rekla je Brnabić i dodala da je to što kasnimo je loša vest, ali je dobro to što je vlada toga svesna i što polako uvodi elektronske servise, kako bi se, makar i na "ad hok bazi" život učinio lakšim.

"Dok nemamo elektronsko plaćanje, platnim karticama, dok stvarno ne budemo imali i elektronske potpise, elektronska arhiviranja i registre, nećemo imati e-upravu", rekla je ministarka. Ona je rekla da su servisi koje vlada uvodi polazna tačka, kako nijedna sledeća vlada ne bi morala da diskutuje o tome, jer "jeste sramota da 2017. godine diskutujemo o tim stvarima".

 Brnabić na KBF-u: Digitalizacija je prioritet Vlade Srbije

Vlada Srbije je, kako je dodala, formirala Radnu grupu koja će raditi na rešenju za elektronska plaćanja i koja ima rok do 31. marta a vladi dostavi predlog rešenja za elektronska plaćanja.

"To nije samo jedna od onih mnogih radnih grupa, a kad sam ja došla u državnu upravu naučili su me da kada nešto nećete da uradite vi napravite radnu grupiu. Ova ima rok do 31. marta da predloži rešenje", podvukla je Brnabić i napomenula da je već otvoren put za elektronska arhiviranja, nakon uvođenja elektronske građevinske dozvole, ukazujući da nema potrebe da se te dozvole štampaju.

"Poslali smo na usvajanje Uredbu o elektronskom poslovanju, što je drugi korak, i čekamo Zakon o elektronskom poslovanju", rekla je Brnabić.

Ministarka je dodala i da je dobro što je vlada shvatila važnost digitalne transformacije i uspostavila Savet za informacione tehnologije, na čijem je čelu, navodeći da sada postoji "hub" u vladi koji se bavi informacionim tehnologijama, digitalizacijom, otvorenim podacima i e-upravom.

"Očekujem puno od nas. Ja sam ''officer'' koji zna da treba da pita lјude, a to ste vi ovde, šta treba da radimo", rekla je Brnabić.

7. mart 2017.

Prvo izvlačenje nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ u subotu NA RTS-u

Prvo izvlačenje nagrada u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, biće održano u subotu, 11. marta 2017. godine na Prvom programu RTS-a, sa početkom u 17.45 časova.

Predviđeno je izvlačenje čak 177 nagrada i u direktnom televizijskom prenosu biće dodelјeni:

 • Dvosoban stan u Beogradu, ulica braće Jerković-Padina, objekat 1, lamela 1, prizemlјe, površine 51,08 m2 sa polisom osiguranja imovine;
 • 12 automobila FIAT 500 L;
 • Četvorodnevno putovanje u Pariz za dve osobe, sa avionskim prevozom, sa polisom putnog osiguranja i kartama za jedan meč Rolan Garosa;
 • 2 putovanja u Grčku za 2 osobe, u trajanju od 10 dana, sa obezbeđenim autobuskim prevozom.

Izvlačenje ostalih nagrada takođe će biti obavlјeno u studiju RTS-a i biće prenošeno putem live stream-a na sajtovima http://uzmiracun.rs/ i http://www.rts.rs:

 • Odmor u hotelu na Staroj planini za 2 osobe, u trajanju od 7 dana;
 • Odmor na Zlatiboru za 2 osobe, u trajanju od 4 dana;
 • 12 prenosivih računara Lenovo;
 • 12 frižidera Gorenje;
 • 25 mobilnih telefona Tesla;
 • 25 tableta Tesla;
 • 12 televizora Tesla;
 • 7 veš mašina Gorenje;
 • 3 veš mašina Beko;
 • 2 mašine za sudove Beko;
 • 7 mašina za sudove Gorenje;
 • 25 mikrotalasnih pećnica Gorenje;
 • 25 blendera Brown;
 • 3 vaučera za kupovinu robe u prodajnim objektima Gomex, u vrednosti od 20.000,00 dinara;
 • Polisa životnog osiguranja ’’Societe Generale’’.

Izvlačenje svih nagrada nadziraće petočlana Komisija nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“.
U prvom izvlačenju moći će da učestvuju samo fiskalni računi i slipovi koji su pristigli na adresu navedenu na namenskoj koverti do 10. marta do 23 časa i 59 minuta.

Koverte koje su blagovremeno stigle na traženu adresu i nisu izvučene, učestvuju u narednim izvlačenjima, koja su zakazana za 18., 25. i 31. mart i građani mogu da šalјu dodatne koverte sve do 30. marta. Spisak dobitnika biće objavlјen u dnevnom listu Politika 3 dana nakon svakog izvlačenja, kao i na internet stranici nagradne igre www.uzmiracun.rs, internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave http://www.mduls.gov.rs/ i internet stranici RTS-a.

Ukupna vrednost nagradnog fonda iznosi 135.344.181,46 dinara, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost (u skladu sa odredbama Zakona o porezu na dodatu vrednost).

O Komisiji:

Komisija ima pet članova koji su imenovani od strane Priređivača nagradne igre i sastoji se od predstavnika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (Predsednik Komisije), Ministarstva finansija, Poreske uprave, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i NALED-a.

Komisija prisustvuje izvlačenju i odmah nakon izvlačenja, vrši proveru ispunjenosti uslova definisanih Pravilima nagradne igre. Ukoliko Komisija ustanovi da bilo koja od izvučenih koverata ne ispunjava uslove za učešće u izvlačenju nagrade, izvlačenje koverata se nastavlјa sve dok se ne izvuče koverta koja ispunjava uslove.

Priređivač zadržava pravo da izvrši naknadnu proveru ispravnosti fiskalnih računa, odnosno slipova i ukoliko utvrdi njihovu neispravnost, učesniku čija je koverta izvučena biće uskraćeno pravo na nagradu, a nagrada će biti preneta u naredne nagradne igre koju će priređivač organizovati.

Pravila nagradne igre možete naći na http://www.mduls.gov.rs/uzmi-racun-i-pobedi.php i sajtu www.uzmiracun.rs, a objavlјena su i u dnevnom listu „Politika“, 21. februara.

O tome koliko je borba protiv sive ekonomije važna, najbolјe govori procena da je zbog sive ekonomije budžet Srbije godišnje uskraćen za oko 3 milijarde evra odnosno 8 miliona evra dnevno, što znači da nepošteni biznismeni i učesnici u švercu od svakog građanina Srbije uzmu jednu prosečnu platu godišnje. Ovaj novac bio bi dovolјan da svaka opština u Srbiji dobije novi dom zdravlјa, da se rekonstruišu i opreme sve opšte i specijalne bolnice, finansiraju plate vatrogasaca, policajaca i lekara i da ostane još novca za smanjivanje deficita budžeta. Važno je reći da je nagradna igra samo jedna od 68 mera iz Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije“, rekla je ministarka Ana Brnabić.


Nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ predstavlјa jednu od 68 mera Nacionalnog programa za borbu protiv sive ekonomije. Vlada Srbije proglasila je 2017. Godinom borbe protiv sive ekonomije i pokrenula edukativnu kampanju u saradnji sa NALED-om i društveno odgovornim kompanijama okuplјenim u Savezu za fer konkurenciju sa cilјem podizanja svesti građana i privrede o značaju smanjenja obima sive zone i njihovog aktivnog uklјučivanja u stvaranje bolјeg društva.

Borba protiv nelegalne trgovine i neprijavlјenog rada tiče se svakog građanina Srbije jer svaki dinar utajenog poreza znači manja ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu, javne usluge i sve ono što čini jednu zemlјu dobrim mestom za život.

6. mart 2017.

Ministarka Brnabić i Harito o saradnji Srbije i Albanije po resornim pitanjima

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić danas je razgovarala sa ministarkom za inovacije i javnu upravu Albanije Milenom Harito, a sastanku, koji je organizovan u okviru dvodnevne posete ministarke Harito Srbiji prisustvovao je i ambasador Albanije u Srbiji, Ilјir Boćka.

 Ministark a Brnabić i Harito o saradnji Srbije i Albanije po resornim pitanjima

„Imamo dobru institucionalnu memoriju kada je reč o reformi javne uprave i taj proces se nastavlјa u pravcu realizacije postavlјenih cilјeva, a jedan od najvažnijih prioriteta MDULS u narednom periodu je efikasan i fokusiran razvoj e-uprave uz povećanje broja dostupnih e-usluga“, rekla je ministarka Brnabić i zahvalila Harito na pozivu za učešće na konferenciji Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) koja će sredinom maja biti održana u Albaniji.

Teme današnjeg sastanka kretale su se u okviru prezentacije portfolia oba ministarstva, uz prikaz situacije na polјu reforme javne uprave u Srbiji i Albaniji. Bilo je reči i o unapređivanju javnih usluga u obe zemlјe, kao i oblicima potencijalne saradnje dva ministarstva na ovom polјu.

5. mart 2017.

Na kurs za prekvalifikacije u IT sektoru prijavilo se ukupno 8.902 kandidata

Najviše kandidata je između 26 i 35 godina starosti i ima završenu srednju školu, a jednu trećinu čine osobe ženskog pola

Na juče završeni konkurs za prijave na kurs prekvalifikacija u IT sektoru, prijavilo se ukupno 8.902 kandidata. Konkurs je bio otvoren dve nedelјe, a organizovalo ga je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa IT zajednicom. Samo u prvih 48 sati, prijavilo se 965 kandidata.

Najveći broj prijavlјenih kandidata je starosti od 26 do 35 godina (50 odsto), a najmanji broj je starosti od 56 do 70 godine (svega 1.2 odsto). Od ukupnog broja prijavlјenih, 20 odsto su starosti od 18 do 25 godina, a 22 odsto predstavnika starosne grupe od 36 do 45 godina. Najveći broj prijavlјenih kandidata trenutno nije u radnom odnosu (67 odsto), dok 33 odsto kandidata koji imaju posao. Kada je reč o stručnoj spremi, 46 odsto prijavlјenih ima završenu srednju školu od kojih 25 odsto pohađa neki studijski program, a 27 odsto ima već završene osnovne studije. Kandidati koji imaju završen master predstavlјaju 15 odsto prijavlјenih, a oni koji imaju završenu višu školu svega 13 odsto. Među prijavlјenima ima i onih koji poseduju doktorat. Osobe ženskog pola zastuplјene su sa 35 odsto, dok je 65 odsto kandidata muškog pola.

Projekat prekvalifikacija biće realizovan u tri velika grada pa su učesnici imali mogućnost da se izjasne u kom gradu bi pohađali obuku. U Beogradu bi obuku pohađalo 62 odsto kandidata, a 24 odsto u Novom Sadu i 14 odsto u Nišu.

Cilј projekta prekvalifikacija u IT sektoru je povećanje broja IT juniora na tržištu kako bi se nadomestili nedostajući kadrovi. Projekat je zasnovan na rezultatima istraživanja koje su zajedno u januaru sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Infostud, u kome je učestvovalo 118 IT kompanija. Prva, pilot faza podrazumeva obuku za 100 odabranih kandidata, a glavna faza obuku za dodatnih 900 kandidata. Ukoliko pilot faza bude ocenjena uspešno, druga faza će biti sprovedena krajem godine. Kriterijum za merenje uspešnosti je brzina zapošlјavanja u IT industriji nakon završenog kursa.

Selekcija kandidata vršiće se u dva kruga. Svi prijavlјeni kandidati imaće priliku da učestvuju u prvom krugu selekcije koji podrazumeva polaganje onlajn testa koji meri sposobnosti i potencijal za rad u IT sektoru. Kandidati će potom biti rangirani na osnovu postignutih rezultata, a oni najviše rangirani biće pozvani na drugi krug selekcije koji podrazumeva dodatna testiranja sposobnosti i sklonosti koja će se održati u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Kandidati koji ne budu odabrani za učešće u pilot fazi projekta biće ponovo kontaktirani za učešće u testiranju u glavnoj fazi projekta.

Program obuka počinje u aprilu i trajaće između dva i četiri meseca. Škole koje će vršiti obuke biće poznate sredinom marta, a kriterijumi na osnovu kojih će biti rangirane su: iskustvo u neformalnim i formalnim obukama, metodologija koja osigurava mogućnost zaposlenja u IT industriji u predviđenim rokovima, stručnost lica koja će voditi obuku i adekvatnost infrastrukture za održavanje obuka.

Da bi učestvovali u testiranju, kandidati su morali da ispune sledeće kriterijume:

 • Starost preko 18 godina i završena srednja škola
 • Da nisu studirali na IT smerovima više od dve godine, ili trenutno studiraju na IT smerovima na fakultetima ili višim školama 
 • Da nisu zaposleni na programerskim pozicijama, ili da nisu radili više od godinu dana na programerskim pozicijama
 • Spremnost da redovno pohađaju obuke u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu.

3. mart 2017.

Počela realizacija radionica o zaštiti od diskriminacije u radu organa jedinica lokalne samouprave

Održana prva od deset regionalnih radionica pod nazivom „Prepoznavanje i sprečavanje slučajeva diskriminacije u radu organa jedinica lokalne samouprave". Radionice će biti održane u više gradova u Srbiji. Skup je organizovan od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

 Počela realizacija radionica o zaštiti od diskriminacije u radu organa jedinica lokalne samouprave

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ivan Bošnjak, izneo je da Ministarstvo preduzima aktivnosti da se unapredi javna uprava i znanje službenika da mogu da prepoznaju, ali i da ne vrše diskriminaciju. Takođe, Bošnjak je istakao da je namera Ministarstava da obezbedi da u postupcima pred državnim organima i organima lokalnih samouprava, svi građanini imaju jednake šanse i mogućnosti, bez obzira na individualne razlike, i da svako u komunikaciji sa državom bude potpuno ravnopravan.

U svom izlaganju, pomoćnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Jokanović, rekla je da je cilj obuke podizanje svesti zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave o pojmu i značaju diskriminacije kao i prepoznavanju diskriminacije. Jokanović je napomenula da je diskriminacija često rezultat duboko ukorenjenih stereotipa i predrasuda, i da se zaposleni u lokalnim samoupravama ponašaju diskriminatorno, a da toga nisu ni svesni.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić ukazao je na značaj da zaposleni u lokalnim samoupravama prepoznaju razne oblike diskriminacije iz razloga što su upravo one servis svih građana. Po njegovim rečima, za to je veoma važna zajednička saradnja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i stručnjaka koji rade kod Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

3. mart 2017.

PREDSTAVLJANJE ISTRAŽIVANJA STAVOVA GRAĐANA I PRIVREDE O SIVOJ EKONOMIJI

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović, učestvovao je na konferenciji za medije „Predstavljanje istraživanja stavova privrede o sivoj ekonomiji“ i tom prilikom predstavio rezultate primene Zakona o inspekcijskom nadzoru i inspekcijskih organa na suzbijanju sive ekonomije, kao i planove za tekuću godinu.

 PREDSTAVLJANJE ISTRAŽIVANJA STAVOVA GRAĐANA I PRIVREDE O SIVOJ EKONOMIJI

Državni sekretar je rekao da je Vlada Srbije odlučna da se izbori sa sivom ekonomijom, ali da ta borba nije počela nagradnom igrom sa fiskalnim računima, već donošenjem Zakona o inspekcijskom nadzoru još 2015. godine, čiji su rezultati već merljivi. On je dodao da je nagradna igra samo jedna od 68 mera predviđenih Akcionim planom za suzbijanje sive ekonomije koja je doprinela da ovaj ozbiljan problem postane vidljiviji.

„Kroz doslednu primenu Zakona o inspekcijskom nadzoru, čijim je donošenjem počela sistemska borba protiv sive ekonomije, želimo da postignemo stabilno makroekonomsko okruženje i da motivišemo sve one koji posluju legalno da proširuju svoje poslovanje, a one sa preduzetničkim duhom koji rade u „sivoj“ zoni motivišemo da legalizuju svoje poslovanje“, dodao je Ožegović.

Na konferenciji su učestvovali i istraživač „Ipsos public affairs“ Vojislav Mihailović koji je prezentovao podatke iz istraživanja stavova privrede, kao i direktor prodaje za Srbiju, Crnu Goru i BiH u kompaniji „Mastercard“ Jelena Ristić, koja je govorila o rezultatima istraživanja o stavovima građana o sivoj ekonomiji.

3. mart 2017.

GLASANJE U INOSTRANSTVU I PROVERA UPISA U BIRAČKI SPISAK

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obaveštava građane da svoje biračko pravo mogu da ostvare i u inostranstvu i glasaju za izbor predsednika republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine. Birači koji imaju boravište u inostranstvu treba diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije najkasnije do 11. marta 2017. godine, da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu. Detaljnije informacije objavljene su na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.mduls.gov.rs. Upis u birački spisak može se proveriti na linku http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

2. mart 2017.

Potpisan sporazum o finansiranju sa institutom „Biosens“

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić danas je u ime predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića prisustvovala svečanom potpisivanju Sporazuma o finansiranju i upravlјanju projektom izgradnje zgrade Instututa BioSens i nabavke naučnoistraživačke opreme u okviru projekta ANTARES.

Sporazum su potpisali republički ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, kao predstavnik finansijera projekta, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, kao predstavnik investitora, u ime Instituta BioSens kao korisnika zgrade, direktor tog instituta prof. dr Vladimir Crnojević i u ime koordinatora projekta, direktor Kancelarije za upravlјanje javnim ulaganjima, Marko Blagojević.

 Potpisan sporazum o finansiranju sa institutom „Biosens“

Evropska unija i Vlada Srbije uložiće u realizaciju projekta po 14 miliona evra i ta sredstva su namenjena jačanju lјudskih resursa Instituta, zapošlјavanju vrhunskih eksperata i prenosu znanja iz vodećih evropskih institucija, dok se podrška Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije odnosi na jačanje naučnoistraživačke infrastrukture: izgradnju zgrade i nabavku najsavremenije opreme.

Uz otvaranje 150 radnih mesta u nauci, zadržaće se najbolјi mladi lјudi i stručnjaci u zemlјi i privući najbolјi istraživači iz inostranstva.

Ministarka Brnabić se zahvalila predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću koji ju je delegirao da u ime IT saveta i u njegovo ime bude prisutna na ovom značajnom događaju i tom prilikom izjavila:
„Rad u IT savetu je jedan od najlepših zadataka u Vladi. Ovde sam upoznala lјude iz IT sveta. Ponosna sam što dolazim iz zemlјe iz koje dolazi „Nordeus“. Ponosna sam što dolazim iz zemlјe iz koje dolazi kompanija „Seven bridges“ koja je proglašena za jednu od 50 „najpametnijih“ kompanija na svetu. Ova zemlјa je dom organizaciji StartIt koja okuplјa mlade lјude, obučava ih i promoviše preduzetništvo među mladima.“

Ministarka je istakla da je u IT Savetu upoznala nove i uspešne lјude, za koje ranije nije znala. Ona je dodala da je reč o uspešnim i preduzimlјivim lјudima koji su već napravili međunarodni uspeh, a da ona, kao predsednik IT saveta obećava, da se država neće mešati u rad IT industrije i nametati pojedina rešenja.

„Pružićemo podršku svima vama koji ste uspeli i vama koji želite da postignete uspeh u IT industriji“, zaklјučila je ministarka Brnabić.

Svečanoj akademiji povodom početka realizacije projekta ANTARES prisustvovali su i direktor za istraživanja i inovacije Evropske komisije Robert Jan Smits kao i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

1. mart 2017.

Od ukupno podnete 10.174 izjave „Dosta je bilo“, svega 673 su popunjene u skladu sa zakonom

Povodom optužbi koje je Pokret „Dosta je bilo“ izneo u vezi postupanja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave po prijavi za upis političke stranke u Registar političkih stranaka, želimo da obavestimo javnost o sledećem:

Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave je u utorak, 14. februara 2017. godine, podneta prijava za upis političke stranke u Registar političkih stranaka i obradi dokumentacije koja je dostavljena uz prijavu, u Ministarstvu se pristupilo se bez odlaganja.

Ministarstvo je do danas, izvršilo fizičku obradu svih 10.174 dostavljenih obrazaca izjava. Utvrđeno je da su svega 673 izjave na propisanom obrascu i popunjene u skladu sa zakonom.

Zakonom je propisano da se uz prijavu za upis obavezno podnose: zapisnik sa osnivačke skupštine; osnivački akt; izjave osnivača o osnivanju političke stranke, na propisanom obrascu, koje sadrže overu potpisa; potvrde o upisu osnivača političke stranke u birački spisak; po dva primerka programa i statuta; akt o izboru zastupnika političke stranke i overenu fotokopiju lične karte zastupnika političke stranke, a ako ona ne sadrži podatak o prebivalištu i adresi i potvrdu o prebivalištu.

Istovremeno, Pravilnikom o načinu upisa i vođenja Registra političkih stranaka propisan je obrazac izjave (Obrazac 3) kao i način na koji se taj obrazac popunjava i preuzima sa internet stranice Ministarstva. Na sajtu Ministarstva (www.mduls.gov.rs) nalazi se Obrazac 3, kao i Uputstvo za omogućavanje „Macro“ sadržaja u vord (word) dokumentima, odnosno uputstvo o načinu pruzimanja i popunjavanja obrasca.

Zakonom o političkim strankama propisano je da je Ministarstvo dužno da donese Rešenje o upisu političke stranke u Registar u roku od 30 dana od dana predaje uredne prijave za upis.

U toku je dalja provera preostale dokumentacije ispunjenosti uslova za upis u pogledu sadržine akata i dokumenata koji su propisani Zakonom i to: zapisnik sa osnivačke skupštine; osnivački akt; programa i statuta; akt o izboru zastupnika političke stranke.

Pogledajte starija saopštenja

 Vrh strane
 e Uprava Dobra uprava Izbori 2017 Kontakt centar „Uzmi račun i pobedi“ IT Obuke Predlog za unapređenje IT sektora u Srbiji Reforma javne uprave Zajedno u promene Inspekcijski nadzor Partnerstvo za otvorenu upravu Javne nabavke