MENI

Naslovna » Aktivnosti » Saopštenja

Saopštenja

25. avgust 2016.

Sve matične knjige do kraja godine postaju elektronske!

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave održalo je sastanke sa načelnicima gradskih i opštinskih uprava i ovlašćenim radnicima IKT svih upravnih okruga Republike Srbije u vezi sa obavezom jedinica lokalne samouprave da, po Zakonu o matičnim knjigama, sve podatke iz evidencija matičnih knjiga prepišu u elektronski oblik do kraja ove godine.

 Sve matične knjige do kraja godine postaju elektronske!

Državni sekretar Ivan Bošnjak pohvalio je one lokalne samouprave koje su ovaj zadatak uspešno završili i podvukao onima koji to još nisu učinili da se rok, koji je do 28. decembra, neće produžavati, kao i da na sajtu Ministarstva postoji instrukcija koja olakšava ispunjenje ove obaveze.

„Drago mi je da uspeh modernizacije baze podataka o građanima - matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih u Srbiji, zavisi od niza klјučnih faktora počev od odgovarajućih softvera i hardvera, dobre organizacije matičnih područja i rada matičnih službi do pune podrške političkog rukovodstva opštine i grada", rekao je on.

Pomoćnik ministra Natalija Pavlović Šiniković naglasila je da zaposlene u upravi na taj zadatak ne obavezuje samo Zakon o matičnim knjigama, već i volјa da vođenje matičnih knjiga prati korak svih reformskih procesa, na putu ka profesionalnoj i modernoj upravi.

21. avgust 2016.

Brnabić u Bajinoj Bašti: Izuzetno mi je važno da dobro obavlјam posao, zato ću puno posećivati JLS

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić posetila je danas Bajinu Baštu kako bi razgovarala sa predsednikom opštine Radomirom Filipovićem i posetila mesto nedavnog odrona.

 Brnabić u Bajinoj Bašti: Izuzetno mi je važno da dobro obavlјam posao, zato ću puno posećivati JLS

"Ovde su problemi nastali na lokalnim putevima, za koje ne ide novac iz republičkog, već iz lokalnog budžeta", objasnila je ministarka i dodala da je, iz razgovora sa predsednikom opštine, saznala da da je u toj opštini teška i prevencija jer čim se teren raščisti, mreže puteva uspostave, dogode se klizišta i bujice, pa mora da se radi rekonstrukcija svega toga.

"Jako je specifičan ovaj kraj, a sa druge strane, videla sam puno fantastičnih stvari. Recimo, sjajan preduzetnički duh, kraj koji mnogo doprinosi privredi jer ima i maline, kupine, borovnice, ribnjake", rekla je Brnabić i naglasila da je od izuzetne važnosti da se meštanima omogući da nesmetano rade i da mogu da dopreme svoje proizvode do dobavlјača.

 Brnabić u Bajinoj Bašti: Izuzetno mi je važno da dobro obavlјam posao, zato ću puno posećivati JLS

Brnabić je takođe istakla da je ona došla da poseti opštinu i prenese meštanima da vlada brine i da se na rešavanju njihovih problema radi. "Izuzetno mi je važno da dobro obavlјam svoj posao, da posećujem lokalne samouprave i to će biti najveći deo mog posla - da vidim kako se živi na lokalu, razgovaram sa meštanima. Tako možemo zajedno da određujemo prioritete, što važi i za racionalizaciju lokalne samouprave i budžete", zaklјučila je ona.

Predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović zahvalio se ministarki što je došla u nedelјu, i to dan nakon njihovog telefonskog razgovora, da obiđe radove i sagleda situaciju, a kako je rekao, prošla je sa opštinskim vlastima i veći deo puta koji je uništen. "Naš najveći problem je da završimo sanaciju, kako da funkcioniše saobraćaj ka školi, lokalni put. Ako ne zaštitimo saobraćajnice, dolaziće do problema. Opština će morati za koji dan da uradi i drugi rebalans budžeta za ovu godinu, da bismo isplatili ono što smo sanirali", rekao je on i izrazio nadu da naredne padavine neće dovesti do dalјih uništenja.

19. avgust 2016.

Brajović: OGP je snažan instrument za unapređenje transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti javne uprave

Savetnica u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Dragana Brajović danas je govorila na konsultativnom sastanku sa organizacijama civilnog društva, u okviru javnih konsultacija koje organizuje Ministarstvo na temu Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu (Open Government Partnership – OGP) u Republici Srbiji za period od 2016. do 2017. godine širom Srbije.  

 Brajović: OGP je snažan instrument za unapređenje transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti javne uprave

„OGP je snažan instrument za unapređenje transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti javne uprave, kao i za ispunjenje određenih kriterijuma u procesu pristupanja EU. Kao takav on predstavlјa integralni deo ukupne reforme javne uprave koje sprovodi ova Vlada“, rekla je Brajović.

Ona je naglasila da saradnja sa civilnim društvom, kao jedno od osnovnih načela OGP, podrazumeva zajednički rad na razvoju obaveza koje će biti uklјučene u Akcioni plan. „To zahteva preuzimanje odgovornosti obe strane, ali i kompromise“, naglasila je Brajović.

S tim u vezi, ona je pojasnila da državna uprava treba i mora da bude otvorena za nove ideje koje dolaze iz civilnog sektora, dok civilno društvo mora da razume da transformisanje institucija i rad javne administracije nije lak niti kratak proces, te da zahteva strplјenje i fleksibilnost. „Sve to zahteva veliku posvećenost i rad, ali može dovesti do značajnih rezultata pri čemu i do  izmene načina rada obe strane“, zaklјučila je ona.  

18. avgust 2016.

Bošnjak: Do 28.12. sve matične knjige da se prebace u elektronski oblik

Državni sekretar MDULS Ivan Bošnjak sastao se danas sa načelnicima gradske i opštinske uprave i ovlašćenim radnicima IKT u vezi sa obavezom da se matične knjige prepišu u elektronski oblik.

 Bošnjak: Do 28.12. sve matične knjige da se prebace u elektronski oblik

"Evidencija koju vodimo u matičnim knjigama jedna je od klјučnih evidencija koju vodi Srbija", rekao je Bošnjak i naglasio da će elektronizacija ovih podataka doneti i profesinalno i lično zadovolјstvo svih zaposlenih jer se time omogućava bolјa država, pothranjenost podataka na najmoderniji način i dostupnost njima bilo gde u svetu. "Do 28. decembra dužni smo da finalizujemo ovaj proces i da paralelno sa tim vođenje matičnih knjiga centralizujemo", naglasio je on.

Tim povodom načelnicima se obratila i pomoćnik ministra Natalija Pavlović Šiniković koja je dodala da Ministarstvo ovim i drugim aktivnostima čini sve da omogući bolјi rad zaposlenima i bolјi život građanima.

"Doneti su mnogi zakoni u tom pravcu, među kojima ističem Zakon o opštem upravnom postupku koji je u središte stavio korisnike usluga i pojačao komunikaciju državnih organa", rekla je ona i dodala da će tome značajno doprineti i Zakon o matičnim knjigama.  

17. avgust 2016.

Brnabić: Zakon o finansiranju JLS najbolјe i održivo rešenje

Predlog zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji je u ponedelјak prihvatila Vlada Srbije, naćiće se brzo u parlamentu, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, navodeći da su predsednici gradova i opština podržali ovaj propis koji ih obavezuje da uštede 4,8 milijardi dinara.

"Mislim da će predlog zakona ići veoma brzo u Skupštinu. Važno je bilo, zbog MMF-a, da ga usvoji vlada", rekla je Brnabić novinarima u Palati Srbija, posle sastanka sa oko 100 čelnika gradova i opština.

 Brnabić: Zakon o finansiranju JLS najbolјe i održivo rešenje

Ona je rekla da joj je pripala čast da danas razgovara sa predstavnicima loklanih samouprava i da im kaže da neće sami podneti teret uštede od osam milijardi dinara, već će podneti teret od 4,8 milijarde. "Veći deo će biti kroz smanjenje udela u porezu na zarade koji se isplaćuje lokalnim samoupravama kao njihov sopstveni prihod. Do sada su one dobijale 80 odsto udela u tom porezu, a sada će to biti smanjeno na 74 odsto za opštine i 77 odsto za gradove. Izuzetak je Beograd koji je u startu imao udeo od 70 odsto od tih prihoda, a sada će imati 66 odsto", navele je Brnabić.

Prema njenim rečima, smanjenje će u proseku da bude oko četiri odsto, a Beograd je podneo najveći teret ovoga, jer samo taj grad učestvuje u ovim uštedama sa dve milijarde dinara. Ministarka je objasnila da je jako važno da bude jasno da nema smanjenja poreza na zarade, već je samo drugačija raspodela udela koji od tog prihoda ide u lokalni i republički budžet.

"Vode se razgovori i u SES-u, pa da ne bude zabune, porez na zarade se ne menja", rekla je Brnabić, ističući da će lokal moći da nadoknadi, odnosno kompenzira uštede kroz razvojne projekte za koje mogu da dobiju novac iz republičkog budžeta.

17. avgust 2016.

Brnabić: Predlog Zakona o finansiranju JLS će malo da boli republički, a malo i lokalni nivo, ali nikoga previše

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić ocenila je danas za TANJUG da će izmenjeno rešenje zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koje će danas predstaviti predsednicima opština u Palati Srbija, biti za njih prihvatlјivo, jer predlog takav da će “boleti malo republički, a malo i lokalni nivo, ali nikoga previše”.

“Imaću sastanke sa gradonačelnicima i predsednicima opština, da im ispred Vlade Srbije predložim novo rešenje”, rekla je Brnabić u intervjuu za Tanjug, precizirajući da su predložene neophodne uštede na lokalu, umesto prvobitnih osam milijardi dinara, u novom dokumentu na kompromisnom nivou od 4,8 milijardi. Taj predlog je, kako je rekla, podržao i premijer Aleksandar Vučić.

Upitana čije će interese i u tom zakonu zastupati sa ministarstke pozicije, budući da je prethodni vladin nacrt kritikovao NALED, gde je Brnabić donedavno bila predsednik Upravnog odbora, nedvosmisleno odgovara: “Ja sada zastupam interese vlade, a to nisu nužno suprotstvalјeni interesi, samo su prioriteti i pozicije drugačiji. Recimo, iz ugla vlade, moraju da se urade nepopularne mere iz aranžmana sa MMF-om, koje neko iz perspektive Naleda ne vidi kao konstruktivne. Svakako sam otvorena za dijalog i kritiku, ali sa predloženim rešenjima, jer se tako dolazi do najbolјeg rešenja”, rekla je Brnabić.

Govoreći detalјno o novom predlogu koji je i sama nazvala, “kompromisom između zahteva MMF-a i onoga što predlažu Naled i Stalna konferencija gradova i opština”, Brnabić je rekla da se odustalo od tražene uštede od osam milijardi dinara koje bi iz lokalnog budžeta pripale Republici. “Naled i SKGO su kritikovali to rešenje ne samo zbog iz ugla koliko se uzima iz budžeta lokalnim samoupravama, iako je to takođe bitno, jer i to ugrozava usluge koje one mogu da pruže građanima i privredi, već više iz ugla smanjenja poreza na zarade kao sopstvenog prihoda na lokalu”, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, sada od tog poreza lokalu ostaje 80 odsto, što im daje motivaciju da se bave lokalnim ekonomskim razvojem, da dovode investitore, pomazu preduzetnike i otvaraju radna mesta, jer - samim tim raste i njihov budžet. “Oni bi gubili tu motivaciju, da im se taj prihod smanji. Onda bi oni dovodili investicije i podsticali preduzetnike, ali bi novac samo odlazio u republički budžet. Ono o čemu sada razgovaramo i što će ići ka Skupštini Srbije kao rešenje, jeste kompromis”, podvukla je dodajući da neće biti linearno smanjivan ovaj prihod po opštinama.

Od 4,8 milijardi dinara, koliko je po novom rešenju potrebno uštedeti, dodaje ona, ićiće i smanjivanja za porez na zarade, s tim što se nastoji da to bude manje od 80 odsto i da se ide na 77, odnosno 74 odsto. “Tako će lokalne samouprave i dalјe imati motivaciju da se bore”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, najviše će po tom osnovu, biti smanjeni prihodi Beogradu, kojem će od poreza na zarade pripadati 66 odsto, ali to je zato, objasnila je, što prestonica već ima veliku ekonomsku aktivnost i jak budžet.

Neće se dirati transferi, dodala je, objašnjavajući da je to politički važno, te da će se malo uzimati od onog što je loklanim samoupravama motivacija da i dalјe rade najbolјe što mogu. U tom cilјu, kako kaže, postojaće i kompenzaciona mera, odnosno, lokalne samouprave će moći da dobiju novac republičkog budžeta, ali samo ako imaju razvojne investicione projekte. “To ne može da bude novac za potrošnju, samo za investicione projekte. Tako se dobija još jedna motivacija za njih”, rekla je ministarka.

Brnabić je podsetila da je ovaj zakon u nadležnosti Ministarstva finansija, ali da svi resori učestvuju. “U novi predlog se direktno umešao i kabinet premijera Vučića i on je lično gledao koja su rešenja i kritike i doneo je odluku da se lokalnim samoupravama ukupno oduzme 4,8 milijardi, a ostatak da ide iz republičkog budžeta, kako se ne bi ugrozio kvalite usluga koje lokalne samouprave pružaju građanima i njihova održivost”, navela je ona.

Upitana da navede primere manje i više ekonomski uspešnih opština, kao i šta je do toga dovelo, Brnabić kaže da se one razlikuju po broju stanovnika, budžetu, infrastrukturi... “Stara Pazova, na primer, ima tradicionalno jak preduzetnički duh, jak sektor malih i srednjih preduzeća. Pećinci su, recimo, infradtrukturno raspoređeni pored autoputa, pa im je lakše da privuku strane investitore, jer imaju tu prednost. Neki su znali da iskoriste prednosti i prirodne predispozicije a neki i nisu”, rekla je Brnabić.

Ona se osvrnula i na Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, s čijim osnivanjem se započelo pre nekoliko godina, a koje su imale klјučnu ulogu da podižu kapacitet opština i njihove prihode. “Važno je da lokalna samouprava ostane otvorena za ideje, da uči od drugih u Srbiji i inostranstvu, kako mogu da se pružaju usluge. Recimo, Inđija ima “sistem 48” i na sve zahteve građana se odgovara za 48 sati. Svaka od njih bi trebalo svaki dan treba da radi na podizanju kapaciteta”, rekla je ministarka.

Na pitanje da li je otežavajuća ili olakšavajuća okolnost što je do skoro bila predsednik UO Naleda koji u članstvu okuplјa lokalne samouprave, odgovara da je dobro što je, kao jedan od osnivača te organizacije, dobro upoznata sa problemima lokalnih samouprava, kao i sa izazovima ekonomskog razvoja.

“Naled okuplјa, ne samo lokalne samouprave, nego i privredu i civilno društvo, a cilј je da svi zagovaraju mere za pobolјšanje poslovanja na lokalnom nivou. I to je ono što ja donosim ovom ministarstvu. Otvorena sam za sve predloge, i kritika je dobra stvar, jer ćemo dobiti najbolјa rešenja za sve strane, koje je najčešće na pola puta. Kažu da su najbolјa rešenja ona gde je svaka strana jednako zadovolјna i jednako nezadovolјna”, zaklјučila je Brnabić.

8. avgust 2016.

Spomenik Rokiju u opštini koja povezuje Balkan i Zapadnu Evropu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlјa promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedelјnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija...).

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavlјena Opština Žitište, koja povezuju Balkan sa Srednjom, Severnom i Zapadnom Evropom i mada još uvek mala i ne mnogo razvijena, ima ogroman potencijal i motivisano i edukovano stanovništvo spremno za napredak. Industrijska zona je osnova za fokusiran razvoj sektora malih i srednjih preduzeća, a opština može da se pohvali i velikim brojem dobro uređenih i opremlјenih skladišnih kapaciteta, dok ulaganja u termalne mineralne izvore, čiji potencijali , na žalost, nisu iskoriščeni, svakako mogu biti isplativa.

 Spomenik Rokiju u opštini koja povezuje Balkan i Zapadnu Evropu

Meštani Žitišta sa ponosom govore o svom sugrađaninu slikaru i književniku Ljubomiru (Ljubiši) Kokotoviću, koji je živeo i stvarao u Belgiji, Engleskoj, Francuskoj, Holandiji i Italiji. Imao je više od 80 samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlјi i inostranstvu, izlagao sa velikim imenima kao što su Renato Gutuzo, Pablo Pikaso, Salvador Dali, Huan Miro i Mark Šagal, a britanska kritika uvrstila ga je među četiri najzapaženija crtača novijeg vremena. Dobitnik je šest internacionalnih nagrada u Italiji, Nemačkoj, San Francisku, Velikoj Britaniji i priznanja u Seulu.

Žitište je poznato i po Manifestaciji „Čiken fest“, koja se tradicionalno održava svakog jula. Tada na megdan izlaze najbilјi kuvari pilećeg paprikaša, ekperti za kajganu od 1.000 jaja, sportisti na brojne terene i svi kojima je stalo da se promoviše kulturno-umetničko stvaralaštvo iz Srbije i zemalјa regiona. Do sada je „Čiken fest“ privukao više od 300.000 posetilaca, a tokom prve godine održavanja manifestacije otkrivena je i statua posvećena filmskom bokseru Rokiju Balboi. Tada je malo ko mogao i da zamisli da će upravo ona postati zaštitni znak opštine.

Bogata lovišta na obalama Begejskog kanala i Starog Begeja iznedrila su brojna lovačka društva koja turistima i svojim članovima ne retko prirede prave delikatese. Među njima je i srneći gulaš na lovački način, koji se može naći i na vašoj tršezi, jer recept možete pročitati na sajtu www.serbianpuzzle.rs.

5. avgust 2016.

Ožegović: Otvorena poglavlјa donose bolјu upravu

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Želјko Ožegović izjavio je danas na Konsultativom sastanku o tekstu radne verzije akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstva za otvorenu upravu za period 2016/17, da će otvorena pregovaračka poglavlјa sa Evropskom unijom ubrzati ono čemu se teži, a to je bolјa uprava.

 Ožegović: Otvorena poglavlјa donose bolјu upravu

„Partnerstvo za otvorenu upravu (POU), koje će u tome pomoći, je integralni deo našeg drugog po redu akcionog plana za reformu javne uprave, a saradnja sa civilnim društvom jako važna“, dodao je Ožegović.

On je naglasio da je prvi akcioni plan bio drugačije rađen, predstavlјao je spisak lepih želјa i cilјeva, bio dobro ocenjen, ali u nekim delovima nerealan, jer nije bio usaglašen sa finansijskim planovima, dok je dodatni problem predstavlјao i budžetski kalendar Ministarstva, pa je zato i pokrenuta inicijativa da se to promeni.

Ožegović je ukazao da je potrebno podizanje kapaciteta znanja i veština državnih službenika, što je deo reforme javne uprave koja je u toku, a značajan napredak je izrada i usvajanje dva klјučna zakona koji su temelј promena odnosa države prema građanima – Zakon o inspekcijskom nadzoru i Zakon o opštem upravnom postupku, u čijim izradama su učestvovale i organizacije civilnog društva.

 Ožegović: Otvorena poglavlјa donose bolјu upravu

On je zaklјučio da će MDULS nastaviti da unapređuje saradnju sa civilnim društvom i poručio da je bolјe u izradi akcionog plana predložiti manje mere, ali realističnije i ostvarlјivije.

Govoreći o lokalnoj samoupravi, državni sekretar je rekao da se mora naći adekvatan model saradnje sa gradovima i opštinama, ali i modeli praćenja njihovih aktivnosti. Važno je i informisanje građana o tome šta je to dobra uprava, podvukao je on.

Dragana Brajović, iz MDULS, rekla je da akcioni plan odražava opredelјenje države za otvorenost uprave i posvećenost uprave vrednostima koje promoviše država. „Pri izradi prvog akcionog plana krenuli smo od belog papira, a ovaj drugi započeli smo sastankom sa brojnim organizacijama civilnog društva, prikuplјeno je 22 priloga, u međuvremenu je stiglo još šest i od toga smo oodabrali ono što će uči u ovaj ambiciozni akcioni plan“, rekla je Brajović.

3. avgust 2016.

Bošnjak: Zakon o zaposlenima u AP i JLS modernizuje rad lokala, a posvećene poslu adekvatno nagrađuje

Državni sekratar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ivan Bošnjak govorio je u emisiji „Razgledice“ RTV o efektima primene Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, čija primena počinje 1. decembra. Cilј Zakona je, prema njegovim rečima, depolitizacija pri zapošlјavanju i puna profesionalizacija zaposlenih na lokalu, kako bi oni koji pokazuju kreativnost, imaju adekvatnu školsku spremu i spremni su da radom doprinesu efikasnosti i ekonomičnosti rada svoje lokalne samouprave, bili i adekvatno nagrađeni.

Bošnjak je ukazao da se na Zakon koji uvodi službenički sistem na državni, pokrajinski i lokalni nivo dugo čekalo, da je trenutno na snazi propis star 25 godina, pa je samim tim bilo vreme da se modernizuje način rada i odgovornost zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Uz napomenu da je Zakon o zaposlenima u AP i JLS deo paketa koji čini i Zakon o platama, državni skeretar je rekao da je to omogućilo i realizaciju projekta koji će pratiti primenu Zakona i održavanje seminara kojima će biti olakšano opštinama i gradovima da donesu nove sistematizacije, a biće definisano i koji se poslovi rade na lokalu i u naredne četiri godine raditi na upravlјanju stručnošću tih kadrova.

 

 

Na konstataciju da je cilј svake male sredine privlačenje velikih investicija, Bošnjak je rekao da administracija treba da bude dodatni pokretač kako kod javnih, tako i kod privatnih investicija koje se tiču razvoja infrastrukture, odnosno omogućavaju otvaranje novih radnih mesta.

„Lokalne samouprave su i do sada dobijale različite nadležnosti, ali njihov odgovor na to nije bio adekvatan i zato smatramo da će uz adektavnu podršku i nadzor, a tamo gde bude potrebno i sankcionisanje Ministarstva i drugih nadležnih organa, moći da se kaže da su lokalne samouprave motor razvoja“, uveren je Bošnjak.

Pri donošenju Zakona MDULS je imao ozbilјnu podršku međunarodnih institucija, a partneri su bili Savet Evrope, Misija EU, kao i Stalna konferencija gradova i opština i sve jedinice lokalne samouprave koje su pokazale interesovanje, dodao je državni sekretar i poručio da je Ministarstvo svakodnevno na raspolaganju lokalu, a da je značajna podrška stigla je i od pokrajinske administracije.

„Zakon će omogućiti da, kada jednom preko depolitizovanog konkrusa uđete u sistem javne uprave, možete preko internih konkrusa da prelazite iz jedne u drugu lokalnu samoupravi. Omogućiće da se lјudi preuzimaju iz pokrajinskih i lokalnih organa vlasti u republičke, što će, uz praćenje i ocenjivanje, uvereni smo, unaprediti kvalitet života u lokalnim samoupravama“, zaklјučio je Bošnjak.

2. avgust 2016.

Muzej hleba, milionske investicije i nasuvo sa krompirom u sremskoj ravnici

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlјa promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedelјnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija...).

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavlјena opština Pećinci čiji su uslovi za poslovanje privukli veliki broj renomiranih svetskih kompanija, gde je realizovano više od 50 grinfild investicija vrednosti stotina miliona evra i koja sa pravom nosi epitet – mesto prosperiteta.

Dobar geostrateški položaj je jedan od najvažnijih preduslova za kreiranje povolјne klime za privlačenje investicija i razvoj privrede, što je opština Pećinci iskoristila kao odskočnu dasku i, zahvalјujući snažnoj logističkoj podršci, efikasnoj administraciji, maksimalno brzoj usluzi prema svim privrednim subjektima, izborila se za mesto lidera u privlačenju investicija.

 Muzej hleba, milionske investicije i nasuvo sa krompirom u sremskoj ravnici

Opština je ustanovlјena 1960. godine od perifernih delova bivših srezova Ruma, Stara Pazova i Zemun. Lep i miran porodični život garantuje, pored industrijskog, privrednog i polјoprivrednog razvoja, i uređen i organizovan javni život, ispunjen raznovrsnim kulturno-umetničkim, edukativnim i zabavnim sadržajima, kao i sistemska briga o građanima.

Dobrodošlicu u predeo gde se grle Sava i Obedska bara, srednji i 21. vek, priroda i istorija, poželeće vam meštani zanimlјivih sudbina, a večita harmonija i neraskidivi zagrlјaj Obedske bare i reke Save, boje tu pitomu ravnicu donjeg Srema nežnim pastelima mirnih, moćnih vodenih površina i raskošnih šumskih prostranstava.

Samo u toj opštini turisti mogu da obiđu Srpski muzej hleba Jeremija, osnivača i idejnog tvorca, sprskog slikara Slobodana Jeremića. Rođen je u Šapcu gde je proveo detinjstvo i školovao se, a posle nekoliko godina provedenih u Beogradu, početkom sedamdesetih godina, napustio je grad i preselii u selo Pećince.

Srpski muzej hleba Jeremija osnovao je 1995. godine i taj neobičan muzej nastao je kao rezultat njegovog dugogodišnjeg sakuplјačko-istraživačkog rada. Osnovna koncepcija muzejske postavke ima za cilј da pokaže put zrna pšenice od “zemlјe, preko hleba, do neba” korespondirajući tako sa ciklusima Jeremijinih slika “Zemlјa”, “Hleb” i “Nebo”.

Uz muzej hleba turistima, ali i meštanima, preporučuje se obavezna zabava - Regata Majke Angeline – Kupinovo, prve subote nakon 12. avgusta, Likovna kolonija – Etno-kuća Kupinovo u drugoj polovini maja, Aksentijevi dani – Ogar, 23. i 24. aprila, koji se održavaju u najstarijoj očuvanoj kući u Sremu, Aksentijevom kućerku (Etno-kuća u Ogaru).

Sva ta hrana za dušu, međutim, biće punog ukusa jedino ako se uz nju proba i jelo tog kraja – nasuvo sa krompirom. O tome kako se pravi testo za valјuške i priprema krompir, pročitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs

1. avgust 2016.

Od danas sajt dobrauprava.rs

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) pokrenulo je danas internet sajt „Dobra uprava“ na adresi www.dobrauprava.rs koji je namenjen informisanju građana o tome kako teče proces reforme javne uprave i obavezna razmena podataka iz službenih evidencija. Kreiran je i kratak animirani film o novom načinu rada javne uprave sa cilјem da na zanimlјiv, ilustrativan i razumlјiv način informiše javnost o promenama koje su u toku, a koji se od 21. jula nalazi na Jutjub kanalu MDULS-a (https://www.youtube.com/channel/UC1bE6tBH-rppor6T9lIBuXw).

Sajt „Dobra uprava“ zamišlјen je kao interaktivni portal putem kojeg građani mogu da se informišu o svojim pravima u upravnim postupcima kada je reč o razmeni podataka iz službenih evidencija, da se bliže upoznaju sa sistemom rada institucija uprave, ali i da se, popunjavanjem upitnika ili upućivanjem pisma MDULS-u, aktivno uklјuče u nadzor nad radom javne uprave, a time i nad njenom ukupnom reformom.

 Od danas sajt dobrauprava.rs

Sajt je izrađen sa idejom da se razmena podataka iz službenih evidencija, koja je počela od 8. juna i koja je definisana odredbama novog Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP), prati na sistemski i sveobuhvatan način, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

Punom primenom tih odredaba započet je proces reformisanja javne uprave u uslužni servis građana i privrede, značajan teret prikuplјanja dokumenata koji sadrže podatke iz službenih evidencija prebačen je sa građana na upravu, a u perspektivi je i uspostavlјanje efikasnog sistema elektronske uprave u najširem mogućem obimu.

Krajnji cilј primene novog ZUP-a je sistemska promena rada celokupne javne uprave koja će postati moderan i efikasan servis građana i privrede, orijentisan ka njihovim interesima i potrebama. Građani Srbije imaju pravo na efikasnu i odgovornu javnu upravu, a uprava obavezu da na potrebe građana odgovori.

Ministarstvo poziva javnost da, kroz redovno informisanje na sajtu „Dobra uprava“ i aktivan građanski pristup, pruže podršku zaposlenima u javnoj upravi da sistemski unaprede svoj rad kako bi 1. juna 2017. godine bili potpuno spremni za uspešnu i punu primenu ZUP-a, jer bez aktivnog uklјučivanja građana u nadzor nad primenom javnih politika i bez aktivnog komuniciranja građana i institucija veliki proces reforme državne adiministracije nije moguć.

Pogledajte starija saopštenja

 Vrh strane
 Dobra uprava  Reforma javne uprave  Zajedno u promene  Inspekcijski nadzor  Partnerstvo za otvorenu upravu  Katalozi radnih mesta  Šifarnik radnih mesta  Javne nabavke