МЕНИ

Насловна » Активности » Саопштења

Саопштења

21. јул 2016.

Пета медијска радионица о размени података одржана у Зајечару

Двострука улога медија: партнер и контролор рада јавне управе


У скупштинској сали Градске управе града Зајечара у четвртак, 21. јула, одржана је пета по реду медијска радионица посвећена представљању новог Закона о општем управном поступку (ЗУП) и његовим одредбама о обавези размене података из службених евиденција. У име града – домаћина учесницима скупа обратила се Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара. Испред Министарства државне управе и локалне самоуправе са новинарима су разговарали Милан Јосимов и Дивна Видаковић.

Радионица је била посвећена разговору са представницима локалних медија из Браничевског, Нишавског, Зајечарског, Борског и Пиротског округа на тему медијског извештавања о раду локалних самоуправа у светлу новог закона, припреми органа јавне управе за пуну примену ЗУП-а која почиње 1. јуна 2017. године, као и о значају локалних медија у процесу информисања јавости о реформи јавне управе, у оквиру које нови ЗУП, као системски закон, представља стратешки важан корак.

 Пета медијска радионица о размени података одржана у Зајечару

Представници медија су, након презентације новина које доноси ЗУП, а посебно кључних измена у области размене података из службених евиденција између органа, кроз дискусију са представницима МДУЛС-а  разговарали о бројним питањима и изазовима који стоје пред целокупном управом у наредном периоду. Новинаре је, између осталог, занимало и да ли се нови  ЗУП односи на све институције јавне управе, без обзира на ниво овлашћења, да ли ресорно ресорно министарство ради на креирању радне  групе која би у наредном периоду требало да изврши „гиљотину прописа“ и тиме поједностави управне поступке и административне процедуре, да ли је ЗУП рађен према неком успешно примењеном моделу, у којој мери јавна управа у Србији има капацитете да изведе реформе које овај закон доноси и бројна друга питања.

Министратво државне управе и локалне самоуправе до краја септембра планира још пет медијских радионица широм Србије, са циљем да се у највећем могућем обиму пружи могућност медијима на локалном нивоу да директно разговарају са  представницима министарства о овом системском закону који треба да трансформише јавну управу у услужни сервис грађана и привреде.  

Радионицу је организовало Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз подршку пројекта „Ка доброј управи усмереној ка грађанима“ који финансира Фонд за добру управу Владе Уједињеног Краљевства.

21. јул 2016.

Реформа јавне управе у Републици Србији

Анимирани филм о размени података из службених евиденција

Нова управа захтева нову комуникацију


Министарство државне управе и локалне самоуправе обавештава јавност да је израђен кратак анимирани филм о новом начину рада јавне управе у Републици Србији који се може погледати на сајту Министарства http://www.mduls.gov.rs/, као и Јутјуб каналу овог органа на линку https://youtu.be/BhQ6HA5xDCM

Анимирани филм израђен је са циљем да на занимљив, илустративан и разумљив начин информише јавност у Србији о променама које доноси нови Закон о општем управном поступку (ЗУП) и примена одредби о размени података из службених евиденција између органа, а која је 8. јуна 2016. године ступила на снагу.

Реформа јавне управе представља сложен, системски процес који се тиче свих физичких и правних лица у Републици Србији. Трансформација јавне управе у сервис грађана и привреде треба да омогући брзо, ефикасно, транспарентно, одговорно и економично поступање органа управе према грађанима и привредним субјектима, а доношењем новог ЗУП-а успостављен је системски законодавни оквир за тај преображај.

Анимирани филм „Добра управа“ замишљен је као кратка информативна прича која треба да информише, али још више мотивише људе да се активно укључе у прађење примене ових законских одредби.

Активним праћењем рада јавне управе од локалног до републичког нивоа грађани и грађанке пружиће подршку јавној управи у унапређењу њеног рада како би 1. јуна 2017. године била спремна за пуну примену Закона о општем управном поступку.

Министарство државне управе и локалне самоуправе сматра да без активног укључивања грађана у надзор над применом јавних политика и без активног комуницирања грађана и институција велики процес реформе државне администрације није могућ. 

Анимирани филм можете погледати испод:

 

 

21. јул 2016.

Саветодавне посете тржишних инспектора ДИС-у, МЕТРО-у, ЂАКУ, ДМ-у...

Тржишна инспекција ускоро ће обићи 18 продавница на мало трговинских ланаца Дис, Темпо, Лили, Ђак..., у неколико градова Србије, како би пружила стручну помоћ трговцима и додатно их подстакла на законито пословање. У случају да инспектори током тих саветодавних посета уоче пропуст, недостатак или неправилност у пословању, неће покретати прекршајне поступке против трговаца, већ ће донети препоруке како да неправилност исправе и обезбеде законито пословање и у ком року то треба да учине.

Инспекција је те службене саветодавне посете почела у складу са Законом о инспекцијском надзору и на основу Плана рада за ову годину, а биће обухваћени трговци који имају велики број малопродајних објеката на територији Србије. У Београду ће инспекција посетити продавнице трговинских ланаца ИДЕА ДОО, Делхаизе Србија, Веропоулос, Аман, Метро кеш & кери, Лили и ДМ дрогерије, Ђак ДОО, Планета спорт ДОО, Универекспорт ДОО, у Новом Саду Меркатор С ДОО, ИМ Матијевић ДОО, у Доњој Трнави Трнава промет ДОО, у Аранђеловцу Фортуна маркет ДОО, у Лесковцу Предузеће Орион ДОО и Златан траг ДОО и у Крњеву ДИС ДОО.

Предмет превентивног деловања тржишне инспекције је примена новог Правилника о евиденцији промета на основу кога су сви трговци на мало дужни да воде евиденцију промета робе која обухвата податке о набавци, продаји и продајној цени робе, а задатак инспектора је да пруже стручну помоћ трговцима у вођењу евиденције о промету на КЕП обрасцу.

Тржишна инспекција ће наставити са превентивним деловањем и у другим областима надзора.

19. јул 2016.

Да ли довољно познајеmo Србију?
Крупањ – 55. део Српске слагалице

Ове недеље пројекат Министарства државне управе и локалне самоуправе „Српска слагалица“ допуњен је са још једним својим делом – општином Крупањ, чији културни, историјски, инвестициони потенцијал можете погледати на www.serbianpuzzle.rs .

55 недеља Министарство представља општине и градове Републике Србије на својеврстан начин: знамениту личност, историјат главне зграде – управе, предузетнички дух, културна дешавања и рецепт тог краја. Локалне самоуправе искористиле су овај бесплатан механизам да се представе на интернет презентацији која је видљива не само на сајту Министарства, већ и на многим партнерским презентацијама: привредним, туристичким и невладиним организацијама.

 Крупањ – 55. део Српске слагалице

Потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички дошла је на ову идеју како би се створило једно место на коме би, како наши грађани, тако и странци, будући да је презентација двојезична, пожелели да упознају ближе нашу лепу земљу, богатом историјом и културом.

„Србија није само њен главни град. Сви треба да имају једнаке шансе“, био је лајт-мотив Удовички током позивања локалних власти да се прикључе промоцији.

Ове недеље Министарство представља општину Крупањ, у којој је епископ Лаврентије привео крају изградњу Манастира Свете Тројеручице Хиландарске у оквиру којег је и Дом српске поезије, посвећено нашој истакнутој песникињи Десанки Максимовић, а које ће скупљати песнике, љубитеље поезије, поштоваоце нашег богатог, не само литерарног, наслеђа.

Сазнајте више занимљивости о нашој земљи на www.serbianpuzzle.rs.

14. јул 2016.

Бошњак: Србија увек спремна да решава отворена питања

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак изјавио је данас да је Србија увек спремна да решава отворена питања како би се побољшао положај хрватске националне мањине у Србији и српске у Хрватској.

Он  је подвукао и да је МДУЛС у протеклом периоду остварило добру сарадњу са Националним саветом хрватске националне мањине. Бошњак је на скупу посвећеном мањинској политици и европским интеграцијама, на панелу Положај националних мањина у Србији - Хрватска национална мањина, истакао да је међународна заједница постојећи законодавни оквир у области заштите права националних мањина у Србији оценила као добар, али да постоје одређене  препреке у примени и да је зато Акциони план за остваривање права националних мањина фокусиран и на даље унапређење законодавног оквира.

 Бошњак: Србија увек спремна да решава отворена питања

Према његовим речима, МДУЛС и министарка Кори Удовички су основали више посебних радних група - за припрему текста Нацрта закона о изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина, за израду Закона о националним саветима националних мањина и за припрему текста Упоредно правне анализе демократске партиципације националних мањина држава чланица ЕУ у региону, а у њихов рад укључени су и представници националних савета националних мањина.

„Република Србија је увек спремна за решавање отворених питања у циљу побољшања положаја како хрватске националне мањине у Србији, тако и српске националне мањине у Републици Хрватској“, навео је Бошњак.

Према његовим речима, очекује се да ће се хрватско-српским дијалогом у наредном периоду очувати достигнути ниво колективних права припадника националних мањина у обе државе и кроз бољу примену законодавног оквира унапредити положај хрватске националне мањине у Србији.

Бошњак је додао и да је у Закону о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе предвиђено да ће се уредбом предвиди да на појединим радним местима буде посебан услов познавање језика националних мањина који је у службеној употреби на територији јединице локалне самоуправе, чиме би се стекли услови да грађани остваре право на службену употребу језика и писама националних мањина у усменој и писаној комуникацији са органима аутономних покрајина и ЈЛС.

14. јул 2016.

Бошњак: Тражим посвећеност регионалном стамбеном програму

Државни секратар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак поручио је данас градоначелницима и председницима општина да се добро припреме и организују како би се финализовао Регионални стамбени програм, поручивши да ће МДУЛС искористити свој ауторитет за подршку свему што буде било потребно јединицама локалне самоуправе.

 Бошњак: Тражим посвећеност регионалном стамбеном програму

Бошњак је на састанку у Новом Саду позвао представнике ЈЛС да учине све да се планирани задаци заврше у одговарајућим финансијским оквирима и на време, истакавши кључну улогу општина и градова у решавању како питања обухваћених тим програмом, тако и укупног решавања проблема избеглих лица.

“Програм се завршава 2017. године и тражим од вас максималну посвећеност и професионализам и позивам да са успехом завршимо овај племенит и озбиљан посао“, рекао је државни скеретар челницимма ЈЛС.

Скупу у Великој сали Скупштине Војводине присуствовао је и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

У Регионални стамбени програм укључене су Србија, Црна Гора, Хрватска и Босна и Херцеговина.

14. јул 2016.

Повећан број новорегистрованих предузетничких радњи за 85% у јуну!

 Повећан број новорегистрованих предузетничких радњи за 85% у јуну!

Према званичним подацима добијених од Агенције за привредне регистре број новорегистрованих предузетничких радњи се у јуну 2016. у односу на исти месец прошле године повећао за 85% захваљујући адекватној примени Закона о и нспекцијском надзору, који је израдило Министарство државне управе и локалне самоуправе, а који је усвојен 15. априлa 2015. године.

Истовремено, број одјављених предузетничких радњи у јуну 2016. смањио се чак за 38% у поређењу са подацима за јун прошле године.

Захваљујући усвојеном Закону, чија je делимична примена контролом нерегистрованих субјеката кренула средином прошле године, а од краја априла 2016.  у потпуности према свим привредним субјектима, створени су услови за борбу против сиве економије, сузбијање нелојалне конкуренције, већу безбедност грађана и сигурније пословање за привреднике.

Новим законским решењима се успоставља баланс превентивних и казнених мера и ставља акценат на одговорност свих који учествују у изградњи ефикасног пословног окружења, а истовремено инспекције свој надзор приортетно усмеравају ка високоризичним и посебно према нерегистрованим субјектима.

Од 30 јула 2015. године надзор над нерегистрованим субјектима постала је надлежност свих инспекција и захваљујући томе смањен је, према званичним статистичким подацима, неформални рад „на црно“ за пет одсто.

О овоме пишу и дневни листови „Дневник“ и „Курир“, a текстове можете погледати испод.

 

Повећан број новорегистрованих предузетничких радњи за 85% у јуну! Повећан број новорегистрованих предузетничких радњи за 85% у јуну!

12. јул 2016.

Мумурузница за туристе и намернике

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Ове седмице у „Српској слагалици“ биће представљена општина Лебане, смештена у југоисточном делу централне Србије, у сливу реке Јабланице, чијих нешто мање од 25.000 становника живи у 39 насеља. Археолошки налази сведоче да се живот на том простору у континуитету развијао од   праисторијског човека до данас.

Близина коридора 10, аутопута Е-75 и добра повезаност са регионалним и магистралним правцима само су део разлога због којих је та општина добар потенцијал за улагања. Предности постоје и за бржи економски развој - разноврсност пољопривредног, шумског и водног земљишта, релативно велика шумовитост подручја, грађевинско земљиште у највећем делу територије, релативно развијена мрежа магистралних и регионалних путева, искусна радна снага, квалитетне расе у сточарству и довољни капацитет за узгој и тов, као и одлучност општине да се активно укључи у економски развој...

 Мумурузница за туристе и намернике

Иако релативно мала општина, њени становници имају киме да се поносе -  један од њихових суграђана је ортопедски хирург, академик и професор хирургије на Медицинском факултету у Нишу, дописни члан Српске академије наука и уметности, Академије Медицинских наука СЛД-а, Председник Српске трауматолошке асоцијације, гостујући професор у Швајцарској - Милорад Митковић.

Kонструктор је система за спољну фиксацију костију који носи његово име „Фиксатор по Митковићу“. После испитивања у Југославији, Србији, Немачкој и Швајцарској примењен је на више од 25.000 пацијената у земљи и иностранству, укључујући и збрињавање рањеника током сукоба на простору бивше Југославије. Тај патент номинован је за најбољи европски патент 2012. године. Митковић је основао и школу спољне и унутрашње фикције костију у Нишу у којој се данас едукују бројни ортопедски хирурзи из земље и иностранства.

А када туристи или комшије из околине Лебана у августу дођу на међународни фестивал фолколра „У ритму јабланичког срца“, на којем поред фолклорних ансамаба учествују и дувачки оркестри, победници „Гуче“ у разним категоријама, вокалани солисти и инструменталисти на старим изворним инструментима, домаћини их дочекају специјалитетом који је заштити знак тог краја - мумурузницом. Рецепт за мумурузницу и начин на који се она спрема је на сајту www.serbianpuzzle.rs

7. јул 2016.

Уручени сертификати београдским инспекторима

Сертификати о успешно завршеној е-обуци о инспекцијском надзору уручени су данас за 277 инспектора,  службеника Града Београда. Они су успешно окончали осмонедељну интернет обуку која им је понудила кључна знања и информације о новом Закону о инспекцијском надзору, којим се детаљно уређује садржина, врсте, облици и поступак као и овлашћења и обавезе учесника, али и друга питања од значаја за инспекцијски надзор.

Државни секретар у Министарству државне управе и локални самоуправе Жељко Ожеговић је у краћем обраћању нагласио да је за убрзање реформских процеса потребна ефикасна и добро обучена државна администрација и локална самоуправа и додао да се под тим подразумевају и инспекцијске службе.

 Уручени сертификати београдским инспекторима

"Да је то препознато од стране владе и државе говори и чињеница да је реч о једном од кључних аспеката који има своје место и у Стратегији за реформу јавне управе, али и у нашем Акционом плану и Закону о инспекцијском надзору који је донет пре годину дана, а који представља заиста моћан алат којим то може да се спроведе" рекао је Ожеговић.

Он је додао и да је за две године, а нарочито у последњих годину дана пуно постигнуто и да се циљеви који су предвиђени и због којих је Закон и донесен полако остварују.

Полазницима се обратио и заменик градоначелника  Београда Андреја Младеновић који је подвукао да је обука коју је организовала Стална конференција градова и општина (СКГО) уз подршку мисије ОЕБС доказ решености да се и надаље ради и доприноси развоју локалне самоуправе, као и да је неопходно константно надограђивање комуникације свих државних институција и континуирано обучавање службеника.

Свечаности су присуствовали и генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић и в.д. шефа Одељења за демократизацију ОЕБС-а Оливера Зуровац Кузман који су похвалили и истакли значај овог пројекта али и најавили и друге сличног типа све у циљу побољшања рада и реформе државне управе и администрације уопште.

5. јул 2016.

 Честитка потпредседнице Владе поводом Рамазанског Бајрама

Честитка потпредседнице Владе поводом Рамазанског Бајрама

Свим грађанима Србије који славе велики празник Рамазански Бајрам желим да га проведу у миру, срећи и весељу у кругу својих породица и пријатеља, уз узајамно поштовање, разумевање и толеранцију.

Кори Удовички

5. јул 2016.

Потенцијали прирoде и индустријског развоја чекају инвеститоре

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Ове седмице у „Српској слагалици“ биће представљена Oпштина Рековац, типично пољопривредно подручје са око 60 одсто обрадивог земљишта и различитим облицима руралне економије - воћарство, виноградарство и сточарство. Њено становништво чине вредни узгајивачи грожђа, шљива и јагодичастог воћа.

 Потенцијали прирoде и индустријског развоја чекају инвеститоре

Смештена у средишњем делу Србије, у југоисточном делу Шумадије, та општина се простире на 366 квадратна километра, има 32 насељена места и 11.000 становника. Општину Рековац карактерише претежно рурално подручје које обилује неискоришћеним природним богатством, али и велике могућности за индустријски развој због стратешке близине већих индустријских градова.

Општина Рековац даје подршку свим потенцијалним инвеститорима кроз различите подстицаје – омогућава брзу процедуру и регистрацију предузећа, као и реализацију улагања, субвенције за запошљавање локалног становништва, брзе и ефикасне процедуре за добијање локацијске и грађевинске дозволе и потпуну и отворену сарадњу са локалном самоуправом.

Међу најпознатијим народним саборима у Србији свакако је и сабор народног стваралаштва „Прођох Левач, прођох Шумадију“, седмодневна међународна манифестација која траје већ 45 година. Манифестацију годишње посети између 100 и 150 хиљада домаћих и страних посетилаца, међу којима су и амбасадори, званични представници држава и институција из Африке, Јужне Америке, Азије, Европе… Циљ Сабора је неговање народне традиције и културе кроз програм који обухвата различите манифестације и такмичења.

Један од оснивача Сабора био је и Јанко Брашић, не само сликар, већ и вајар и песник, чије су стваралаштво 50-тих година прошлог века светски признати ликовни критичари називали чудом из Југославије, а у првом приказу његовог стваралаштва 1935. године књижевник Милан Токин га поредио са оцем светске наиве Андри Русоом, истичући његову даровитост.

Брашић је насликао више од 500 слика и исто толико цртежа, направио десетак скулптура и споменик ратницима из Првог и Другог светског рата у Белушићу и осликао фреске у седам цркава и манастиру Тресије. Самостално је излагао у Лондону, Паризу, Бриселу, Минхену, Парми, Требињу, Загребу, Београду, Чачку, Јагодини…

О историјату зграде у којој је данас смештена локална администрација, али и о омиљеним и укусним јелима тог краја – киселим паприкама пуњеним пасуљем, бобовим пихтијама и дулечњаку, прочитајте на сајту www.serbianpuzzle.rs

1. јул 2016.

Министарство жали због трагичног догађаја и захтева промену културе опхођења београдске комуналне полиције

Поводом трагичног догађаја на Видиковачкој пијаци у Београду, Министарство државне управе и локалне самоуправе изражава најдубље саучешће породици преминулог и захтева од надлежних да пажљиво и детаљно испитају случај,  предузму све неопходне мере и потом о свему обавесте јавност. Уколико га је било, незаконито поступање мора бити кажњено, али неопходно је и да уложе усредсређен напор да промене културу опхођења Комуналне полиције (КП) и изграде мостове у њеном односу са грађанима.

Учесталост инцидената са комуналним полицајцима у Београду који их стављају у негативан контекст отвара питања која захтевају одговор. Било да је проблем прекорачење овлашћења, суптилна бахатост или пре свега лоша комуникација, реформа јавне управе претпоставља развијање партнерског односа са грађанима. Поред поштовања закона, управа мора унапредити комуникацију и имати нулту толеранцију према сваком облику бахатости, а надлежни у овом и сличним случајевима, морају да унапреде начин рада кроз промену руковођења и адекватне програме обука који ће променити културу понашања. На тај начин се ствара систем у којем закони служе интересима грађана.

Сврха КП као службе локалне самоуправе је да брине о комуналном реду и унапређењу урбаног живота што се показује успешним у многим градовима Србије. Стога позивамо београдску комуналну полицију да стане на страну својих грађана и на тај начин изгради поверење и осигура свој успех.

1. јул 2016.

Додељени сертификати инспекторима

У сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Партнерима за демократске промене Србија, УСАИД Пројекат за боље услове пословања је 30. јуна и 1. Јула на Фруској гори, одржао први напредни тренинг за инспекторе. Напредни програм обуке инспектора  предвиђа интензивни дводневни тренинг који се састоји од уводних презентација, радионица, вежби и студија случајева које инспектори представљају и анализирају заједно са својим колегама и менторима. Уводне презентације и менторску помоћ на тренингу су учесницима пружили експерти са УСАИД БЕП-а, Партнера за демократске промене Србија, Пољопривредне, Санитарне и Тржишне инспекције.

 Додељени сертификати инспекторима

Жељко Ожеговић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе присуствовао је тренингу и истакао битност Закона о инспекцијском надзору и импресивне резултате његове примене, а као једну од битнијих позитивних промена, навео побољшање односа између привреде и самих инспекција.  Први од два предвиђена напредна тренинга је  завршило 20 инспектора, којима су након успешно завршене обуке додељени сертификати . Следећи напредни тренинг за инспекторе биће одржан у септембру у Врњачкој Бањи, на којем ће бити обучено још 30 најбољих учесника-полазника са претходних девет тренинга тренера, такође одржаних у заједничкој сарадњи УСАИД БЕП-а, МДУЛС-а и Партнера Србија.

1. јул 2016.

Удовички у „Шта радите, бре“ О ЗУП-У

Потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички посетила је Чачак да би се и лично уверила како тече размена података из службених евиденција, како то предвођа Закон о општем управном поступку. Удовички је након разговора са надлежнима у управи и запосленима рекла да у том граду постоји озбиљан напор да се нове одредбе ЗУП у потпуности примене, али има још простора за напредак.

Прилог РТС у емисији „Шта радите, бре“ погледајте испод.

 

 

Погледајте старија саопштења

 Врх стране
 Реформа јавне управе  Заједно у промене  Инспекцијски надзор  Партнерство за отворену управу  Каталози радних места  Шифарник радних места  Јавне набавке