МЕНИ

Насловна » Активности » Саопштења

Саопштења

25. октобар 2016.

Брнабић: Борба против сиве економије је стратешки приоритет

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је данас да је борба против сиве економије стратешки приоритет владе и комплексан проблем на коме морају радити сви ресори, финансијске и правне институције. Она је учествовала на конференцији о смањивању сиве економије, у организацији магазина Њузвик.

Брнабић је навела да би новац који држава губи био довољан да свака општина добије нови дом здравља, за финансирање плата ватрогасаца, полицајаца, лекара, али и да се реконструишу све специјалне и опште болнице.

"Сви морамо учествовати у борби против сиве економије како би се достигао планирани циљ да се до 2020. смањи њен удео на око 26 одсто", рекла је министарка и додала да је најважнији постулат на том путу порески морал, односно плаћање пореза, пријављивање радника и издавање фискалних рачуна.

 Брнабић: Борба против сиве економије је стратешки приоритет

Министарка је навела да је Закон о инспекцијском надзору (ЗоИН), чија је примена почела у августу прошле године, већ дао важне резултате, па је тако број новорегистрованих предузетника већи за 18,8 одсто у односу на период пре почетка примене тог закона, а приметно је и смањење одјављивања предузетника за 17,3 одсто. Она је рекла да се и пореска управа бори за то да обезбеди фер услове за пословање.

„Министарство државне управе и локалне самоуправе координира рад свих инспекција у Србији и то је новина која је уведена Законом о инспекцијском надзору“, рекла је Брнабић и додала да су грађани такође веома важни у борби против сиве економије.

Брнабић је навела да ЗоИН осим што подразумева координацију свих инспекција, од августа прошле године практично уводи слање инспекције и у нерегистроване фирме.

Она је најавила да ће ускоро бити расписан тендер за увођење платформе Е-инспектор, а да ће идућег месеца бити организована и фискална лутрија којом ће се награђивати грађани који узимају фискалне рачуне.

Она је подсетила да је Министарство уз ЗоИН усвојило још један важан закон на којима се дуго радило - Закон о општем управном поступку који, како је рекла, уводи принцип да је држава сервис грађанима а не обрнуто и да ће се на његовој имплементацији сада инсистирати.

24. октобар 2016.

Бошњак на „Дијалогу између градова“

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе обратио се учесницима регионалног скупа „Дијалог између градова“ који је организован у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина као део Програма урбаног партнерства Светске банке и Републике Аустрије. Програм је усмерен ка пружању подршке јединицама локалне самоуправе у Југоисточној Европи при процесу модернизације и спровођења реформи са циљем јачања локалног развоја и одрживог и инклузивног раста, те бољег управљања градовима.

 Бошњак на „Дијалогу између градова“

„Министарство ће наставити да помаже локалним самоуправама да каналишу своје капацитете у правцу оснаживања захтева струке и професионалног усавршавања кадрова“, рекао је Бошњак и додао да локалне самоуправе морају да имају у виду додатне обавезе које ће имати током процеса децентрализације.

Бошњак је нагласио да добрих институција нема без стручних људи у градским и општинским управама и да се сви изазови могу успешно превазићи уз одговарајућу свест запослених о професионализацији посла као и уз ефикасан програм обука

„Сведоци смо да миграције и даље трају и да балканска рута није херметички затворена. Избеглицама се свакако мора помоћи, а локалне самоуправе морају да брину како о својим грађанима, тако и о мигрантима“, истакао је Бошњак и закључио да челници, али и грађани појединих градова и општина имају улогу хуманитарних радника и генератора социјалне кохезије.

Данашњи скуп је, између осталих, покривао и теме финансирања јединица локалне самоуправе, планова урбанизације и управљања земљиштем.

23. октобар 2016.

Предаја захтева за електронске здравствене књижице ускоро и преко еУправе

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Министарство здравља желе да обавесте грађане да ће они који до сада нису поднели захтев за замену старе здравствене књижице за електронску ускоро, а најкасније од средине новембра моћи то да ураде и путем националног Портала еУправа (www.euprava.gov.rs). Подршку ресорним министарствима у овом пројекту пружају Дирекција за електронску управу и Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО).

Због огромних редова на шалтерима и реагујући на апеле грађана који стижу министарству, МДУЛС је ово уврстио као хитну иницијативу у свој рад. Овим путем желимо да обавестимо грађане да у овом тренутку више нема потребе да чекају за пријаву замене на шалтерима јер ће у најкраћем року ову услугу моћи да затраже од државе од куће.

Електронска процедура замене постојећих здравствених књижица за картицу здравственог осигурања (КЗО) завршава се у шест једноставних корака:

 1. Корисник преко Портала еУправа, након што се улогује или отвори свој налог, одлази на услугу РФЗО Подношење захтева за картицу здравственог осигурања;
 2. Корисник пронађе филијалу РФЗО у општини на којој је пријављен и попуни електронски образац за издавање нове књижице;
 3. Корисник добија аутоматски генерисану уплатницу од 400 динара за плаћање таксе;
 4. Уплатница садржи јединствени позив на број који је неопходно навести приликом плаћања таксе. У овом тренутку она може бити плаћена путем еБенкинга, мБенкинга или одласком на шалтер поште или банке;
 5. Када информација о извршеној уплати стигне у РФЗО почиње се са израдом картице здравственог осигурања;
 6. Корисник добија обавештење путем СМС-а када може подићи документ у својој филијали РФЗО-а.

Корисници треба да знају да уколико преко њиховог осигурања право на здравствено осигурање остварује још неки члан породице, такса ће бити увећана за још 400 динара по особи. Важно је напоменути да уколико не измире новчану надокнаду за све чланове породице за које су унети подаци, а који се воде на корисника осигурања, корисник ће морати да оде лично у филијалу РФЗО како би комплетирао предају захтева за чланове породице.  

Крајњи рок за подношење захтева за издавање нових здравствених исправа је 31.12.2016. и до сада је захтев поднело свега нешто више од трећине грађана Србије.

Национални портал еУправа налази се на адреси www.euprava.gov.rs од 2010. године. Тренутно броји више од 400.000 активних корисника. Приступ порталу је бесплатан и отворен за све грађане Србије, а сналажење је лако и прилагођено људима са основним познавањем рада на рачунару.

21. октобар 2016.

Брнабић: Настављамо да унапређујемо положај свих националних мањина у Србији

Министарка државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) Ана Брнабић одржала је радни састанак са председницима националних савета националних мањина на ком су присуствовале и Повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић и в.д. директора Канцеларије за људска и мањинска права, Сузана Пауновић. Циљ скупа био је упознавање министарке Брнабић са представницима националних савета имајући у виду важну улогу коју ова тела имају у процесу очувања националног идентитета мањина и унапређења њиховог положаја.

„Једна од најзначајниjих активности која је реализована у области заштите националних мањина је усвајање Акционог плана за остваривање права припадника националних мањина, чије је доношење предвиђено у процесу приступања Србије Европској унији у оквиру преговарачког поглавља 23“, рекла министарка и нагласила да је веома важно  учешће националних савета у следећим фазама спровођења активности из Акционог плана.

 Брнабић: Настављамо да унапређујемо положај свих националних мањина у Србији

Током састанка је истакнуто да су у плану измене Закона о заштити права и слобода националних мањина које ће се тицати прописивања могућности уписа податка о националној припадности припадника мањина у јавне исправе и њихове одговарајућe заступљености у јавном сектору. Министарство ће наставити рад на изменама Закона о националним саветима националних мањина које ће ићи у правцу јасног дефинисања овлашћења савета и смањења њихове прекомерне политизације. Посебан осврт биће дат финансијским аспектима овог прописа на сва три нивоа власти: републичком, покрајинском и локалном.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић захвалила се министарки на позиву на овај скуп и због могућности да се сарадња додатно унапреди. Она је истакла да је Србија прешла велики пут у области заштите права мањина, а похвалила је и спремност МДУЛС да решава проблеме у овој области.

„Припадници националних мањина суочавају се са одређеним облицима дискриминације, а посебно припадници ромске националне мањине“, истакла је Јанковић и истовремено истакла добру сарадњу са саветима националних мањина.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права, Сузана Пауновић говорила је о активностима за спровођење Акционог плана за остваривање права припадника националних мањина и навела да АП живи у пракси. Директорка је рекла да ће до краја октобра извештај на ову тему бити представљен јавности, а истакла је и велику посвећеност Владе Србије у целом процесу, уз сарадњу како са националним саветима, тако и земљама чланицама ЕУ.

19. октобар 2016.

Брнабић посетила сврљишко газдинство, пчелињак у Гаџином Хану и градску управу у Нишу

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић је са премијером Александром Вучићем и министром пољопривреде посетила данас сеоско газдинство породице Васић у селу Белоиње код Сврљига. Домаћини, који се примарно баве етно-туризмом, упознали су премијера и министре са проблемима са којима се суочавају у раду и потребама да би се тај посао успешно развијао.

 Брнабић посетила сврљишко газдинство, пчелињак у Гаџином Хану и градску управу у Нишу

Брнабић и Недимовић су потом обишли општину Гаџин Хан и састали се са председником општине Сашом Ђорђевићем, како би се упознали са актуелним стањем у овој локалној самоуправи и могућностима да јој се помогне у даљем функционисању. Након састанка, министри су имали прилику да разговарају са мештанима и пробају мед из локалног пчелињака.

 Брнабић посетила сврљишко газдинство, пчелињак у Гаџином Хану и градску управу у Нишу

Министарка је на крају данашњих активности продужила ка Нишу и обишла Услужни центар у згради Градске управе. У разговору са грађанима и запосленима у Управи, Брнабић је на лицу места увидела како се примењују одредбе Закона о општем управном поступку (ЗоУП) који се односе на обавезу размене података из службених евиденција.

 Брнабић посетила сврљишко газдинство, пчелињак у Гаџином Хану и градску управу у Нишу

„Закон о општем управном поступку је системски и реформски пропис и један је од најважнијих из угла грађана, а на нама је да учинимо све да га у потпуности имплементирамо. Тај закон мења однос државе према грађанима. До сада су грађани били сервис за државу, а сада је држава сервис за грађане", рекла је министарка окупљеним новинарима.

Брнабић је истакла да тај Закон не може у потпуности да буде примењен док не буде електронских база података, за шта је неопходан пренос матичних књига у електронски облик. Она је додала да многи докуменати са којима општински службеници баратају, нису пренети у дигитални облик и поручила да ће то морати да буде учињено до краја године као и да рокови неће бити померани.

Према министаркиним речима, систем издавања електронских грађевинских дозвола је доказао да је Србија спремна за електронске услуге, а у плану је да електронска пријава беба у Нишу заживи до прве недеље новембра. Она је додала да ће Министарство инсистирати на томе да грађани могу да се пријаве за такве ствари преко портала еУправе, како би им општина потребна документа послала на на кућну адресу.

Након обиласка Услужног центра, министарка Брнабић је на састанку разговарала и са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем, начелницима градских управа и председницима градских општина о примени новог ЗоУП-а.

18. октобар 2016.

Поповић: Фокусирани смо на пружање конкретних услуга грађанима и привреди

Србија је спровела одређене мере које су унапредиле послову климу, али тек је чекају озбиљне структурне реформе, закључак је данашњег панела о новим приоритетима у области инфраструктуре, здравства, јавне администрације и радног права, одржаног током другог дана Српског економског самита.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Милош Поповић током излагања учесницима скупа је рекао је у претходном периоду у фокусу рада тог Министарства била израда и доношење закона који ће допринети надоградњи државне управе као сервиса грађана и привреде.

 Поповић: Фокусирани смо на пружање конкретних услуга грађанима и привреди

Поповић је додао да ће приоритети Министарства у даљем раду бити фокусирани ка конкретнијим и опипљивијим услугама за грађане, подсетивши да је у сарадњи са Министарством здравља и МУП-ом већ покренут пројекат “Бебо добродошла на свет”, која за циљ има да олакша родитељима и скрати потребно време за пријављивање деце у матичне књиге рођених, уз финансијске уштеде. То ће, према његовим речима, допринети годишњој уштеди око 400.000 радних сати.

Поповић је рекао да би тај пројекат до краја године требало да заживи у свим породилиштима у Србији, а до тада би и све матичне књиге требало да буду преведене у електронски облик.

Радиће се, додао је, на јачању капацитета инспекцијa и развоју информационе платформе еИнспектор, као и на унапређивању електронске комуникације и пословања између приватног пословног сектора и државних институција. Он је подсетио да је већ расписан тендер за повезивање шест државних институција које поседују 80 одсто података које међусобно размењују: МДУЛС, МУП, Пореска управа, Национална служба за запошљавање, ПИО Фонд и ЦРОСО (Централни регистар обавезног социјалног осигурања).

Поповић је рекао да се очекује да до средине мандата ове владе буде успостављена и академија за јавну управу за едукацију јавних службеника.

18. октобар 2016.

Брнабић: Тимски ћемо решавати горуће проблеме локалних самоуправа

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић посетила је данас општину Баточина и села Брзан и Жировница и изјавила да ће Влада Србије, заједно са локалним самоуправама, радити на решавању озбиљних, горућих проблема, као што су снабдевање грађана струјом и водом.

Министарка је истакла да ће проблем водоснабдевања у општини Баточина бити решаван у сарадњи са представницима те општине, премијером, министарством финансија, Канцеларијом за јавна улагања, као и са министарком Јадранком Јоксимовић..

 Брнабић: Тимски ћемо решавати горуће проблеме локалних самоуправа

"Ми говоримо о електронској управи и електронским сервисима за грађане и привреду, што је јако важно и што је мој приоритет, али морамо да решавамо проблеме и за грађане омогућимо квалитетније услове за живот", рекла је Брнабић.

Наводећи да је ситуација прилично тешка, Брнабић је подсетила да су јој у Скупштини Србије посланици на то скренули пажњу, али и грађани који су је контактирали путем друштвених мрежа и на друге начине, са молбом да посети Баточину.

"Има много проблема, потрудићемо се да заједно радимо на њиховом решавању, мој посао је да будем овде", навела је министарка и додала да су представници локалне самоуправе у Баточини ангажовани на томе да проблеме решавају.

 Брнабић: Тимски ћемо решавати горуће проблеме локалних самоуправа

"Морамо да радимо као тим, ово су озбиљни проблеми и морамо некако да нађемо решење за њих. Не могу тренутно ништа да кажем о временским роковима, али ово су озбиљна, горућа питања и не можемо да стављамо главу у песак и не радимо ништа, већ проблеме морамо да решавамо", каже Брнабић.

Одговарајући на питање о водоснабдевању у Смедеревској Паланци, у којој су рестрикције воде, Брнабић је рекла да је у тој општини ситуација нешто ургентнија због тих рестрикција. Према њеним речима, у Смедеревској Паланци сличан је проблем као у Баточини, због великих губитака на водоводној мрежи.

"То мора да се санира, треба видети колико је новца потребно за санирање водоводне мреже", рекла је Брнабић.

Министарка је, са представницима општине Баточина, посетила одељења Основне школе "Свети Сава" у селима Брзан и Жировница, а разговарала је и са грађанима. Она је навела да је за ђаке у школи обезбеђена вода за пиће, те да ће, са представницима општине разговарати о решавању проблема водоснабдевања, када се буде знало колики је то финансијски захват.

17. октобар 2016.

Ожеговић са челницима Пирота и Алексинца о примени новог ЗУП-а

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС), Жељко Ожеговић посетио је данас Пирот и Алексинац и разговарао са руководствима тих локалних самоуправа о примени новог Закона о општем управном поступку.

 Ожеговић са челницима Пирота и Алексинца о примени новог ЗУП-а

„Задовољство ми је да сам у Пироту и драго ми је да су челници Града разумели какву управу Министарство жели да направи. Пирот је свакако кренуо у том правцу.“, изјавио је Ожеговић након састанка на ком су присуствовали и градоначелник Пирота Владан Васић и начелник Градске управе Драган Станковић.

Државни секретар је истакао да је намера свих да се направи боља, ефикаснија и економичнија управа искључиво због грађана и привредника, како би им се смањили трошкови и уштедело време. Он је додао да ће то омогућити и економски напредак локалних средина јер ће моћи брзо и ефикасно да изађу у сусрет инвеститорима који желе да дођу и улажу у Србију.

 Ожеговић са челницима Пирота и Алексинца о примени новог ЗУП-а

На састанку са челницима Алексинца, домаћини су истакли да до сада није било проблема у примени одредаба Закона о општем управном поступку којима је регулисана размена података из службених евиденција и да је поднето око 650 захтева грађана за одлучивање о управном поступку и о свима су благовремено прибављени сви потребни подаци.

Такође, општина Алексинац је још прошле године завршила унос података у матичне књиге, а од новембра почиње са спровођењем пројекта „Бебо добро дошла на свет“, у циљу олакшавања административних процедура и уписа новорођенчади у службену евиденцију.

Изјаву Жељка Ожеговића можете погледати испод:

https://youtu.be/5Lcl-_DuT-Q

14. октобар 2016.

Једноставна пријава беба у породилиштима

Поводом пројекта „Бебо, добро дошла на свет“, Министарство државне управе и локалне самоуправе је уз подршку Фонда за добру управу Владе Велике Британије припремило анимирани спот о најважнијим олакшицама за родитеље и једноставнијој процедури пријаве новорођенчади у службену евиденцију.

Анимацију можете погледати испод:

 

14. октобар 2016.

Нови рачунари за матичаре

 Нови рачунари за матичаре

„Имајте у виду да нама као представницима управе циљна група треба да буду наши грађани. Желимо да идемо у корак са новим технологијама уз примену нових законских решења у намери да изградимо ефикасну јавну управу. Захваљујем се донаторима и надам се да ће вам нова опрема помоћи да унапредите ниво услуга у вашим управама“, поручио је начелницима општинских и градских управа државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) Иван Бошњак, приликом потписивања уговора и примопредаје 16 рачунара намењених матичним службама Љубовије, Књажевца, Кладова, Сомбора, Сурдулице, Параћина и београдских општина Савски венац,  Земун, Звездара и Лазаревац.

За донацију су одабране локалне самоуправе које немају одговарајућу компјутерску опрему која подржава рад у Централном систему за електронску обраду и складиштење података и чување другог примерка матичних књига. Рачунаре је донирала невладина организација „Praxis“ као извршни партнер УНХЦР на програму ,,Правна помоћ лицима у ризику од апатридије у Србији“.

14. октобар 2016.

Српски закон о инспекцијском надзору један од најбољих

Делегација Србије коју је предводио државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС), Жељко Ожеговић учестовала је на тродневној конференцији „Креирање пословног окружења за глобални раст и напредак“ где је имала представљање студије случаја на панелу „Српски закон о инспекцијском надзору: Алат за раст економије и правне сигурности и иновативни начин за сузбијање сиве економије“.

„Моје присуство овој конференцији је исказ снажне политичке воље и политичке подршке примени Закона о инспекцијском надзору који за Владу Србије и МДУЛС представља један од кључних инструмената за промену односа између државе, привреде и грађана и стварање бољег, конкурентнијег, компетитивнијег пословног окружења у Србији.“, рекао је Ожеговић.

 Српски закон о инспекцијском надзору један од најбољих

Државни секретар је истакао да се на овај кровни Закон чекало готово десет година, а од његовог доношења у априлу 2015. године до данас урађено је готово све што је предвиђено нашим акционим планом.  Он је подвукао да је у току завршна фази расписивања тендера за интегрисано ИТ решење - еИнспектор, које ће бити централна тачка новог система инспекцијског надзора.

„Током целог процеса припреме и доношења Закона о инспекцијском надзору ми смо следили и имплементирали све међународне стандарде и примере добре праксе. Такође, имали смо изузетно добру  комуникацију са привредом и невладиним организацијама који су учествовали у свим фазама овог процеса и помогли у креирању Закона.“, нагласио је државни секретар и додао да је изграђен дугорочан партнерски однос који ће помоћи у заједничкој евалуацији спровођења Закона.

„На ову конференцију смо дошли да бисмо видели где се налазимо у односу на међународне стандарде и у односу на друге земље, да бисмо чули неке нове идеје и примере добре праксе. Након свега што смо видели и чули на овој конференцији од наших колега из других земаља, сматрам да смо на добром путу.“, закључио је државни секретар.

Милан Стефановић из УСАИД-а је укратко представио новине у Закону о инспекцијском надзору, а нарочито решења и поступање инспекција према нерегистрованим привредним субјектима као и постигнуте резултате у тој области.

Међународни консултант и експерт за инспекцијски надзор, Доналд Мекре изузетно похвално је говорио о усвојеном Закону истакавши нека иновативна и добра решења, а нарочито она у планирању и процени ризика, која су омогућила да српски Закон буде један од најбољих у овој области.

11. октобар 2016.

Е-сервиси стартовали са бебама

Родитељи све око пријаве новорођенчета завршавају у породилиштима

 Е-сервиси стартовали са бебама


Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић и министар здравља асс др Златибор Лончар представили су данас поједностављену процедуру уписа беба у матичну књигу рођених, пријаву држављанства и пребивалишта, као и пријаву бебе на здравствено осигурање. На овај начин се штеди време и новац родитеља, који сада обавезне процедуре могу обавити још у породилишту.

Представљајући пројекат „Бебо, добро дошла на свет“, министри су присуствовали упису бебe коју су родитељи у том тренутку пријављивали у породилишту КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“. Министарка Брнабић и министар Лончар су породиљама пожелели да им први дани у животу њихових беба прођу без брига око административних процедура, што им нови систем пријаве детета омогућава.

„Почетак реформе државне управе почиње са бебама и један је од најважнијих пројеката Владе Србије. Ово је први корак ка модернизацији рада управе и њеној трансформацији у сервис грађана. Бебе се сада пријављују у породилиштима, нема одлазака на шалтере, a цела процедура је готова за 15 минута. Све је бесплатно, а на адресу на којој је беба пријављена стижу извод из матичне књиге рођених и картица здравственог осигурања. Најважније је да се родитељи договоре око имена бебе, јер именом бебе почиње пријављивање. Влада је започела пројекат у априлу ове године и захваљујући великом напору свих учесника у пројекту, Министарства државне управе и локалне самоправе, Министарства здравља и Министарства унутрашњих послова, он ће до краја године заживети у целој Србији“, изјавила је министарка Брнабић.

Министар здравља асс др Златибор Лончар изјавио је да је овај пројекат подршка повећању наталитета у Србији: „Електронска пријава беба лишава родитеља потребе да иду на шалтере и троше време на бирократију. А пројекат је резултат заједничког рада неколико министарстава и државних органа и тиме је његов значај већи“, изјавио је он медијима.

Пре реформе родитељима је у просеку требало 7 сати да обаве бирократске процедуре,  а сада се све завршава у породилишту. Укинута је и републичка административна такса за пријаву пребивалишта новорођеног детета у износу од 300 динара. Такође, картица здравственог осигурања, која кошта 400 динара, за новорођенчад је бесплатна.

Систем је већ заживео у Београду, у породилиштима „Народни фронт“ и при КБЦ „Драгиша Мишовић – Дедиње“, али и у још 23 породилишта широм Србије, и то у: Крагујевцу, Бачкој Тополи, Суботици, Кикинди, Ћуприји, Чачку, Панчеву, Врбасу, Прокупљу, Лесковцу, Прибоју, Пријепољу, Крушевцу, Неготину, Шапцу, Лозници, Пожаревцу, Петровцу на Млави, Зрењанину, Аранђеловцу, Ваљеву, Врању, Новом Саду и Смедереву.

 Е-сервиси стартовали са бебама

Породилишта и општине која још увек нису у систему тренутно немају рачунаре како би могле да се прикључе, па су Министарство државне управе и локалне самоуправе и Кабинет председника Владе обезбедили донације у опреми, захваљујући којима се недостатак техничке опреме успешно решава. План је да пројекат „Бебо, добро дошла на свет“ обухвати сва породилишта и општине до краја године.

Пројекат су помогли Влада Велике Британије, УНХЦР, Привредна комора Србије, Факултет организационих наука, Фонд Б92, Комерцијална банка и компанија Медигруп.


ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРОЈЕКТУ:

Александра Швоња (E: aleksandra.svonja@mduls.gov.rs , T: 064/8135029)

Марко Павловић (E: marko.pavlovic@zdravlje.gov.rs , T: 066/8386921)

10. октобар 2016.

Брнабић са амбасадорима Словеније и Кине

Министарка државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) Ана Брнабић разговарала је данас на одвојеним састанцима са амбасадором Републике Словеније у Србији, Владимиром Гаспаричем и амбасадором Народне Републике Кине, Ли Манчангом. Теме састанака биле су билатерална сарадња и активности МДУЛС у наредном периоду.

 Брнабић са амбасадорима Словеније и Кине

На састанку са амбасадором Гаспаричем апострофиран је директан допринос Словеније на европском путу Србије кроз активно учешће у „твининг“ пројектима, којима се подржава сарадња институција држава чланица ЕУ са одговарајућим институцијама држава кандидата, а са циљем јачања државне управе и правосуђа у спровођењу правних тековина Европске уније.

Амбасадор је честитао министарки на именовању на нову функцију у Влади Србије и истакао да је, имајући у виду словеначко искуство, реч о врло важном ресору који носи велики потенцијал за суштинске промене у организацији јавне управе. 

„Међу приоритетним задацима у раду МДУЛС биће унапређивање еУправе и оснивање националне Академије за усавршавање јавних службеника, а недавно смо расписали тендер за софтвер који ће повезати шест институција са највећим базама података у Србији, уз пуну примену Закона о општем управном поступку.“, навела је Брнабић, а амбасадор је нагласио одличну сарадњу Србије и Словеније у погледу очувања културног идентитета словеначке мањине.

 Брнабић са амбасадорима Словеније и Кине

Амбасадор Манчанг је изразио наду да ће се успешна сарадња са Србијом наставити на свим пољима, а министарка је закључила да ће Министарство помоћи колико год може у том плану, посебно када је реч о комуникацији са јединицама локалне самоуправе.

Током састанка је истакнуто да су суштинска економска и привредна сарадња и односи Србије и Кине на изузетно високом нивоу, посебно након посете кинеског председника Си Ђинпинга у јуну ове године. 

4. октобар 2016.

Брнабић: Измене закона нису крај реформе финансирања локалних самоуправа

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић образлажући Предлог измена Закона о финасирању локланих самоуправа у Скупштини Србије изјавила је данас да ће усвајање тог предлога допринети да се превазиђу слабости постојећег система финасирања локалних самоуправа.

Она је нагласила да се тај закон доноси како би се успоставила равнотежа у расподели прихода између централне власти и локалних самоуправа, односно да је смањење процента прерасподеле средстава од пореза на зараде мера фискалне консолидације у циљу смањивања укупног фискалног дефицита.

Брнабићева је навела да локалне самоуправе овим предлогом измена неће поднети терет уштеда од осам милијарди, како је раније било предвиђено, већ ће то бити 4,8 милијарди динара, а то ће им омогућити нормално функционисање. Она је додала и да је то смањене усклађено са захтевима Међународног монетарног фонда (ММФ).

Према њеним речима, предлогом измена Закона о финасирању локалне самоуправе предвиђено је да од укупних пореза на зараде који се исплаћују градовима и општинама уместо садашњих 80 одсто, градовима убудуће остајати 77 одсто, а општинама 74 одсто, док ће Београду приходи бити смањени више, односно да главном граду уместо 70 одсто остаје 66 одсто.

 Брнабић: Измене закона нису крај реформе финансирања локалних самоуправа

Брнабићева је прецизирала да се у просеку буџети општинама смањују за 2,65 одсто, док је то смањење за градове 1,68 одсто, док како је нагласила, Београд подноси највећи терет, јер ће остати без 1,9 милијарди динара.

Она је додала и да се водило рачуна да ниједна локална самоуправа не изгуби више од четири одсто прихода.

“Ово није крај реформе финасирања локалне самоуправе која је јако комплексна", истакла је Брнабић нагласивши да њено министарство са Министарством финасија у овом тренутку ради на доношењу закона о накнадама и таксама како би се решило питање фискалних намета и увео ред у пословање локалних самоуправа.

Она је нагласила и да Министарство државне самоуправе и локалне самоуправе ради и на изменама закона о локалној самоуправи како би оне биле ефикасније, а са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) се ради и на стратегији децентрализације.

“Имамо три закона и стратегију које би требало да заокруже оквир финасирања локланих самоуправа који би био одржив", казала је Брнабићева.

Према њеним речима, Влада Србије ће локалним самоуправама наставити да помаже да реализују започете развојне пројекте због умањења средстава. Она је нагласила и да је прерасподела рађена тако да се задржи да градови и општине и даље имају мотивацију да подстичу локални економски развој.

4. октобар 2016.

Бошњак: Мигрантском кризом најпогођеније пограничне локалне самоуправе

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак учествовао је данас на регионалној конференцији „Миграције, расељавање и виталност локалних заједница“ коју у наредна два дана у Београду организује регионални биро за Европу Програма Уједињених нација за развој (УНДП). Догађај је окупио представнике локалних власти из хрватских, српских, македонских, грчких и турских општина у којима борави велики број миграната и избеглица.

Конференција има за циљ да побољша координацију међу највише погођеним локалним заједницама, подстакне размену знања и информација како би се побољшало планирање за ванредне ситуације и опоравак након њих.

 Бошњак: Мигрантском кризом најпогођеније пограничне локалне самоуправе

„Од почетка мигрантске кризе најпогођеније су биле локалне самоуправе у пограничним подручјима, које су махом слабије развијене, али су се све оне понашале одговорно и гостољубиво уз адекватну административну, здравствену и сваку другу подршку избеглицама.“, истакао је Бошњак и захвалио се УНДП-у, Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД) и влади Јапана што су се од почетка залагали за то да се општинама помогне у збрињавању миграната.

Државни секретар је нагласио да морамо бити свесни да су и уз подршку републичких и локалних власти и бројних донатора, локална инфраструктура и ресурси прилично истрошени и да се мора радити на њиховом унапређивању и додатној подршци.

„Ми чујемо глас локалних заједница и трудићемо се да повежемо Владу, локалне власти и донаторе, како бисмо адекватно каналисали средства и енергију у циљу наставка подршке, да локално становништво нема проблеме са водоснабдевањем или одношењем комуналног отпада.“, рекао је Бошњак и истакао велики значај конференције која је права прилика да се размене искуства са другим локалним самоуправама у региону.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране
 Добра управа Реформа јавне управе Заједно у промене Инспекцијски надзор Партнерство за отворену управу Каталози радних места Шифарник радних места Јавне набавке