МЕНИ

Насловна » Активности » Саопштења

Саопштења

19. март 2018.

Румунија подржава европски пут Србије 100%

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас са амбасадорком Румуније у Београду Њ.Е. Оаном Попом о унапређењу билатералних односа, посебно кроз рад Међувладине мешовите комисије.

 Румунија подржава европски пут Србије 100%

„Овог месеца Влада је именовала државног секретара Ивана Бошњака за копредседавајућег Комисије и верујем да ћемо тако значајно допринети и решавању свих отворених питања и тражењу нових модела сарадње“, рекао је министар Ружић.

Саговорници су истакли да је понајвише потребно разговарати о положају мањина и с тим у вези министар је истакао да у Србији живи око 30.000 Румуна, као и да Министарство има одличну сарадњу са националним саветом те мањине. За даље унапређење положаја мањина, Министарство ради на изменама неколико закона које би могле да допринесу бољој заштити права и слобода припадника националних мањина.

 Румунија подржава европски пут Србије 100%

Амбасадорка Румуније је истакла да Румунија стопроцентно подржава опредељење Србије да уђе у Европску унију и да је њихово настојање да се тај процес убрза, посебно током румунског председавања ЕУ. Изразивши захвалност на принципијелном ставу Румуније о непризнавању независности Косова, Ружић је рекао да грађани Србије изузетно цене сваки вид подршке и разумевања који долази из те земљe.

16. март 2018.

МДУЛС најотворенија институција извршне власти у региону

 МДУЛС најотворенија институција извршне власти у региону

Министарство државне управе и локалне самоуправе најотворенија је институција извршне власти у региону, резултат је мониторинга мреже невладиних организација ActionSEE отворености институција у Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори и Македонији.

МДУЛС испуњава 82,22% критеријума отворености институција које је установила ова мрежа, а једини бољи резултат је остварила Скупштина Црне Горе.

"Овај веома значајан резултат постигнут је залагањем свих радника МДУЛС и њиме се поносимо, и као надлежно министарство за промену рада управе, важно је да будемо пример свим осталим јавним службама у Србији", оценио је налазе мреже ActionSEE министар Бранко Ружић.

Он је додао да посебно годи што је оваква оцена стигла од цивилног сектора, са којим министарство се труди да оствари што бољу комуникацију и сарадњу у свакодневном раду.

"Ово је потврда да су у фокусу нашег министарства грађани и њихове потребе", рекао је Ружић и додао да је ово најбољи показатељ напорног рада да се обезбеди управа по европским стандардима за наше грађане.

"Циљ нам је транспарентна, ефикасна и услужна управа која укључује грађане у процесе доношења одлука и политика", закључио је министар.

Мониторинг отворености институција у ове четири државе врше ЦРТА из Србије, Центар за демократску транзицију из Црне Горе, Метаморфозис из Македоније и "Зашто не?" из Босне и Херцеговине.

Индекс отворености регионалних институција можете наћи на адреси: http://otvoreneinstitucije.cdtmn.org/srb.php

15. март 2018.

Ружић са посланицима Републике Кореје

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас у Српско –корејском информатичком приступном центру са делегациојом посланика из Републике Кореје о реформи јавне управе и дигитализацији.

 Ружић са посланицима Републике Кореје

Министар Ружић је рекао да је сарадња двеју држава веома добра и да је она потврђена и отварањем Српско–корејског информатичког приступног центра, за који је простор обезбедило Министарство, а технички опремила корејска Национална агенција за информационо друштво (НИА).

“Наша је срећа што увиђате да Србија, поред директних инвестиција, има потребу у развоју информационих технологија и дигиталне управе и част нам је да Србију сматрате најразвијенијом земљом од свих у којима сте отворили овакве центре и што ћете нам, као држава, помоћи да успоставимо одржив модел развоја дигитализације јавне управе Србије”, рекао је министар.

Циљ реформе јавне управе је обезбеђивање професионалне, ефикасне и модерне управе у служби наших грађана, рекао је Ружић и додао да је за њега као министара значајно што су добри односи двеју земаља конкретизовани и материјализовани отварањем овог Центра, јер је до сада кроз њега око 1200 људи прошло је или пролази обуке.

 Ружић са посланицима Републике Кореје

Министар је оценио да је отварање оваквог центра и својеврсно признање Србији за постигнуте резултате у развоју ИТ сектора и економије уопште, пошто Република Кореја овакве пројекте покреће тек када држава достигне одређени ниво развоја. „Посебно нам годи што ово признање долази од државе која је својевремено била једна од најнеразвијенијих, а данас се налази у друштву најјачих економија”, рекао је он.

Чланови делегације су изразили задовољство успехом који остварује Српско-корејски центар, као и жељу да подрже и наредне пројекте које имају за циљ стварање боље управе грађанима Србије.

15. март 2018.

Потписан Посебан колективни уговор

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић потписао је данас са представницима синдиката запослених у управи Посебан колективни уговор о изменама и допунама Посебног колективног уговора за државне органе и Споразум о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за државне органе. Овим се важење Посебног колективног уговора продужава на још годину дана (до 21. марта 2019. године), али и прецизирају поједине одредбе у погледу права и обавеза запослених у органима државне управе, аутономне покрајине и јединицама локалних самоуправа.

 Потписан Посебан колективни уговор

Министар Бранко Ружић је овим поводом изјавио да је Министарство државне управе и локалне самоуправе у претходном периоду интензивно сарађивало са репрезентативним синдикатима, али и са другим државним органима и да је постигнут висок ниво сагласности око измена и допуна уговора.

Он је објаснио да се уговор продужава на годину дана јер ће се током ове године радити на изменама и допунама Закона о државним службеницима и новом Закону о платама државних службеника и намештеника, чије одредбе у значајној мери утичу на садржину посебног колективног уговора. „Наш договор са синдикатима је да започнемо преговоре за закључивање новог посебног колективног уговора за државне органе до почетка последњег квартала 2018. године“.

Задовољан сарадњом коју Министарство остварује у социјалном дијалогу са репрезентативним синдикатима запослених у органима управе, Ружић је нагласио да је 2018. година кључна за преговоре са синдикатима свих запослених у јавној управи, јер нас очекују, не само рад на посебним колективним уговорима, већ и на утврђивању критеријума за вредновање рада и учинка које захтевају нови прописи и реформа система.

Потисници Посебног колективног уговора о изменама и допунама Посебног колективног уговора за државне органе и Споразум о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за државне органе су и Синдикат управе Србије, Синдикат запослених у правосудним органима Републике Србије и Синдикат организација правосудних органа Србије.

15. март 2018.

Ружић: Буџетска средства не могу да служе за бахаћење

Буџетска средства која се трансферишу општинама не могу да служе за бахаћење, недомаћинско пословање и нерационално руковођење, поручио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

 Ружић: Буџетска средства не могу да служе за бахаћење

Он је, приликом обиласка Сајма пољопривредних машина у Смедеревској Паланци, истакао да су Влада Србије и министарство на чијем је челу чврсто решени да сузбију свако недомаћинско опхођење према средствима која се убирају од пореских обвезника.

"Будзетска средства која се трансферишу општинама не могу да служе за бахаћење, недомаћинско пословање, нерационално руковођење општином и министарство је учинило много, пре свега у консултативном смислу, на томе да се инфлација оснивања јавних предузећа и установа у локалним самоуправа сузбије, спречи и, на неки начин, рационализује", рекао је Ружић.

Министар је указао на чињеницу да у Смедеревској Паланци постоји 7.000 газдинстава која функционишу у "девастираној привредној ситуацији општине".

"Влада жели да помогне ову општину, не само економским мерама путем субвенција, већ и улагањем у науку и вођењем рачуна о побољшању положаја жена", казао је Ружић.

Казао је да је Министарство расписало конкурс за буџетски фонд за локалне самоуправе, који је 32 пута већи него 2017. године, те да верује да је та општина, без обзира што јој руководи Привремени орган, аплицирала са пројектима.

 Ружић: Буџетска средства не могу да служе за бахаћење

"Желим да верујем и да ће неки од тих пројеката бити предмет разматрања и комисије при Министарству и волео бих да будем савременик реализације неког пројекта који је од општег интереса за житеље у Смедеревској Паланци", казао је Ружић.

Указао је и да су за пољопривредну производњу важна планска документа и да свака локална самоуправа има обавезу да их уради.

13. март 2018.

Напредак у реформи јавне управе за брже евроинтеграције

Реформа јавне управе један је од три каријатидна стуба, односно, један од три најважнија критеријума напретка Србије на пољу европских интергација и важно је што је констатован стални напредак у многим сферама реформе јавне управе, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Ружић је, отварајући скуп “Изазови реформе јавне управе у Србији Кључни налази извештаја о праћењу СИГМА 2017”, рекао да су многе активности из Акционог плана 2015-2017. године биле покретачи промена у јавној управи, попут отворених података, е-управе…

 Напредак у реформи јавне управе за брже евроинтеграције

Подвукао је да је значајно да је управо на основу напретка који је Србија направила омогућено да као секторску буџетску подршку ЕУ, Србија добије 80 милиона евра, што је, каже, велики мотивациони фактор да наставимо “крупним корацима напред”.

Ружић је појаснио да је од тих 80 милиона евра, 70 милиона директна подршка буџету Србије, а десет се односи на четири пројекта, од којих два координира министарство на чијем је челу.

Из републичког буџета је у претходном периоду издвојено 17 милиона евра, док је од билатералних донатора, ван секторксе буџетске подршке опредељно 30 милиона евра.

“То су не тако мала средства која су усмерена на оставрење овог важног циља који нас приблизава ЕУ”, подвукао је Ружић.

Он је додао да очекује нови Акциони план 2018-2020,у којем ће све наћи путокази и смернице из извештаја шта треба поправити и унапредити.

Реформа јавне управе, каже, у великом мери опредељује оно што смо урадили претходних година, а имали смо процес рационализације јавне управе и пролазили кроз револуционарни процес реформи и промена, како би грађани били задовољни услугама државе.

 Напредак у реформи јавне управе за брже евроинтеграције

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је реформа јавне управе, са владавином права и економским управљањем, једна од три круцијалне области за успешно приступање ЕУ.

Како је рекао, и недавно представљена Стартегија за Западни Блакан јасно је истакла значај реформе јавне управе, која се не спроводи само ради приступања Унији, већ је пре свега у интересу градајана Србије - да имају модерн, транспарентну и одговорну урпаву.

Фабрици је навео да Унија помаже Србији у процесу реформи и поновио да је опредељено 80 милиона евра за секторску подршку за период од три године.

12. март 2018.

Шести извештај о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић указала је на представљању Шестог извештаја о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина на најзначајније активности које је испунило Министарство током четвртог квартала 2017. године.

Напоменула је да је МДУЛС након 15 година активирало Буџетски фонд за националне мањине, као и да је за ту намену у буџету Републике Србије за 2018. годину обезбедило 12 пута већи износ (1,8 милион на 21,8 милион РСД) у односу на претходну.

 Шести извештај о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина

Она је рекла да се измене и допуне закона из области заштите права националних мањина и националних савета националних мањина донесе у изузетно транспарентном и инклузивном процесу спровођења јавних консултација већ на нивоу радних верзија текстова прописа.

Антић је истакла да је једна од додатих вредности рада на овом документу интезиван и унапређен дијалог између државних органа, јединица локалних самоуправа и националних савета националних мањина.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић нагласила је да се Извештај о спровођењу АП односи на ИВ квартал 2017. године и да се спровођење активности из Акционог плана за мањине редовно прати.

Она је навела да 11 од 76 носилаца активности није доставило своје прилоге за овај циклус извештавања. Од тих 11 су 8 национални савети националних мањина.

Пауновић је рекла да две трећине доспелих активности за овај извештајни период је реализовано или се успешно реализује.

Директорка КЉМПС истакла је да су у претходном периоду одржане обуке које су имале циљ да подигну квалитет извештавања и да је прилоге за Шести извештај о спровођењу АП за мањине доставило 40 јединица локалних самоуправа и 20 савета за међунационалне односе.

07. март 2018.

Србија део глобалног догађаја #WikiGap

Деведесет одсто садржаја на Википедији креирају мушкарци, а број чланака о мушкарцима је четири пута већи него о женама, речено је на данашњем уређивачком маратону на тему "Жене - лидерке из сенке", који је одржан у Српско-корејском информатичком приступном центру.

 Србија део глобалног догађаја #WikiGap

Како би се допринело прецизнијој слици о томе, Министарство спољних послова Шведске и Викимедија покренули су глобалну иницијативу, којој се Србија данас прикључила, а отварању је присуствовао министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић који је изразио наду да ће се након те акције број чланака о женама на Википедији повећати.

Ружић је цитирао Маргарет Тачер и поручио: "Када желите да испричате нешто и да то буде јако, појаве се мушкарци, а када треба нешто да урадите - ту су жене".

Он је навео да уређивање од стране мушкараца не значи да жене нису присутне, али да би свакако тај број требало да се промени.

"Неко би рекао да смо ''Балканци'', ја ћу то демантовати, посебно имајући у виду да је у државној управи 62 одсто припадница лепшег пола", указао је Ружић.

Изразио је задовољство што постоји ИТ центар као што је Српско - корејски, и подсетио да су у њему одржане обуке са више од 1.200 полазника.

"Тако да Србија свакако иде у добром смеру и то је од великог значаја за све", истакао је Ружић и пожелео срећу учесницима уређивачког маратона.

 Србија део глобалног догађаја #WikiGap

Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин поручио је да је важно да се пише о женама - лидеркама из сенке, и истакао да му је драго што Београд учествује у тој глобалној акцији.

Он је рекао да ако људи "гуглају" његово име, неће много наћи о њему, али да ће пронаћи познатог пливача из Шведске.

"То што радите имаће значај за будуће генерације, и то је оно што је важно", поручио је амбасадор полазницима маратона.

Глобални догађај #WikiGap, у оквиру ког је одржан уређивачки маратон у Београду, биће у данима после 8. марта, организован у више од 50 земаља од Шведске преко Индонезије, па до Египта и Колумбије.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране
 Конкурс за доделу средстава из буџетског фонда за локалне самоуправе Узми рачун и победи! Провера уписа у Јединствени бирачки списак е Управа Јавне расправе и консултације Информациони систем еЗУП Модели административних поступака на локалном нивоу Савет за стручно усавршавање запослених у ЈЛС  Усклађивање посебних закона са ЗУП-ом Партнерство за отворену управу Реформа јавне управе Инспекцијски надзор Јавне набавке Испити Конкурс за доделу средстава из буџетског фонда за националне мањине Управљање променама